ПРАВОПОРЯДОК

Міліції наказано співпрацювати із засобами масової інформації

За день до професійного свята української міліції міністр внутрішніх справ Віталій Захарченко своїм наказом №936 «Про деякі питання покращення взаємодії органів внутрішніх справ зі ЗМІ» доручив органам МВС забезпечити журналістам ширший доступ до відкритої інформації та допомагати їм у виконанні професійних обов’язків. І хоч відомо, що подібні накази в надрах відомства практикувалися й раніше, нинішній, здається, більш персоніфікований і конкретніший за  завданнями.

У преамбулі документа йдеться: «Згідно з Конституцією України і законами «Про міліцію» та «Про інформацію», з метою покращення взаємодії органів внутрішніх справ з представниками засобів масової інформації та забезпечення особистої безпеки громадян, захисту їхніх прав і свобод, законних інтересів, запобігання правопорушенням, охорони громадського порядку, виявлення і розкриття злочинів, а також сприяння працівникам ЗМІ в їхній роботі». Відповідно до наказу начальникам ГУ МВС, УМВС у Криму, областях, містах Києві і  Севастополі, а також підрозділів транспортної міліції доручено організувати вивчення особовим складом нормативно-правових та законодавчих актів, що регламентують професійну діяльність журналістів. Зокрема законів України «Про інформацію», «Про державну підтримку засобів масової інформації та соціальний захист журналістів», «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні», «Про телебачення і радіомовлення», «Про інформаційні агенції», «Про професійних творчих працівників та творчі спілки» і відомого наказу МВС від 25 березня 2010 року «Про вдосконалення взаємодії органів внутрішніх справ із засобами масової інформації».

 — Товаришу командир, журналісти наступають! Фото Володимира ЗАЇКИ 

Міністр доручив керівникам міліції на місцях не лише забезпечувати безперешкодний доступ журналістів до збирання відкритої за режимом доступу інформації, а й у межах повноважень всіляко допомагати під час виконання ними службових обов’язків. Приміром, при охороні громадського порядку під час масових заходів обов’язково визначати відповідального працівника міліції за взаємодію з представниками мас-медіа.

Звичайно, всі нюанси співпраці із пресою унормувати непросто, тим більше, що й журналісти бувають різними, як і різні за напрямами видання. Комусь обов’язково потрібен скандал, комусь — чергові утиски влади, а хтось за будь-яку ціну шукає сенсації… З іншого боку, один з неписаних законів демократії гласить: політик навіть у мріях не може дозволити собі сказати про будь-якого журналіста те, що будь-якому журналістові дозволено говорити про політика...

Щоб урахувати всі особливості спілкування з неспокійною журналістською братією, Віталій Захарченко вирішив створити  спеціальну робочу групу з працівників управлінь зв’язків з громадськістю і юридичного забезпечення, департаментів охорони громадського порядку та профілактики правопорушень, яка до 20 січня наступного року має напрацювати проект методичних рекомендацій щодо взаємодії міліції з працівниками ЗМІ при виконанні ними професійних обов’язків.

Контролювати виконання наказу міністр буде особисто.