Щоб придбати літні берці, тканину на пошиття військової форми, медикаменти для бійців АТО, волонтери «Самооборони Майдану Тернопільщини» вирішили напекти печива й продати його. І вийшло воно не просте, а по-великодньому розписане-розмальоване імбирно-медове.

В одній з тернопільських пекарень спекли 1050 таких кондитерських виробів різного розміру. Форма печива також розмаїта. Оскільки ми на порозі великого світлого свята, то, звичайно ж, використали задля цього пасхальну тематику —  у вигляді яєць, курчаток, зайчаток.

Діти залюбки відвідують писанкарські майстер-класи. Фото автора

Наштовхнула волонтерів на ідею розмалювати печиво кондитерські «валентинки» тернополянка Ірина Кафтан. Як творча натура та як добра господиня пані Ірина вирішила спочатку на Різдвяні свята потішити рідних, передусім доньку Улянку та сина Данилка, чимось оригінальним і подбала  про цікаве за формою та барвисте й прикрашене розписом печиво. Сподобалося. Тож на свято Валентина вже не могла не підготувати розмаїтих за кольором і малюнками сердечок.

Ірина Богданівна —  майстер-писанкар, у школі народних ремесел в обласному центрі навчає хлопчиків і дівчаток розмальовувати великодні курячі або декоративні яйця. Певна річ, щойно друзі-волонтери поділилися задумом про розписування пасхального печива, одразу взялася розробляти зразки розмалювання, кольорову гаму, символи, готувати суміші білкових кремів з натуральними барвниками. Не десь, а в себе на кухні впродовж двох днів разом з іще шістьма волонтерками енергійно розписували печиво. Дванадцятирічна донька Уляна також долучилася до цього. Найбільше їй сподобалося розмальовувати великодні зайчики.

Тим часом Ірина Кафтан чаклувала над творенням писанок-печива. Ось вивела дубове листя — символ сили довголіття, ось виноград — знак духовного відродження. Не забула про  сваргу, яка символізує поступ і розвій. Сонце теж засвітило на печиві, даруючи життя, риби — здоров’я.

У час Великого посту годиться й сорок клинців використати. Кажуть, квіти — діти, а на писанці означають Божий квітник. Тож як можна було не «насіяти» на печиві незабудок, тюльпанів, інших квіток! На кондитерських виробах, безперечно, з’явилися неодмінні атрибути Великодня  — гілки верби, паска.

Без патріотичного печива теж не могли обійтися. Хтось із майстринь-волонтерок на синьо-жовтому тлі вивів таке любе серцю слово «Україна», а Оксана Іванів обрамила Тризуб. Голуб миру також прикрасив святкові кондитерські вироби.

Готове печиво-картинки фасували у сувенірні пакунки. У наборі могли бути два чи три маленьких печива або одне велике. Перших триста таких пакунків волонтери відправили в Італію на замовлення тамтешніх наших співвітчизників. Решту реалізовують на передвеликодніх ярмарках, біля церков, в офісі своєї громадської організації. Дітей і багатьох дорослих такі барвисті писанково-святкові імбирно-медові кондитерські вироби, звісно, не можуть не захопити, не привабити й не потішити. А тим часом творчі господині-волонтерки знову взялися за розмальовування печива.