Україна обрала шлях євроінтеграції. І щоб успішно його долати, необхідно привести у відповідність до європейських стандартів не лише законодавство, а й самі шляхи в переносному і прямому значенні.

Водночас щоб вони стали кардинально кращими, а дорожнє покриття не нагадувало танкодрому, потрібно просто звернутися до українського ПАТ «Кредмаш» — чи не єдиного у країні підприємства, яке спроможне розв’язати це відповідальне завдання. Його асфальтозмішувальні установки модельного ряду ДС-168, ДС-185, КДМ201 та грунтозмішувальні ДС50Б відповідають усім регламентним вимогам і можуть зробити шикарними не лише шляхи місцевого та міжнародного сполучення України, а й багатьох інших держав близького та далекого зарубіжжя. Не випадково експерти сертифікаційних органів України «УкрСЕПРОпромбудм» (Київ) та Російської Федерації «ТЕСТ-СДМ» (Москва) у вересні 2012 року засвідчили відповідними сертифікатами високий рівень конкурентоспроможності української техніки.

Від Далекого до Близького Сходу

Кременчуцький завод дорожніх машин («Кредмаш») першим в СРСР освоїв випуск автогудронаторів та асфальтозмішувальних установок, які успішно і досі постачає в різні країни. З початку 2013-го завод відвантажив споживачам України та країн СНД 55 асфальто- і грунтозмішувальних установок, запчастин до них. Підприємство прагне розширювати ринок збуту продукції, цінуючи кожного давнього та нового замовника і намагаючись зробити все, щоб їхні смаки було повністю задоволено.

Активно триває шляхове будівництво, реконструкція старих доріг, мостів та пішохідних переходів і в Азербайджані. Ця країна — давній партнер ПАТ «Кредмаш». Зацікавленість у співпраці з українським підприємством в Азербайджані виявляють на найвищому рівні. Це ще раз підтвердив міністр транспорту країни Муса Панахов на 3-й Каспійській міжнародній виставці «Дорожня інфраструктура та суспільний транспорт Road & Traffic 2013», яка відбулася в середині червня 2013 року в Баку.

До речі, 85–90% своєї продукції ПАТ «Кредмаш» експортує на Далекий Схід та в центральні райони Російської Федерації, всі регіони Казахстану, Білорусь, Азербайджан, Прибалтику, Сирію, Йорданію, Афганістан та інші країни. Базові моделі кременчуцьких асфальтозмішувачів мають звання «Кращий вітчизняний товар року», а сам завод отримав статус «Кращий виробник України» і вийшов у лідери Національного рейтингу якості товарів і послуг серед підприємств, які випускають машини й устаткування для добувної галузі й будівництва. При цьому брали до уваги не лише обсяги реалізованої продукції та послуг, а й спрямування коштів на модернізацію виробничих потужностей, продуктивність праці, географію експорту, заробітну плату, обсяги податкових відрахувань до бюджетів різних рівнів.

— Нові розробки ПАТ «Кредмаш» відповідають міжнародним стандартам і технологіям дорожнього будівництва, задовольняють потреби будь-якого споживача. Бо комплектують їх із деталей провідних європейських виробників, — розповідає голова прав?ління — генеральний директор ПАТ «Кременчуцький завод дорожніх машин» Олександр Тверезий. — Крім того, на вимогу замовника можемо випустити техніку, яка працюватиме на будь-якому виді палива. На кожен виріб даємо гарантію, оскільки проводимо перед відправленням контрольні тести основних агрегатів на монтажно-випробувальному полігоні підприємства. Шляховики вже багатьох країн оцінили високу точність зважування та дозування, автоматичного контролю та коригування кожного замісу, який здійснює наша техніка. За допомогою ж інфрачервоного датчика наші асфальтні установки контролюють температуру готового асфальту на виході зі змішувача.

На підприємстві працює потужне конструкторське бюро, яке складається з понад 100 висококваліфікованих конструкторів. Вони шукають нові ідеї й роблять усе для прискорення їх реалізації.

Також заводські фахівці домоглися швидкого монтажу асфальтних установок, які займають малу площу і будь-де запускаються в експлуатацію. Задля того, щоб на них ефективно працював персонал, висококваліфіковані фахівці ПАТ «Кредмаш», які мають великий досвід проектування, монтажу, запуску та наладки обладнання різноманітних модифікацій асфальтозмішувальних установок, готують на власному заводі машиністів-операторів. Випускники «робітничого факультету» підприємства успішно використовують набуті у Кременчуці знання вдома на практиці. Підприємству підтверджено сертифікат на відповідність системи якості підприємства вимогам міжнародного стандарту ISO 9001—2000.

«Соціальний цех» заводу

Більшість із побудованого у Кременчуці житла, об’єктів соціально-культурного призначення як за колишнього СРСР, так і за роки вже незалежної України зводили саме на кошти заводу. І трудовий колектив вважав це своїм почесним обов’язком, а не якоюсь відбувальщиною. Тож «Кредмаш», його керівників і особливо нинішнього президента товариства Миколу Данилейка люблять у місті. І є за що: попри економічні негаразди та труднощі, завод не відмовився від утримання за рахунок власних прибутків трьох дитячих садочків (у них виховують не лише «кредмашівських» малюків), школи, організації відпочинку кременчуцьких дітей влітку та взимку, культурного та спортивного їхнього розвитку.

Завод чи не єдиний у Полтавській області дбає про стабільну роботу своїх «соціальних цехів»: торік на утримання стадіону, Палацу культури, бази відпочинку для дорослих «Дубки» на річці Псел та дитячого оздоровчого табору для школярів «Чайка» підприємство витратило близько 10 мільйонів гривень. Цього року — вже понад 8 мільйонів. Лише в «Чайці» (табір отримав вищу категорію в Полтавській області) цього літа відпочили та поліпшили своє здоров’я 1227 дітей. Заводських із них — 191.

— Ми любимо наше місто, а тому свідомо йдемо на соціальні витрати, — приєднується до розмови головний бухгалтер ПАТ «Кременчуцький завод дорожніх машин» Оксана Бихкало. — «Соціальний цех» для нас — таке саме головне виробництво, як, скажімо, те, де випускають асфальтозмішувальні установки. Його працівники стабільно отримують пристойну заробітну плату, сумлінно відпрацьовуючи її чи то в дитячому садочку, чи то в одній зі студій Палацу культури. Останній заклад — наша гордість, бо прославив на всю Україну не лише ПАТ «Кредмаш», а й Кременчук. Серед сьогоднішніх вихованців Палацу культури чимало дітей, батьки яких працюють у різних організаціях міста. При цьому символічна плата останніх за заняття сина чи дочки у заводських гуртках не відшкодовує наших нинішніх витрат навіть на опалення, воду та газ.

До речі, витрати на соціальну сферу та благодійність (наприклад, фінансування та проведення ремонту лікарень, шкіл, міських вулиць тощо) становлять приблизно місячний фонд заробітної плати 2518 працівників, які трудяться нині на заводі. Зарплату тут виплачують регулярно, у повному обсязі. Середній рівень її на підприємстві з початку року становить 4343 гривні. ПАТ «Кредмаш» за цим показником стабільно посідає перше-друге місце у Кременчуці. І до місцевого бюджету завод сплачує солідні суми: лише надходження від податку на доходи фізичних осіб цього року становили 13,2 мільйона гривень. Загалом до бюджетів усіх рівнів 2013-го завод перерахував обов’язкових платежів та зборів уже понад 25 мільйонів гривень.

ЦИФРИ І ФАКТИ

2012 рік для ПАТ «Кредмаш» був одним з найуспішніших за останнє десятиріччя: продукції випущено на 456,3 мільйона гривень, реалізовано — на 465 мільйонів (ріст обсягів виробництва — 128%). Споживачам відвантажено 72 асфальтозмішувальні та грунтозмішувальні установки продуктивністю 56, 64, 110, 160 тонн на годину.

Підвищеним попитом серед покупців 2012-го користувалася також машинка закаточна напівавтоматична МЗП-1, яку розробили заводські конструктори, захищена патентом. Торік їх продано близько 900 тисяч штук.

Заробітна плата на підприємстві майже у 1,5 раза перевищує середню в Україні.

На технічне оновлення та розвиток підприємства у 2012 році було спрямовано понад 10 мільйонів гривень, що у два рази перевищує суму власних інвестицій у виробництво 2011-го, на впровадження програми енергозбереження — близько 5 мільйонів гривень.

За рахунок власних інвестицій у ливарному цеху було встановлено нові індукційні печі та печі-міксери. Введено в експлуатацію також високопродуктивне фарбувальне обладнання, преси, оброблювальні центри, машини точкового зварювання, верстати та лінії відомих виробників з Європи, Азії, США.