Одне з найбільших на Буковині село Недобоївці, що в Хотинському районі, зустрічає зиму як ніколи у всеозброєнні: з відремонтованими, утепленими за останнім словом термомодернізації дитячими садочками, школами. Завершують капремонти закладів соціальної сфери в селах Долиняни, Керстенці, Ставчани, які серед перших у країні об’єдналися довкола Недобоївців в одну територіальну громаду.

Фундамент майбутнього

— Вийшли на прямі відносини з Мінфіном і отримали з держбюджету освітню субвенцію понад 7 мільйонів гривень, — розповідає голова Недобоївської об’єднаної територіальної громади Юрій Юзва. — Ці кошти дають нам змогу на належному рівні утримувати навчальні заклади. Закупили нові меблі, кожній школі — спортивний інвентар. Упорядкували спортмайданчики. Самим не віриться, що це вдалося зробити. А збільшений у кілька разів завдяки урядовим реформам бюджет нашої також збільшеної громади дав можливість зокрема забезпечити учнів початкових класів безкоштовним харчуванням.

Завдяки фінансовій підтримці держави Недобоївська об’єднана громада реалізувала плани, які раніше здавалися мало не захмарними. У селах освітлюють вулиці. Новостворене комунальне підприємство з новою автотехнікою упорядковує дороги. У перспективі — створення муніципального відділу поліції.

Такого розмаху ремонтів давно не бачили і в інших буковинських містах та селах, які зважилися піти шляхом реформи місцевого самоврядування. Об’єднані громади навіть підставляють плече обласному бюджету: глибочани, приміром, надали цього року 800 тисяч гривень на ремонт доріг обласного значення.

— Готові дати ще стільки само з перевиконання дохідної частини нашого бюджету, — обіцяє голова Глибоцької селищної ОТГ Григорій Ванзуряк. — Адже відповідно до бюджетної децентралізації, об’єднані громади отримали можливість управляти своїми ресурсами. Скарбниця нашої громади до реформи мала 4,8 мільйона гривень, а цього року — удесятеро більше. Це вже, погодьтеся, реальний бюджет розвитку.

Із цих коштів 16 мільйонів гривень — субвенція держави на виконання функцій, переданих у процесі децентралізації влади у відання об’єднаній громаді. Решта — власні надходження з податків, на які нова громада утримує селищну раду, житлово-комунальне господарство, дошкільну освіту. Такий бюджет дав змогу об’єднаній громаді розвивати сімейну медицину, у всіх своїх населених пунктах ремонтувати дороги, на які ще довго не ступила б нога облавтодору. Відремонтованими магістралями запустили новий автобусний маршрут, що з’єднав Глибоку із селами Діброва і Михайлівка. Тепер інші села бачать позитивний приклад розпочатих урядових реформ.

— Нині ми закладаємо фундамент для майбутнього всіх інших громад, — наголошує Григорій Ванзуряк. — Формуємо для них алгоритм дій у реформуванні місцевого самоврядування.

Ставка — на внутрішні резерви

До села Великий Кучурів, що на Сторожинеччині, приєдналися довколишні Снячів, Годилів, Тисовець та Глибочок.

— Люди бачать, що від об’єднання усім стало краще, — каже Василь Тодеренчук, голова Великокучурівської об’єднаної громади, в якій понад 14 тисяч жителів. — Наша мета — не лише покращити якість соціальних і адміністративних послуг жителям громади. Прагнемо підвищити рівень життя, розвивати добробут та благоустрій наших сіл. Для цього не тільки розраховуємо на субвенції з держбюджету, а й активізуємо внутрішні резерви, щоб збільшити свою дохідну частину і податкову базу. Приміром, ухвалили рішення щодо зважених ставок податків, у першу чергу орендної плати за користування землями всіх форм власності, оподаткування земельних ділянок, задіяних у сільськогосподарському виробництві, легалізації праці. Бізнес нас зрозумів. Разом з підприємцями працюємо над створенням нових робочих місць. Наші села повинні процвітати.

— Громади, які не об’єдналися, нині у програші. Уряд засвідчив готовність далі підтримувати місцеве самоврядування, — зазначає Євген Прокопець, експерт з бюджетних питань Чернівецького відділення Асоціації міст України. — Місцевим бюджетам буковинських об’єднаних тергромад державний бюджет передбачив майже 145 мільйонів гривень освітньої і медичної субвенцій, ще й базову дотацію 29 мільйонів. Ці чималі кошти громади використовують у першу чергу для оптимізації мережі й на капітальні видатки закладів освіти та медицини, оновлення їхньої матеріально-технічної бази, на енергозбереження у школах та лікарнях.

Новий досвід виявився успішним

До кінця року ще шість новоутворених громад із центрами у Вашківцях, Вижниці, Тереблечому, Сторожинці, Красноїльську та Чудеї проведуть вибори і офіційно отримають статус об’єднаних.

Загалом нема на Буковині села чи міста, де б не говорили про об’єднання. Питань багато, зокрема й проблемних. Вирішувати їх, знаходити відповіді громадам, їхнім керівникам, депутатам місцевих рад сприяє інформаційно-просвітницька діяльність, методична і практична допомога «Децентралізаційного марафону» — програми, розпочатої спеціалістами Офісу реформ Чернівецького відділення Асоціації міст України. Адже успіхи місцевого самоврядування залежать передусім від уміння керівників нових громад приймати об∂рунтовані управлінські рішення й відповідати за їхнє виконання.

Приміром, державну субвенцію на формування своєї інфраструктури об’єднані громади могли отримати саме під реалізацію конкретних проектів. Тож керівництву новоутворених громад довелося вчитися складати необхідну документацію для захисту своїх планів. Це не так просто. Але новий досвід виявився успішним.

— Усі 63 проекти пріоритетних напрямків розвитку затвердив Мінрегіонбуд, що дало можливість об’єднаним територіальним громадам області вже цього року провести капітальні ремонти вулиць, адміністративних будівель, будинків культури, лікарень, шкіл і дитячих садочків, розпочати будівництво нових соціально важливих об’єктів, — розповідає учасниця «Децентралізаційного марафону» Христина Марчук, спеціаліст управління регіонального розвитку, містобудування та архітектури Чернівецької обласної державної адміністрації.

ЦИФРИ І ФАКТИ

♦До кінця року майже п’ята частина населення Чернівецької області увійде до складу об’єднаних територіальних громад. Це один з найбільших показників у державі.

♦ Основним джерелом наповнення бюджетів ОТГ є податок на доходи фізичних осіб, плата за землю й акцизний збір.

♦ Затверджений обсяг доходів-2016 загального фонду місцевих бюджетів ОТГ області з трансфертами із держбюджету становить 235 мільйонів гривень, що у вісім разів більше від торішніх бюджетних показників.