ЗНО-2011

Півтисячі абітурієнтів отримали абсолютний результат —
найбільше з математики, рідної мови та історії 

Аліса РЕВНОВА,
для «Урядового кур’єра»

Хоч основний період незалежного тестування закінчився 24 червня, лише 5 липня завершилася додаткова сесія ЗНО з двох останніх предметів. Підсумовуючи результати, директор Українського центру оцінювання якості освіти Ірина Зайцева зазначила, що цьогоріч випробування з усіх предметів відбулося успішно та без ускладнень.

«Найбільшою проблемою під час проведення незалежного тестування була, на жаль, безвідповідальність багатьох молодих людей, які забували необхідні документи, — замість оригіналів приносили ксерокопію паспорта або свідоцтва про народження, — розповідає Ірина Зайцева. — Також був великий відсоток тих, хто запізнився на пункт тестування, попередньо не прорахувавши  маршрут». До речі, щоб не робити подібних помилок, випускники мали змогу ще навесні пройти пробне тестування.

Окрім того, за словами директора, під час проведення ЗНО були випадки, коли в абітурієнтів знаходили при собі мобільні телефони, що категорично заборонено правилами. Відтак у Центрі переконані, що потрібно запроваджувати певні додаткові дії, щоб змусити учасників тестування більш відповідально ставитися до цієї процедури, один з можливих варіантів — обмежувати кількість тестів. Адже в багатьох вишах вимагають результати ЗНО лише з трьох дисциплін.

Ті ж учасники, які не згодні з кількістю набраних балів, упродовж трьох днів з моменту офіційного оголошення результатів з даного предмета можуть подати апеляційну заяву на адресу УЦОЯО. «Зараз ще триває розгляд апеляційних заяв, вони продовжують надходити, апеляційна комісія вже провела п’ять засідань. Станом на 6 липня кількість поданих заяв становила 2 259, 564 роботи ще раз ретельно перевірено, але результат залишився без змін. У 62 роботах підвищено результат, — відзначає директор Центру. — Зокрема в одній з української мови та літератури, що була оцінена 198 балами, результат підвищили до 200». Загалом, найвищі 200 тестових балів набрали півтисячі учасників: найбільше з математики, української мови та літератури та з історії України. Пальму першості за кількістю щасливчиків з абсолютним результатом тримає столиця, далі — Львівщина та Івано-Франківщина.

У 2013 році УЦОЯО планує запровадити дворівневі тести, де до звичайних завдань додадуть складніші запитання для абітурієнтів, які хочуть показати особливий рівень знань. Таке нововведення не стартує 2012-го, оскільки цей рік буде напруженим — зміняться терміни проведення ЗНО у зв’язку з Євро-2012, а також очікується вдвічі більше абітурієнтів, ніж цьогоріч.