ПРОБЛЕМА

ДК "Газ України" має намір перекривати "газовий" вентиль
неплатоспроможним підприємствам-споживачам

Компанія доручила підприємствам з газопостачання та газифікації попередити та відключити від споживання 12 підприємств комунальної теплоенергетики через значну заборгованість. Так, підприємства "Волиньгаз", "Донецькоблгаз", "Дніпрогаз", "Запоріжгаз", "Кримгаз", "Кіровоградгаз", "Луганськгаз", "Львівгаз" та "Харківміськгаз" повинні перед відключенням провести "профілактичні" попередження. Суми заборгованості теплокомуненерго складають від 20 до 156 млн грн. За словами віце-прем'єр-міністра, міністра енергетики та вугільної промисловості Юрія Бойка, загальний обсяг боргів за спожитий газ в нашій країні вже становить 3,6 млрд грн. "Газ України" тим часом не має практично жодних претензій до простих споживачів, бо вони загалом сумлінно й вчасно оплачують вартість комунальних послуг, однак сплачені ними кошти вчасно до компанії не надходять.

Тобто, в черговий раз саме споживачі можуть стати своєрідними цапами відбувайлами у з'ясуванні стосунків між теплокомуненерго та газовиками. Що ж станеться з опаленням посеред зими у домівках мешканців 9 областей, якщо котельні відключать від постачання газу? І взагалі чому подібні речі трапляються попри те, що гроші від споживачів надходять вчасно? Саме ці питання "Урядового кур'єра" прокоментував експерт з енергетики Валентин Землянський.

"Ситуація, що склалася, є досить банальною та відбувається з року в рік. Причин щодо виникнення заборгованості існує декілька. По-перше, це невідповідність тарифів та собівартості послуг з вироблення тепла та гарячої води. Тобто, банально не вистачає грошей, які стовідсотково сплачують громадяни для покриття витрат. Різницю мають компенсувати за рахунок комунальних бюджетів, що також відбувається доволі безсистемно. По-друге, підприємства комунальної енергетики використовують газ як найбільш доступне безоплатне паливо". Адже завжди є у трубі, і ним можно користуватися незалежно від того, виділені ліміти на певні обсяги чи ні.

Окрім цього, тепловики ведуть дуже непрозору фінансову діяльність. Сьогодні практично не можливо підрахувати собівартість виробництва тепла чи гарячої води.

Ось чому теплокомуненерго можуть постійно наголошувати на своїй збитковості, маючи при цьому непогані прибутки.

Що ж стосується того, чи не замерзнуть мешканці будинків за умови відключення від газу тепловиків, то тут з упевненістю можна сказати - ні.

Адже в умовах відсутності газу вони повинні переходити саме на вугілля та мазут.

РЕАКЦІЯ РЕГІОНІВ

На Луганщині три теплопостачальних підприємства можуть залишитися без газу через борги: з початку поточного опалювального сезону "Лисичанськтепломережа" заборгувала ДК "Газ України" 25 млн грн (рівень оплати - 13%), "Сєверодонецьктепло" - 14 млн грн (16 %), "Стахановтеплозабезпечення" - 4 млн грн (23%).

- Поки що газ не відключено. Борги напрацювали комунальні підприємства, які підпорядковані місцевим органам влади даних територій. У рамках своїх повноважень обласна влада зараз вживає можливих заходів, аби врегулювати ситуацію, - говорить начальник головного управління житлово-комунального господарства Луганської облдержадміністрації Сергій Махуренко.

За словами Сергія Махуренка, представники облдержадміністрації не мають повноважень перевірити діяльність комунальних підприємств, які організовані й підпорядковуються лише місцевій владі.