ТЕНДЕНЦІЇ

Квітень і травень свідчать, що ринок нерухомості повністю залежить від бажань і примх покупця, який нещадно торгується із продавцем і виграє

Нинішня ситуація на ринку нерухомості України мало чим різниться від березневої - коливання ділової активності, невелике зниження індексу вартості, а також "бал" різниць між цінами пропозиції та реального продажу вторинної нерухомості. Остання інколи, особливо у великих містах, добігала до 15-20 тис. "зелених".

Відкладений продаж

Як вважає аналітик ринку Володимир Коломейко, у цей період значно закріпилася і стара-нова тенденція - збільшення зацікавленості покупців до дорогого сегменту ринку. На думку фахівця, чимало потенційних продавців (особливо вторинної нерухомості) саме у квітні відклали продаж свого житла. В. Коломейко переконаний, що цьому сприяли заяви американського керівництва про заниження курсу різних світових валют щодо долара США (насамперед китайського юаня) і вимогою його збільшення, а також заяви різних експертів про критичний стан розвитку економіки Америки, включаючи її національну валюту. Таким чином, майбутні продавці просто злякалися, що, продавши квартиру чи будинок у квітні-першій половині травня і поклавши "зелені" у панчоху чи навіть до найбезпечнішого банку, вони втратять їх, якщо долар знеціниться.

Власне, так воно і сталося у квітні. Приміром, на готівковому ринку валют Києва долар подешевшав відносно євро практично на 5%. Попри це, ціни продажів у середньому були практично на 13% нижчими за ціни пропозицій. І це офіційні дані ріелторських фірм та асоціацій. Варто згадати, що торік фахівці з нерухомості часто-густо замовчували цей факт. У гіршому випадку - взагалі дезорієнтували покупців.

"Еліта" дешевшає повільно

За даними інформаційно-аналітичного порталу "Столична нерухомість", за підсумками квітня порівняно з березнем 2011 р. середня вартість вторинного житла у столиці знизилася на 0,4% і склала $2178 за м2.

Як стверджує керівник "Столичної нерухомості" Захар Федорак, відносно березня середня ціна пропозицій 20% квартир низького цінового сегменту зменшилася на 1% (до $1241 за м2), а в 20% помешкань вищого цінового сегменту цей показник знизився лише на 0,2% (до $3841 за м2). Таким чином, житло класу "преміум" та елітне спадає в ціні дуже повільно, чого не скажеш про дешеві квартири.

У середньому найбільше ціни на вторинні квартири впали у центрі - на 1,4%, найменше (0,7%) - на Лівому березу Дніпра столиці.

А от за даними агенції "Мегет", ціни на вторинному ринку Києва з 25 квітня по 2 травня ц. р. в середньому становили $1782 за м2. Таким чином, показники вартості помешкань згідно з даними різних джерел дуже різняться - майже на $400 за м2. Цей факт В. Коломейко пояснює тим, що у кожного агентства нерухомості або аналітичної компанії є свої принципи обрахунку вартості житла: "Приміром, одна компанія включає в середню ціну надто дорогі помешкання, які я б не наважився брати до уваги, бо вони ніякої погоди на ринку житла не роблять. Тому і виникає така приголомшлива різниця", - наголошує він.

На кінець квітня - початок травня найдорожчі квартири на вторинному ринку були в Печерському районі ($2839 за м2), а найдешевші у Деснянському ($1439 за м2) та Дарницькому ($1388 за м2) районах.

На 10 травня середні ціни на вторинне житло у Києві зросли на $2 за 1 м2 і становили $1784 за м2. Вартість одного квадратного метра житла у Деснянському та Дарницькому районах відповідно становила $1441 та $1389, а в Шевченківському та Печерському - $2321 та $2841.

Наприкінці першої декади травня ціни на житло на первинному ринку столиці коливалися від різних компаній-забудовників від $1227 (Дарницький район) до $2394 за 1 м2 (Печерський район). У середньому за тиждень 2-9 травня, за даними "Мегету", вартість первинного житла у Києві зросла на 0,1% порівняно з останнім тижнем квітня. Середня ціна квартир у цьому сегменті ринку склала $1549 за м2.

Південна Пальміра як виняток

В усіх ключових містах України, крім Одеси, протягом квітня вартість житла на вторинному ринку дещо зросла. Приміром у Львові, за даними консалтингової компанії SV Development, середня ціна продажів 1-3-кімнатних квартир підвищилася на 0,71% (на $10) і становила на 1 травня $1424 за м2. Найдешевшим районом міста на початок травня був Сихівський - вартість 1 м2 зупинилася на позначці $1175. Найдорожчим виявився Галицький район - $1821 за м2.

На початок травня середня ціна одного квадратного метра житла на вторинному ринку Дніпропетровська, за даними "Мегету" - $1097. Дешевше за інші можна було купити квартиру в Ленінському районі міста - за $886 м2, найдорожчим виявилося житло у Жовтневому районі - $1361 за м2.

Середня вартість житла у цьому сегменті ринку в Одесі на початок травня становила $1343 за м2. Найдешевші квартири мешканці та гості Південної Пальміри могли придбати в районі селища Котовського - $1154 м2, а найдорожчі - у Приморському районі - $1718 за 1 м2.

Житло на вторинному ринку Донецька в середньому коштувало $1019 за 1 м2. "Найбіднішим" виявився Будьоновський район ($910), а "найбагатшим" - Ворошиловський ($1477).

І наостанок - ціни у Харкові. На початок травня середня вартість одного "квадрата" житла на вторинному ринку становила $1014. Найдешевші квартири були в Орджонікідзевському районі ($876). Найдорожче житло пропонувалося в Київському районі - $1014 за 1 м2.

Обвалу не буде?!

Які ціни на житло на вторинному ринку очікуватимуться на початку літа? В. Коломейко переконаний, що показники плавно знижуватимуться з тією самою швидкістю, що була і в попередні місяці. Отже, говорити про велику їх "просадку" не має сенсу.

Останні тенденції свідчать, що протягом наступних місяців основним попитом користуватиметься сучасне якісне житло. А щодо дешевих низькоякісних квартир, то, на думку В. Коломейка, вони будуть затребувані лише у випадках значних знижок у ціні з боку продавців. Таким чином, ринок покупця прокладає свою дорогу. І продавець цілком залишається під тиском потенційних охочих придбати житло.