Цьогорічна Водохреща повною мірою продемонструвала притаманні цьому святу прадавні традиції — морози та хуртовини. Постраждали від небувалих снігопадів Україна, Америка, Європа, Китай… Та відоме прислів’я стверджує: «Тріщи не тріщи, а вже минули Водохрещі». Отже, за народними прикметами, після цього свята зима починає поступово здавати свої позиції. Довшають дні, вище і вище піднімається сонечко, відчутнішим стає тепло його променів. «Лютий зиму проводжає, а весну стрічає», — кажуть старі люди. Швидкоплинно збігає цей найкоротший місяць року. Але свою назву встигає іноді виправдати і пекучим морозом, і заметілями. Наприклад, на Тимофія-Півзимника (4) морози можуть неабияк змінити показники січневої температури на пониження. «На Тимофія півзими минає, а мороз забирає», — каже народна мудрість. Цього дня пасічникам слід здійснити контрольну перевірку вуликів. Якщо бджоли гудуть ледь чутно — переносять зиму легко, а неспокійне гудіння застерігає: у вулику якісь негаразди. Яскраве полуденне сонце на Тимофія віщує ранню весну. Якщо погода цього дня вітряна — накличе снігопад на весь наступний тиждень.

6 лютого — Оксани Веснопровісниці. В цей день господарі перевіряють зимові запаси кормів  для худоби — чи вистачить до кінця першого весняного випасу. Варто взяти до уваги такі народні прикмети: якщо день погожий, сонячний, то й весна буде теплою; якщо хмари пливуть високо — хороша погода утримається до кінця місяця; якщо на віконних шибках «листя» паморозі тягнеться вгору — на мороз, вниз — на відлигу. «Яка Оксана, така й весна», — кажуть у народі.

Стрітення Господнє вінчає череду великих релігійних зимових свят. Весна  стукає у двері: «Зустрічай мене, зимо, у святковий день!» У храмах парафіяни освячують воду і свічки — майбутні обереги. Стрітенською свічкою на одвірках ставлять хрестик, «щоб хату стеріг і злі сили не пускав на поріг». Якщо вам доведеться збиратися у далеку дорогу — візьміть із собою крихту воску з цієї свічки як оберіг. Освяченою стрітенською водою окроплюють помешкання, її дають випити хворим.

Донині збереглося багато стрітенських народних прикмет і приказок. Ось деякі з них: якщо на Стрітення морозно і ясно — весна буде красна; на Стрітення птахи повертаються до рідного лугу, а хлібороби до плуга; якщо на Стрітення ясна погода на похмуру зміниться — весна цвітом запіниться; якщо вдень сонце припече — весна ще за гори втече; якщо на Стрітення випаде сніг, весна буде холодною; на Стрітення капіж —  на врожай пшениці.

Про невпинне наближення весни нагадують нам і такі релігійні свята наприкінці лютого: Вакули Телятника (19), Власа (24),  Онисима Зимобора (28). З іменами святих старі люди пов’язують своєрідні народні прикмети: святий Вакула опікується весняним приплодом корів. Якщо цього дня мороз — весна буде дружна, а літо посушливе. Влас — покровитель овець. Їхній окіт припадає саме на цей час. «Прийшов Влас — з печі злазь», — каже народна мудрість. На Онисима Зимобора зима з весною бореться: «Кому йти вперед, а кому й назад повертатися», а господарі починають готувати посівне збіжжя.

20 лютого вперше відзначатимемо нову календарну дату в історії нашої держави — День Героїв Небесної Сотні. Вона сумна і трагічна. На жаль, кількість жертв режиму донецького злодія-втікача й надалі поповнює на сході України його кремлівський переховувач. Але покарання Феміди і Божого суду за скоєні ними злочини настане  невідворотно.

Сезонні розваги на льоду зазвичай сприяли знайомствам, і закохані встигали заручитися ще до Великоднього посту. Фото Володимира ЗAЇКИ

НАШ КАЛЕНДАР

1—7 лютого — Всесвітній тиждень гармонійних міжконфесійних відносин

4 лютого — Всесвітній день боротьби із захворюванням на рак

6 лютого — Міжнародний день нетерпимого ставлення до операцій на жіночих статевих органах, що призводять до каліцтва

13 лютого — Всесвітній день радіо

15 лютого — День вшанування учасників бойових дій на території інших держав; Всесвітній день онкохворої дитини; Стрітення Господнє

20 лютого — День Героїв Небесної Сотні; День соціальної справедливості; Всесвітній день соціальної справедливості

21 лютого — Міжнародний день рідної мови

Павло ЛАРІОНОВ
для "Урядового кур'єра"