ДУХОВНІСТЬ

Львів’яни знову моляться у храмі,  якому 400 років

Цей храм (колишній костел Ордену єзуїтів) у центрі Львова — пам’ятка архітектури національного значення і разом з іншими об’єктами Львівського історико-архітектурного заповідника понад десять років тому внесений до Списку світової культурної спадщини ЮНЕСКО.

Йому пощастило більше, ніж іншим духовним святиням Галичини: понад 60 років у ньому було книгосховище Національної бібліотеки імені В. Стефаника НАН  України. Що і вберегло унікальну культову споруду барокової архітектури Львова від руйнації. А недавно ухвалою Львівської міськради  храм повернули громаді міста. Наприкінці 2011-го з найбільшої релігійної святині Львова нарешті вивезли останні екземпляри книжок із кількамільйонного зібрання. Відтепер культова споруда знову виконує свою місію, хоч і потребує серйозної реставрації.

Через протікання покрівлі унікальні фрески художників з чеського міста Брно Франциска та Себастіана Екштейнів поступово псувалися. Вівтарі збереглися добре, і хоч окремі фрагменти деяких скульптур втрачені, їх зможуть відновити сучасні майстри. Вражає мистецькою довершеністю розп’яття, виконане відомим скульптором Яном Пфістером із Вроцлава. За оцінками експертів, добре збереглися дерев’яні скульптури в стилі рококо, найстаріший у місті орган (XVIII ст.) барокового стилю: кошти на реставрацію складного музичного інструмента, 60 відсотків якого вціліло, збиратимуть підприємці. Потрібно щонайменше 80 тисяч євро.

Попри потріскані фрески, облущену позолоту на скульптурах, товсті шари бруду, вирвані дверні ручки, львів’ян та гостей міста, яким пощастило потрапити на освячення храму Святих апостолів Петра й Павла, вразили його велич, краса та розкішний інтер’єр. Цікавою і непростою була доля святині, починаючи від її спорудження, яке тривало з 1610 до 1630 років. У дитинці місця для храму не знайшлося, ділянку виділили за міськими мурами. Тож невдоволені єзуїти вирішили вразити всіх  величчю культової споруди. І їм це вдалося!   Унікальне в  церкві навіть риштування — воно тут ще з 1914 року, такого давнього в Україні, а можливо, й у світі немає ніде.

Храм Святих апостолів Петра й Павла  — окраса Львова. Фото з архіву редакції 

— Храм у занедбаному стані, але  його  можна відновити, — каже начальник управління охорони історичного середовища Львівської міської ради Лілія Онищенко. — Хоч для цього, за попередніми підрахунками, потрібно до 300 мільйонів гривень. Громада і духовенство розраховують на підтримку держави. Обіцяють фінансове сприяння й міжнародні фундації, зокрема на реставрацію вівтарної частини, автентичних вікон.

Торік відремонтували площу перед храмом, на лагодження його покрівлі з міської скарбниці виділили 700 тисяч гривень. Цього року планують відремонтувати фасади сусідніх будинків та школи № 62. 

— Найскладніші роботи всередині храму. Тут кожен елемент — мистецький витвір, — зауважив міський голова Львова Андрій Садовий. — Наше завдання — реставрувати все. Тому роботи вистачить не на один рік. А поки вона триватиме, храм відкритий для кожного. Вперше за тривалу перерву у святині відбулося Різдвяне богослужіння, якого віруючі чекали понад шість десятиліть!