В улюбленому місці відпочинку миколаївців, яхт-клубі, відкрито після реставрації Турецький фонтан. Подія начебто не з розряду великомасштабних. Утім, чи не для кожного миколаївця символічна. Адже має як історичне, так і практичне значення. Відновлення фонтана — чи не перший реальний приклад повернення старовинному яхт-клубу його колишнього обличчя, бо донедавна це місце «прикрашали» лише сучасні потворні архітектурні форми. А практичне значення в тому, що відтепер з фонтана постійно біжить чиста джерельна вода. Місцеві жителі вишикуються в черги, аби її набрати.

Легенд навколо Турецького фонтана безліч. А історична правда така. Цю територію, що називалася раніше Спаською балкою, головний командир Чорноморського флоту князь Григорій Потьомкін обрав для будівництва своєї літньої резиденції. У 1792 році поряд з палацом спорудили й фонтан. Цікаво, що тоді сюди підходили військові кораблі для поповнення запасів прісної води зі спаського джерела.

Першими напитися джерельної води схотіли діти. Фото автора

У 1842 році комплекс будівель разом з фонтаном перебудували, відомий архітектор того часу Карл Акройд оформив усе у мавританському стилі, саме тому фонтан одержав свою назву. У роки громадянської війни палац знищили, але фонтан і будівля яхт-клубу вціліли.

Відомий миколаївський краєзнавець Андрій Шинкаренко розповів, що, власне, від фонтана й пішло місто. «Легенди приписують, що тут зупинялися багато відомих особистостей, зокрема Мазепа і Карл ХІІ, — продовжує Андрій. — Сам Потьомкін хотів заснувати тут Спасько-Миколаївський монастир і після державної служби провести залишок свого життя: так трепетно високий чиновник ставився до цього місця. Та не судилося».

Ще один цікавий факт. Краєзнавець каже, що поки про фонтан піклувалися, в місті вирувало життя. Тільки-но щось траплялося з фонтаном — місто гальмувало в розвитку.

«Дуже дбав про джерело знаменитий директор Чорноморського суднобудівного заводу Юрій Макаров, — каже пан Андрій. — Доки він був живий, з фонтана йшла вода, коли не стало — фонтан завмер, і місто перестало будувати кораблі. Можна вважати це містикою, але так було насправді».

Звісно, не зупинка фонтана стала причиною втрати Миколаєвом слави суднобудівної столиці. Але раптом диво станеться — і з відновленням фонтана розквітне й місто корабелів?

Ідея відновлення Спаського джерела належить Гургену Григоряну, директору будівельної компанії, яка безоплатно не тільки здійснила реставрацію пам’ятки, а й оживила її гідротехнічну функцію. Довелося багато попрацювати різним фахівцям, аби дійти висновку: система, як і раніше, існує, тільки занедбана. Тож відбулися не лише реставраційні роботи, а й встановлення стоку, прокладання нових водопровідних труб, дренажної системи.

— Я захоплююся вітрильним спортом, і яхт-клуб для мене завжди був своєрідною гаванню, — розповідає Гурген Григорович. — Занедбаний фонтан наводив смуток, тому разом з друзями збирали гроші, щоб його причепурити. І от вирішив повернути пам’ятку місту в первозданному вигляді. Мене підтримали і міська влада, і товариші».

Щоб джерело ожило на повну силу, слід було відновити 300 метрів труб. Будівельники витратили на це півтора місяця.

— Відновлення фонтана — це приклад того, як можна робити добро за покликом серця, як приватний бізнес може працювати для міста, його майбутнього, — вважає Миколаївський міський голова Олександр Сєнкевич.

Міський голова повідомив ще одну приємну новину. З відродженням Спаського джерела поновлюють рух суден. Компанія «Артіль» встановила кнехти на пірсі в яхт-клубі, і сюди зможуть заходити кораблі, як це було раніше. Відразу після урочистої церемонії до фонтана потяглися малі та дорослі, аби напитися джерельної води. І обов’язково загадати бажання. Кажуть, вони збуваються у тих, хто має чисті помисли.