ПРЕЦЕДЕНТ

Торік "Черкасивводоканал " відсудив у боржників понад мільйон гривень

Недавно державна виконавча служба (ДВС) вилучила майно у споживача, який заборгував КП «Черкасиводоканал» за надані послуги 4 725 гривень. Представники юридичної служби підприємства та ДВС о дев’ятій ранку прибули до п’ятиповерхівки по вулиці Чехова, де проживає боржник. Спочатку ніхто не відкривав двері, хоча рішення суду та вимогу державного виконавця добровільно надати доступ до квартири для перевірки майнового стану надсилали попередньо за кілька днів. Зазначимо, що відсутність господарів квартири не є перешкодою для входження, оскільки, як тільки рішення суду вступає в силу, ДВС має його негайно виконувати. Власниця квартири, пані Лариса, відгукнулася лише через хвилин 40, але відкривати двері спочатку відмовилася. Тільки коли слюсар почав випилювати замок, жінка відчинила. У квартирі вона проживає з двома синами (26 та 19 років). Господарка не працює, але, як сама зазначає, має «дар масажу в руках», тому інколи приймає клієнтів удома. До речі, під під’їздом гості побачили припаркований скутер, який, за словами сусідів, належить сім’ї. Це підтвердила й пані Лариса. 

Родина не сплачувала за послуги з водопостачання та водовідведення протягом 10 років. За словами начальника абонентного відділу «Водоканалу» Валерія Власюка, загалом за десятиріччя від цих споживачів надійшло лише 1200 гривень.

— Загальний  борг,    зазначила юрисконсульт підприємства Тетяна Кузьменко, — становить 4 725 грн. — Сьогоднішні заходи виконавчої служби відбувалися за першим рішенням суду на суму майже 3 тис. грн. Але вже є й друге рішення щодо решти заборгованості.

Як повідомила старший державний виконавець Анна Сидорчук, родина заборгувала не лише «Водоканалу», а й Державній податковій інспекції, АКБ «Правекс Банк» та ВАТ «Укртелеком». Загальна сума боргу становить майже 12 тис. грн.

— Стягнення майна — це крайні заходи, — наголосив Валерій Власюк. — Якщо споживач має заборгованість протягом двох місяців і більше, з ним працюють наші контролери, які приносять попередження. Людина має змогу укласти угоду на поетапне погашення боргу за умови часткової сплати. Якщо ці заходи не дають результату, на боржника подаємо до суду. За його рішенням, виконавча служба проводить арешт майна споживача. Цього разу боржники не йшли на контакт, тому й склалася така ситуація.

ДВС описала майно родини на загальну суму

3 190 грн. Вилучено побутову та комп’ютерну техніку, а габаритні меблі залишили під відповідальність господарів. У разі пошкодження або знищення цього майна боржники нестимуть кримінальну відповідальність.

Із часу арешту майна споживач має 10 днів, аби сплатити борг і повернути вилучене майно. За умови відсутності оскарження дій ДВС описані речі передаються до торговельної організації, яка й реалізує їх через аукціон.

Власниця квартири визнала, що сама допустила подібну ситуацію і запевнила: вирішувати питання погашення своїх боргів збирається найближчим часом.

Протягом першого півріччя нинішнього року юридична служба КП «Черкасиводоканал» подала до місцевих судів 440 матеріалів щодо споживачів, які заборгували підприємству за послуги з водопостачання та водовідведення майже 650 тис. грн. За цими матеріалами вже погашено понад 72 тис. грн. Торік таким чином повернули трохи більше мільйона.