ДНІПРОПЕТРОВЩИНА. У закритому при СРСР через ракетне виробництво місті сталася неможлива раніше подія: на широкий загал виставлено колись ретельно засекречену техніку. На відкритому майданчику біля музейного комплексу Центру інноваційних технологій «Парк ракет» красуються справжні повномасштабні макети трьох ракет, зразки яких відновлювалися на дніпропетровському заводі «Південмаш».

Вони символізують  перехід від служіння військовим цілям до мирного освоєння космосу. Взагалі за 70 років  існування  у державному підприємстві «Конструкторське бюро «Південне»  ім. М. К. Янгеля» розробили, а на державному підприємстві «Виробниче об’єднання «Південний машинобудівний завод  імені О.М. Макарова» створили чотири покоління міжконтинентальних балістичних ракет, 72 типи космічних апаратів та запустили на орбіту понад 400 супутників власного виробництва. Директор «Південмашу» Віктор Щеголь сподівається, що «Парк ракет» не тільки розповідатиме про історію створення ракетно-космічної техніки в країні, а й популяризуватиме галузь серед молоді. «Може, хто подумає, що не тільки політиком і економістом сьогодні можна стати», — каже Віктор Андрійович.

Центр інноваційних технологій «Парк ракет» має стати новою візитною карткою Дніпропетровська. Фото автора

  А голова Дніпропетровської обласної ради Євген Удод упевнений, що Центр інноваційних технологій стане цікавий туристам і допоможе залучати інвестиції в регіон: «Парк ракет» стане точкою тяжіння для туристів. Туризм є однією з найперспективніших сфер для залучення інвестицій. Навіть у період світової кризи ця галузь демонструвала щорічне зростання у 15%. Тому сьогодні нами розробляється Комплексна стратегія розвитку туризму в Дніпропетровській області».

 Тож у ракетно-космічній столиці України з’явилася нова візитна картка —«Парк ракет». Виставкова зала цього музейного комплексу час від часу змінюватиме тематичні експозиції і працюватиме у режимі шоу-рум. Тут презентуватимуть як інноваційні технології світових брендів, так і виїзні виставки провідних музеїв світу — вже ведуться перемовини щодо цього з Музеєм Коперника, Музеєм Леонардо да Вінчі та Сколково. 

ДОВІДКА "УК"

8К11 — одна з перших радянських балістичних ракет, зроблена на початку 1950-х на основі німецької Фау-2 у КБ Сергія Корольова.

8К99 — «Залізна діва». Перша ракета з мобільним стартом розробки КБ «Південне» під керівництвом Михайла Янгеля. Транспортно-пусковий контейнер, де розміщувалася ракета, встановлювали на пересувну платформу на гусеничному ходу. Платформа була розроблена на базі танка Т-26 під керівництвом уродженця Павлограда, конструктора важких танків Жозефа Котіна. Ця ракета у серійне виробництво не запускалася. Але вона прославилася у листопаді 1967 року, коли пересувний ракетний комплекс продемонстрували на військовому параді у Москві. Грізна «діва» добряче налякала тоді іноземних військових фахівців.

«Циклон-3», розроблений у КБ «Південне» на базі стратегічної бойової ракети 8К67.  Ракета-носій «Циклон-3» — це триступенева ракета легкого класу для запуску космічних апаратів  різного призначення на низькі та середні навколоземні орбіти. 31 серпня 1995 року саме «Циклон-3» запустив із космодрому Плесецьк перший супутник під юрисдикцією незалежної України — «Січ-1».