Від кумедного, смішного і парадоксального до серйозного відкриття — один крок. Уже понад два десятиліття члени редколегії американського гумористичного журналу «Аннали неймовірних досліджень» ретельно читають своїх колег — наукові видання, в яких учені мужі зобов’язані публікувати свої дослідження. А найцікавіші відкриття, які спершу викликають сміх, а потім змушують замислитися, номінують на премію. Задумана як пародія на найпрестижнішу, Нобелівську, ця премія згодом переросла у самодостатню, хоч і вручається щороку напередодні початку оголошення лауреатів, гідних спадку Альфреда Нобеля. Традиційно тут визначають кращих у тих самих номінаціях, що й в Осло та Стокгольмі, однак час від часу з’являються й оригінальні версії.

Група науковців із Шотландії на чолі з Коліном Морганом отримала премію за два відкриття. По-перше, доведено: що довше корова лежить, то більша ймовірність, що вона встане. По-друге, якщо корова встала, то дуже складно передбачити, як скоро вона ляже.  Фото з сайту photo.elsoar.com

Сноуден не підслухав

Цьогоріч церемонія нагородження в одному з найпрестижніших північноамериканських університетів — Гарвардському — відкрилася запуском паперових літачків у людину-мішень на сцені і вітальною промовою, що складається всього з двох слів — «Welcome, Welcome». Протягом усього шоу на сцені і в залі бігав чоловічок у капелюсі з написом АНБ (Агентство національної безпеки) та мікрофоном — так організатори вирішили відзначити нещодавній скандал з цією організацією і справою Едварда Сноудена.

Лауреатів визначили в 10 номінаціях. Зокрема, в галузі медицини нагороду отримала група японських і китайських науковців під керівництвом Масатеру Учіями, які вивчали вплив опери на мишей, що перенесли трансплантацію серця. Виявляється, гризуни, які після операції слухали класичну музику, прожили значно довше за своїх видових братів, яким включали поп та рок. Тож автори дослідження, опублікованого в Journal Cardiothoracic Surgery, вийшли на сцену в костюмах мишей. Тримаючи в руках великі плюшеві серця, вони виконали кілька тактів застільної пісні з «Травіати» Джузеппе Верді.

У кожного жука своя зоря? Фото з сайту www.livescience.com

Варто зазначити: аби інші науковці обирали для нагородження модель поведінки, пов’язану з характером своїх досліджень, то колоритній групі з Франції, Нідерландів та Польщі під керівництвом Лорена Бежі, перед тим як вийти на сцену, треба було б відвідати не один бар і добряче набратися. Адже вони вдостоїлися Шнобелівської премії у номінації «психологія» за те, що довели: ті, хто вважає себе п’яним, водночас вважають себе й привабливішими за інших.

Лікувати мишей здатні лише люди з великим серцем. Фото з сайту news.yahoo.com

Поки зорить Чумацький Шлях

Ерік Воррент зі Швеції і його колеги з Німеччини, Австралії і ПАР, котрі довели, що жуки-гнойовики, заблукавши, знаходять дорогу додому, орієнтуючись по Чумацькому Шляху, були відзначені премією в галузі біології та астрономії. У цьому дослідженні спростовується версія, що головним орієнтиром для африканських гнойових жуків є Місяць. Тепер учені дійшли висновку: комахи непогано знаходять дорогу і в безмісячні ночі. Команда довела, що гнойовики орієнтуються не за окремими зірками, а за Чумацьким Шляхом.

Брайян Крендолл (на знімку в центрі) та Пітер Став отримали премію з археології за експеримент із ковтанням землерийки і подальшим дослідженням долі її решток. Вчені намагалися визначити, які кістки скелета тварини можуть пережити перетравлювання в травному тракті людини, а які — ні. Фото з сайту nypost.com

У сфері безпеки та інженерії американець Гастал Піццо, який помер 2006 року, був удостоєний Шнобелівської премії за свій винахід, захищений патентом, — систему впіймання захоплювачів літаків. Ця система викидає терориста через спеціальні двері-пастку, за якою він упаковується і викидається з парашутом через люк. За цей час викликана автоматичним радіосигналом поліція повинна прибути до місця спуску злочинця на землю.

У галузі хімії нагорода дісталася групі вчених з Японії під керівництвом Хідехіко Кумгана, які довели, що біохімічні процеси, які змушують людей плакати під час різання цибулі, ще складніші, ніж вважалося раніше. Фото з сайту ohicanmakethat.blogspot.com

Премія з фізики дісталася групі науковців за публікацію в журналі PLoS ONE, в якій було доведено, що деякі люди змогли би бігти й утримуватися на поверхні води в ставку, якби все відбувалося на Місяці.

Ось такі нагороди знайшли героїв. Інструкція з використання: «У разі непередбачуваного випадку використовуйте молоток для розбиття скла». Фото з сайту vmdaily.com

У розпусників з’явився шанс

Нагороду в галузі охорони здоров’я отримала група таїландських медиків за розроблені ними медичні методи, які слід використовувати під час «епідемії ампутацій чоловічого дітородного органа в Сіамі». Насправді в цьому мало смішного. І приблизно раз на десять років медики повертаються до проблеми масової «делікатної» ампутації, до якої як до останньої інстанції вдаються ображені подружньою невірністю тайки. Традиційний тайський будинок зведений на палях, а його вікна відкриті, щоб забезпечити вентиляцію. На майданчику під будинком тримають свиней, курей і качок. Таким чином, цілком звичайною справою вважається викинути ампутоване кухонним ножем у відкрите вікно, де його може заковтнути качка. А далі все, як під час звичайної операції: треба зупинити кров, уникнути сепсису, анестезія, зрештою…

До речі. Шнобелівська премія миру присуджена президентові Білорусі Олександрові Лукашенку. Як пояснили організатори, він був удостоєний нагороди за заборону публічних оплесків, накладену після серії антиурядових виступів у 2011 році, під час яких їхні учасники мовчки аплодували. Білоруський лідер розділив нагороду з міліцією країни, яка відзначилася арештом за порушення цієї заборони однорукою людиною.