ТРАДИЦІЇ

Цьогорічне свято «душі», за оцінками комсомольчан і гостей міста, було не менш видовищним і захоплюючим, ніж торік. Своїм талантом людей порадували фольклорні колективи з Боснії і Герцеговини, Португалії, Польщі, Латвії, Росії, Чеської Республіки та низка чудових виконавців з України — наприклад, кримськотатарський на?родний танцювальний ансамбль «Ільхам» із міста Бахчисарай. Усього в фестивалі взяло участь 11 колективів із 7 країн світу, багато з них відвідали Полтавщину вперше. 

Чекали в Комсомольську і на колектив з міста Владикавказ (Північна Осетія), але фінансові труднощі завадили артистам приїхати. Не дочекалися організатори фестивалю і екзотичних африканців із Сенегалу, хоча колектив перевірявся на рівні Консульства України в Гвінеї та Сенегалі. Спершу африканські артисти перенесли дату свого приїзду на два дні, а незабаром з’ясувалося, що вони взагалі не прибували в Україну. Чому так сталося — невідомо, бо на зв’язок африканці так і не вийшли. Більш того, зв’язок із цим колективом втратило і наше Консульство в Сенегалі.

 «Екзотика дорого коштує. Ми дуже багато потратили сил і часу, щоб цей колектив до нас прибув. Тож віднині не прийматимемо заявки на участь у фестивалі від представників країн третього світу. На наш погляд, такі колективи використовують фестиваль, щоб отримати візу та потрапити до Європи», — прокоментувала подію директор фестивалю, начальник відділу культури і туризму комсомольської міськради Ірина Зеленська.

Віднині фестиваль ще вище підніме свою планку, до участі в ньому запрошуватимуть і професіоналів з економічно розвинених країн світу.

Особливу прихильність глядачів здобув держав

ний ансамбль пісні і танцю Самарської області (Російська Федерація) «Волзькі козаки». На площі, де проходили концерти за його участю, біля майже двохметрових козарлюг вишиковувалася черга бажаючих із ними сфотографуватися. Викликала захоплення комсомольчан і  португальська пані, яка весь час ходила з величезною кількакілограмовою конструкцією на голові, у центрі якої були 4 короваї. При цьому жінка ще й чудово співала.

Уперше за одинадцять років у рамках фестивалю провели парад прапорів із залученням байкерів. Вони крокували у першій колоні і несли національні стяги. За ними йшли інші учасники, по одному представнику з кожного колективу, і теж несли 6-метровий прапор України. Це все супроводжувалося піснями й танцями.

Потім святково-урочиста процесія вийшла на спеціальну сцену на Дніпрі. В цю мить 60 вихованців ДЮСШ № 3 м. Комсомольська на байдарках і каное, одягнені в сині та жовті футболки, почали виконувати малюнок прапора, що коливається на хвилях. Услід за ними на річці з’явилися моторні човни, водні лижники, вітрильники, водні мотоциклісти — усі з прапорами України в руках.

Відбувся концерт на воді, який закінчився чудовим феєрверком. Таке видовищне шоу комсомольчани ще не бачили в своєму рідному місті. Вогняні кульки падали прямо в Дніпро, іскрилися і вибухали.

Вперше фольклорні колективи дали 8 концертів поспіль, що є рекордом для фестивалю. Також уперше за час його існування було здійснено он-лайн трансляцію в Інтернеті.