Під час термінових дебатів з питання України, які передували голосуванню, на підтримку тексту заяви висловилися депутати майже від усіх національних делегацій. Категорично не схвалювали ані її текст, ані самого факту голосування за цей документ лише члени російської делегації. Їх підтримали вірменські депутати.

Анексія Криму — неприйнятна

Автором тексту заяви став доповідач Конгресу з питань України, бельгійський депутат Марк Кулз. «Конгрес не вважає легітимним референдум від 16 березня, який було проведено з порушенням Конституції України», — йдеться у тексті заяви, за яку проголосувала переважна більшість присутніх у залі депутатів. У ній також зазначено, що «цей псевдореферендум за жодних обставин не повинен проторувати шлях змінам кордонів між Росією та Україною», і те, що Конгрес засуджує «анексію Росією Криму».

Депутати Конгресу вказують, що до референдуму Крим мав змогу користуватися правами автономії в повному обсязі. «За необхідності її можна було зміцнити шляхом консультацій з українською національною владою», — сказано у тексті. Конгрес також пропонує свою підтримку «новій легітимній українській владі у втіленні будь-яких ініціатив щодо зміцнення демократії у країні», а також у сфері захисту прав національних меншин.

Росія нав’язує свої правила

У зверненні до учасників Конгресу радниця Президента України Марина Ставнійчук повідомила, що під час обговорень конституційних змін, які досі тривали в рамках Конституційної асамблеї України, колишні керівники Криму ніколи не висували жодних додаткових вимог до рівня автономії АРК, окрім сфери податків та питань власності.

Вона також критично оцінила умови, які російська сторона наразі висуває Україні для ведення переговорів стосовно Криму. Марія Ставнійчук вважає, що Росія «нав’язує елементи, не властиві українській державності: двомовність, федералізацію, внесення змін до Конституції через Конституційні збори». На її думку, ці умови є «неправомірною спробою Росії досягти територіальних змін в Україні». Марія Ставнійчук закликала учасників Конгресу звернути увагу «на права татар, українців та інших народів, які перебувають на тимчасово окупованій території Криму».

Футболка з «непристойним» написом

«Незаконний референдум проведено, триває військова інтервенція, ми повертаємося в часи Радянського Союзу і повинні засуджувати будь-які зміни кордонів у Європі», — заявила австрійський депутат Гудрун Мослер-Тернстрем. Німецький депутат Клеменс Ламмерскітен назвав захоплення Криму «спробою Путіна виправити помилку 1954 року». «Але він забажав виправити помилку минулого, застосовуючи сучасні силові засоби, що порушило всі принципи верховенства права, які обстоює наш Конгрес», — сказав він.

Не вдалося завершити свій виступ заступнику голови Одеської обладміністрації Олексію Гончаренку. Він почав розповідати свої враження від Кримського референдуму «під дулами автоматів», але тут президентові Конгресу Гервігу ван Стаа впав в око напис на футболці українського депутата: «Putin=Hitler». «Ви повинні зняти свою футболку, бо на ній написане неприйнятне висловлювання, і я позбавляю вас слова», — перервав виступ політика президент Конгресу.

Грузинське дежа вю

Члени грузинської делегації у своїх виступах наголошували на тому, що під час обговорення кримських подій їх охопили надзвичайно важкі почуття. «Це точна копія того, з чим ми в Грузії стикнулися у серпні 2008 року», — констатувала Севдіа Угрекхелідзе. Свою підтримку територіальній цілісності України від імені Туреччини висловив депутат Девір Сукур. «Кримські татари — наші родичі, тож Туреччина їх підтримуватиме», — наголосив він.

Російська делегація очікувано критикувала текст заяви. Депутати РФ знову згадували про прецедент Косова і про «збройне захоплення влади у Києві». А глава російської делегації Світлана Орлова відверто заявила, що «від прийняття цієї заяви нічого не зміниться», і закликала направити в Україну моніторингову місію від Конгресу.