Біда прийшла вночі. Дитину забрала «швидка допомога». Потрібна термінова операція, сказали в лікарні, але робитимемо лише тоді, коли внесете вісім тисяч гривень…

— Ті гроші, — обливаючись сльозами, розповідала жінка першому заступникові міністра охорони здоров’я Русланові Салютіну, який чергував на прямій телефонній лінії Кабінету Міністрів, — ми збирали опівночі. Дитину врятували. Але чому тисячі поставили вище за життя дитини?

— Лікарня, про яку ви повідомили, — відповів посадовець, — не підпорядкована міністерству, а столичній міськадміністрації. З’ясовувати, чому там так ставлять питання, ми не можемо.

А запитання так і сипались. То було своєрідне виверження вулкана, в глибині якого розігрівалось і вибухнуло невдоволення. Чому ліки продають за астрономічними цінами? Хто позбавив чорнобильців безоплатної допомоги? Як розв’язати проблему із протезуванням? Коли заборонять рекламу ліків? Що зробило міністерство за останні місяці для поліпшення ситуації в галузі?

Висновок, сказав Руслан Салютін, один: треба менше говорити, а більше робити. А проблем ой як багато! І не лише названих. То, як мовиться, лише вершина айсберга. Посадовець визнав, що виділених держбюджетом коштів на охорону здоров’я не вистачає. Міністерство звернулось до уряду із проханням про додаткове фінансування на підтримку державних програм.

— Усе тепер залежатиме від економічної ситуації в державі, — уточнив перший заступник міністра.

Тим часом девальвація гривні спричиняє збільшення цін на ліки. Розв’язувати проблему, переконані в міністерстві, має не лише воно. Бюджет охорони здоров’я складається з бюджетів МОЗ, Академії медичних наук і місцевих бюджетів. У багатьох випадках вони не узгоджуються. Тому виникають додаткові проблеми. Зокрема і з виплатами чорнобильцям, оскільки ними займається Міністерство соціальної політики.

Проблеми виникають не лише фінансові. Скажімо, працівники міністерства наводять факти, коли головний лікар райлікарні не може звільнити фельдшера, який погано працює.

— У нас має бути єдиний медичний простір, — зробив висновок Руслан Салютін. — При цьому слід чітко розмежувати відповідальність усіх, хто займається питаннями охорони здоров’я, зокрема й за використання фінансів.

У міністерстві для уникнення корупційних схем під час закупівлі ліків ввели в робочі групи представників громадських організацій, які мають контролювати дотримання законів. Тендерні комітети засідатимуть уже найближчим часом. Водночас посадовець наголосив, що референтні ціни здебільшого стосуються ліків, які закуповують за бюджетні кошти. Тому, мабуть, сподіватися на зниження цін в аптеках не доводиться.

Тож справді, всім нам треба менше говорити, а більше дбати про зміцнення економіки. Саме від її розвитку залежатиме й хід медичної реформи. Зокрема оплата лікарів за результатами роботи. В міністерстві вважають, що пілотний проект показав позитивний результат. Пацієнт має обирати лікаря. І якщо в державі будуть гроші, запевнив посадовець, оплату лікарів за результатами роботи впровадять у всій країні.