НА КРУГИ СВОЯ

Півострів прагне відновити статус цілорічної оздоровниці

Навряд чи більшості прихильників відпочинку на Кримському південному узбережжі відомо, що раніше сезони тут ділилися на шовковий, ситцевий і оксамитовий. Та й не дивно. Адже ці поняття з’явилися ще в позаминулому столітті, відколи півострів набув слави курорту. Причому тоді спекотні місяці належали бідним студентам та дрібним чиновникам — звідси й «ситцева» назва.

Згодом оздоровленням громадян (за їхні ж гроші) перейнялася нова держава, і сезонні кордони стерлися. Бо, як гриби після дощу, почали рости санаторії, прилаштовані до цілорічного функціонування. У такий спосіб поєднали унікальні лікувальні властивості тутешнього клімату та досягнення медичної науки. У них поправляли, а то й відновлювали здоров’я люди, що мали проблеми з дихальними органами, серцево-судинною, нервовою системами, захворюванням органів опорно-рухового апарату тощо. Чи багато знайдеться тих, кого цей список не зацікавить?

Тим часом торік майже 4 мільйони відпочивальників приїхали в Крим тільки пляжитися, намагаючись за незначний термін забрати все сонце, яке в цей час радше додає хвороб. Міністр курортів і туризму автономії Олександр Лієв вважає, що так ведеться через неправильний імідж півострова, сформований в останні десятиліття. Так, на недавній міжнародній конференції з медичного туризму, яка пройшла в Євпаторії, прозвучали, зокрема, такі цифри: нині цей напрямок охоплює всього 20% туристського потоку півострова, але в Криму планують подвоїти цей показник.

У санаторіях пропонують до 120 лікувальних процедур. Фото з сайту tourcrim.ru

Порожнім святе місце не буває

«Головна наша конкурентоспроможність серед інших туристичних регіонів полягає саме в лікувальних властивостях кримського курорту. Вони унікальні і не прив’язані до сезону», — наголошує посадовець. Поновити статус Криму як цілорічної оздоровниці у профільному міністерстві планують у різний спосіб. Зокрема для просування цього напрямку відкривають курортно-туристичні офіси в Україні і зарубіжжі, підтримують тільки ті проекти, які не рекламують пляжний відпочинок.

Перша ластівка прилетіла торік — статистичний показник, який щодо санаторно-курортного сегменту залишався незмінним з 1988 року, набув іншого вигляду — з понад 6 мільйонів туристів лікуватися на півострів приїхали 1,2 мільйона. Хоч і на незначну зміну настроїв миттєво відреагував бізнес: низка готелів в Євпаторії і Ялті створили власні медичні центри, а в Керчі відкрився новий санаторій.

Тож не випадково, що традиційний, уже восьмий, Всеукраїнський фестиваль туристичної журналістики відбувся саме в Криму, а серед його організаторів була і ПрАТ «Укрпрофоздоровниця», якій не забракло сміливості показати прискіпливим представникам ЗМІ країни свої санаторії на Південному узбережжі. Кажу так, бо, за словами міністра, за більшість таких закладів йому соромно, однак, зазначає він, серед них є й такі, якими можна пишатися. У міністерстві негатив пояснюють тим, що раніше путівки в лікувально-оздоровчі заклади поширювалися через профспілкові організації, а коли ця система розвалилася, далеко не всім з них вдалося вписатися в ринкові умови, зате цю нішу миттєво захопили міні-готелі.

Тим часом усі оздоровниці об’єднання не тільки зберегли традиції комплексного лікування перелічених вище захворювань через використання природних чинників, дієтичного харчування,  бальнеологічних і фізіотерапевтичних процедур, медикаментозної терапії, а й примножують їх завдяки тісній співпраці з профільними науково-дослідними інститутами та університетами. Скажімо, в одному відкрито відділення реабілітації хворих, які перенесли інсульт, у другому — павільйон кліматолікування, де пропонується спробувати нічний сон біля моря. Тобто пацієнт уже цілодобово має змогу дихати повітрям, де тільки вміст озону в 2–3 рази, а солей натрію, калію, магнію, брому — в 12 разів вище, ніж у материковому, додайте до цього коктейлю фітонциди морських водоростей, негативно заряджені аероіони...

Водночас тут не відмовляються й від новомодних віянь у вигляді спа-процедур, якими нині зваблюють клієнтів численні готельні комплекси, приписуючи їм лікувальні властивості. Вам навіть запропонують шоколадне обгортання за 360 грн. Хоч уже ні для кого не секрет: стан шкіри визначається передовсім чітким функціонуванням внутрішніх органів. Але чом би й ні, коли так приємно побути в шоколаді.

Додає плюсів оздоровницям і те, що майже всі вони розташовані в парковій зоні. Причому йдеться про площі від 9 до 40 гектарів. Але не менш важливо, що зелені насадження, які дісталися у спадок від колишніх господарів, тут бережуть за всяку ціну. І не тільки тому, що в них зустрічаються такі раритети, як тисячорічний тис ягідний або 800-річний самшит. Учені вже не перший рік б’ють на сполох: через безперервне будівництво на Південному узбережжі дерева, в тому числі й цінних порід, безжалісно вирубуються, а унікальний кримський клімат формується  й завдяки цьому чиннику.

Тож, упевнена, до слів головного лікаря санаторію, більша частина території якого є пам’яткою садово-паркової архітектури, Степана Запорожана приєднаються всі його колеги: «Нам пощастило, що санаторій розташований в такому прекрасному місці. Половину нашої роботи беруть на себе природа і предки. Наше завдання — зберегти і примножити те, що нам дісталося».

Бронхіальну астму виліковують

Зізнаюсь, особливу увагу звернула на роботу кабінету біологічного зворотного зв’язку під час ознайомлення з лікувально-діагностичною базою клінічного санаторію «Місхор» після того, як почула: тут повністю виліковують бронхіальну астму. Бо від колеги, який має це захворювання, знаю, яка підступна і невідступна ця хвороба. Саме кримський клімат урятував його, як, власне, і десятки тисяч інших людей від інвалідності. Маючи змалечку астму, він тільки після оздоровлення на Південному березі Криму міг розраховувати на життя без гормональних препаратів. Водночас нині щонайменше двічі на рік усе-таки змушений стаціонарно лікуватися, витрачаючи тільки на пігулки більшу частину місячної зарплати.

На жаль, не завжди мають змогу вільно дихати ще майже два мільйони українців, і цифра ця радше росте, ніж скорочується. Керівник кабінету біологічного зворотного зв’язку доцент Володимир Соловйов додає, що загалом захворювання органів дихання починають обганяти навіть серцево-судинні. Скажімо, нині на хронічно-обструктивний бронхіт страждають майже всі українці.

Запитую у Володимира Юхимовича, чи можна одним лише кліматолікуванням перемогти астму?

— Перше, на що хочу звернути увагу, — починає він відповідь, —  раніше, коли не було ліків, спасінням для хворих на туберкульоз був саме Крим — тут вони або виліковувалися, або їхня хвороба набувала більш прийнятного перебігу. Природні чинники й донині мають цілющі властивості. Але через безперервне будівництво площа зелених насаджень скорочується, також зменшується озоновий шар. Тож сама система кліматолікування повинна змінюватися. Зокрема, йдеться про те, що нині в санаторно-курортному сегменті слабо поставлений індивідуальний підхід. Колись ми навіть укладали угоди з підприємствами і організаціями щодо цього, бо люди різних професій потребують відповідного оздоровлення. Погано також, що лікування симптоматичне, лікується бронхіт, нежить тощо.

— У вашому кабінеті пропонують інші підходи?

— Не тільки, а і в санаторії загалом метод біологічно зворотного зв’язку, як доведено зарубіжним досвідом, втричі підвищує активність імунної системи організму і використовується як головний для набуття стійкості до стресу. А хвороби, пов’язані з ним, — це і бронхіальна астма, і гіпертонія, і неврози, і язва, головний біль, ішемічні хвороби серця, безсоння тощо. Особливо згубний вплив стресу для чоловіків, які й так нині живуть на 12 років менше, ніж жінки, розплачуючись за помилку природи. Вона їх створила для фізичної праці, а вони пересіли в автомобіль і крісло. Так ось курорт — це могутній чинник психоемоційного розслаблення.

А якщо впродовж 25 хвилин — стільки триває сеанс на комплексі сучасного комп’ютерного обладнання в нашому кабінеті, ще допомогти організму, то можна забути про більшість хвороб. Тому ми й пропонуємо відпочивальникам оволодіти цим методом.

Перед початком занять проводиться повна діагностика — про стан організму нам розповідають 64 різні показники. Після цього формується програма тренувань, які мають на меті узгодити дихання і роботу серця. Після 8 сеансів — повторна діагностика (навіть якщо ми думаємо, що спокійні, — організм може перебувати в стані стресу). Кожний пацієнт бачить результати свого лікування, але головне, що цим методом можна послуговуватися вдома. Скажімо, ті з наших пацієнтів, кого турбувало безсоння, згодом засинали навіть під час виконання вправ.

— Де ще в країні можна скористатися перевагами цього методу?

— У такому аспекті і обсязі — ніде. Обладнання в нас голландського і російського виробництва. До речі, росіяни давно і успішно працюють в цьому напрямку. Зокрема, нині цим методом приступили до лікування наркоманії і алкоголізму.

Є можливість рухатися вперед і в нас, хоч кабінет діє тільки з 2011 року. Про напрацювання в цій царині я розповів у майже 20 роботах, надрукованих в наукових журналах. Але, головне, ми можемо оперувати результатами. Хоч в санаторно-курортних умовах отримати віддалені результати складно — не всі мають змогу щороку відпочивати в санаторії. А нам повірили — торік приїхало 29 осіб спеціально пройти повторний курс.

ЦІНОВА ПОЛІТИКА

Вартість відпочинку у санаторіях варіюється від пори року: скажімо, в березні, листопаді, грудні — від 260 грн з людини в двомісному номері до 580—1042 грн — липень-серпень залежно від номера.

Майже 30% усіх путівок у ці оздоровниці виділяються через Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності — по 273 грн з людини на добу. Відпочивальники отримують їх, заплативши 30% від цієї вартості.

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА МЕТОДУ

Біологічно зворотний зв’язок — це вольове управління функціями організму для їхнього вдосконалення через засвоєння навичок діафрагмально-релаксаційного дихання. Засвоїти цей тип дихання можна, працюючи на тренажері.

Під час сеансів можна побачити і почути, як працює власна серцево-судинна і дихальна системи. Сигнали зворотного зв’язку дають змогу легко досягати гармонії в їх роботі. Пацієнт наче отримує додаткові органи почуттів.