ТРАДИЦІЇ

Різдвяний дідух на щедрий урожай, достаток, мир і злагоду

Особливого різдвяного шарму Львову додав розкішний дідух, що його на Святвечір традиційно встановлюють у центрі міста. Під радісні мелодії колядок численна громада, полишивши передсвяткові клопоти, збирається аби привітати головний символ свята - дідуха! А хто прийде, неодмінно зарядиться доброю енергією, зачарується красою цього мистецького витвору, що його з десяток літ творить родина Коцюків із села Голобутів на Стрийщині.

Коцюки, як і більшість бойківських родин, на Святвечір на роль дідуха вибирали найкращий пшеничний сніп. "Це була насправді благословенна тиша, здавалося, аж дзвінка, коли заносив у хату найстарший газда дідуха, - поринає у спогади син Василь Коцюк. - Сіном щедро встеляли долівку. А якось зять Ігор запропонував сплести справжнього дідуха замість традиційного снопа. Над тим першим дідухом вся сім'я працювала. Та найвправніше виплітає солом'яні косички мати Ольга Миколаївна. І батькові Михайлові Васильовичу терпіння теж не бракувало. Невдовзі про Коцюкових дідухів у селі тільки й говорили. Відтоді у Голобутові мода на різдвяних дідухів пішла".

Їхнього дідуха жоден перехожий не обминув. Люди здивовано розглядали, розпитували. Довелось, каже Василь Коцюк, займатися просвітництвом, розповідати про традиції - мешканці міст призабули про давній символ Різдва і оберіг, його замінили ялинкою. Це був початок відродження народних традицій. Їхній дідух став головним експонатом виставки у філіалі Національного музею на вулиці Драгоманова. А звідти дідухи Коцюків і розійшлися світами.

Активіст популярного на початку 90-х товариства "Лева" Орест Шейка запропонував сплести півтораметрового дідуха для телебачення: тоді саме мали знімати передачу про святкування Різдва у Карпатах. Першим до Коцюків приїхав тодішній начальник Львівської залізниці Георгій Кирпа і одразу купив кілька штук. На подарунки до свята. Приїжджали навіть японські майстри плетіння: "Яка розкішна українська ікебана!" - повторювали гості із далекої країни. А що вже казати про галичан! Мало не кожна газдиня прагнула купити для родини різдвяного символа! Везли їх артисти на гастролі в Канаду, США, Францію. Відтак товариство "Лева" започаткувало гарну традицію - урочисто встановлювати напередодні Святвечора у Львові на проспекті Свободи поряд із скульптурою Божої Матері головного різдвяного дідуха в оточенні пустотливих маленьких дідушат. А церемонія встановлення головного атрибута свята перетворилася на радісне і барвисте дійство! З колядками, вертепами, неповторною аурою і різдвяним настроєм.