Будь-якій дорослій людині для впевненості у завтрашньому дні потрібно мати роботу й заробітну плату, якої вистачить, щоб прогодувати себе й родину. Після початку бойових дій на сході, коли хлопці та чоловіки йшли захищати Україну, залишаючи не лише рідних та близьких, а й робоче місце, їм обіцяли, що останнє буде захищене, принаймні законодавчо. Звільняти їх за «прогули» роботодавцям заборонили. А після повернення, коли хлопці відчують себе готовими, вони без пересторог зможуть повернутися до справи, якою заробляли на життя до призову в армію.

Проте більшості учасників АТО доводилося бути на передовій не місяць-два, а рік-півтора. Декому навіть і довше. І часто, повернувшись, герої дізнаються, що не збереглося не лише їхнє робоче місце, а й саме підприємство чи установа ліквідовані чи збанкрутували. Тож повертатися їм просто нікуди. Й напевно оптимізму це їм не додає. Але напризволяще, звісно, героїв не кинуть. Тут на допомогу прийде держава.

Йдуть в інженери, аграрії, лісники й робітники

— Державна служба зайнятості — третя за рахунком установа, до якої звертаються демобілізовані учасники АТО після того, як отримають медичну та психологічну допомогу. Так, з початку бойових дій на сході статус безробітного надали 38,6 тисячі демобілізованих учасників бойових дій, з них 36,5 тисячі отримували допомогу з безробіття. Проте перш за все ми, звісно, допомагаємо їм знайти роботу. Отже, за цей час працевлаштовано 8,4 тисячі наших героїв, 2 тисячі з яких за сприяння нашої служби започаткували власний бізнес, отримавши на це одноразову допомогу в розмірі 20 тисяч гривень, — розповів виконуючий обов’язки голови Державної служби зайнятості Валерій Ярошенко.

І додав, що за можливості хлопців працевлаштовують за їхнім колишнім фахом. Так, кожен четвертий з працевлаштованих воїнів зайняв керівну посаду, адже мав вищу освіту та належний досвід. 30% з них працюють у сфері обслуговування та експлуатації устаткування, 15% отримали робітничі професії (а саме на таких працівників нині в Україні чималий попит), 10% пішли працювати в аграрний сектор (трактористами, комбайнерами, ремонтниками сільськогосподарської техніки) та лісове господарство.

5% — квота для підприємств

Полегшать працевлаштування учасників АТО та нададуть можливість збільшити цей показник в середньому на 40% деякі законодавчі зміни. Так, нещодавно Президент підписав закон № 1436/8 про даткові гарантії працевлаштування учасників антитерористичної операції. Отже, якщо роботодавець за направленням Служби зайнятості працевлаштує демобілізованого воїна на термін не менш як 2 роки, то протягом першого року Державний фонд зайнятості повністю компенсуватиме йому виплату Єдиного соцвнеску за такого працівника. Це може стати суттєвою підтримкою для бізнесу й стимулюватиме тих, хто створює робочі місця, до співпраці з державою.

Крім того, за цією категорією безробітних закріплюється квота 5% на підприємствах, установах та організаціях, де працює понад 20 працівників.

А ще у бюджет Державного фонду зайнятості закладена програма ваучерів: поранені військовослужбовці, які повернулися із зони АТО і віднині мають обмежені фізичні можливості, за бажанням можуть отримати від Служби зайнятості за місцем проживання сертифікат на 14,5 тисячі гривень, який зможуть використати для здобуття фаху навіть у вишах країни.

— Закон набуде чинності 30 серпня 2016 року. Положення, прописані у ньому, нададуть нам нові важелі для пришвидшення пошуку роботи для учасників бойових дій у зоні АТО. Ми прогнозуємо, що кожен демобілізований військовий, який вже готовий до виходу на ринок праці, зможе знайти роботу як мінімум на 40% швидше, — наголосив Валерій Ярошенко.

По всіх областях України працюють 11 Центрів професійно-технічної освіти, де учасники АТО, за бажання та необхідності, можуть пройти підготовку, перепідготовку та підвищити свою кваліфікацію. Також у кожному Центрі зайнятості (від тих, що працюють у великих містах і мають сотні співробітників, до маленьких, які діють у невеличких районах і мають до десятка працівників) найближчим часом запрацюють сектори або буде визначений один працівник, які відповідатимуть безпосередньо за працевлаштування учасників АТО. У них буде можливість дізнаватися, що, скажімо, найближчим часом саме у їхню місцевість планують повернутися демобілізовані з передової хлопці. І щоб допомога була швидкою та якісною, ці працівники звертатимуться до місцевих військкоматів та отримуватимуть інформацію про те, коли хлопці повернуться, скільки їх буде, який мають фах і чи мають його взагалі, чи збереглися за ними робочі місця, а якщо ні, як найоптимальніше допомогти їм знайти нову роботу. На переконання фахівця, такий індивідуальний підхід до кожного демобілізованого дасть змогу покращити показники працевлаштування наших воїнів.

Разом із Національною поліцією

Валерій Ярошенко також розповів, що, наприклад, у Херсонській області протягом січня—липня 2016 року статус безробітного отримали 1038 демобілізованих учасників АТО. Станом на 1 серпня їх уже 649. І робота з їх успішного працевлаштування триває. Так, Державна служба зайнятості спільно з Міністерством внутрішніх справ та Херсонською облдержадміністрацією планує залучити цих хлопців та чоловіків до громадських робіт із забезпечення правопорядку. Проект реалізовуватимуть у районах області, які межують із тимчасово окупованим півостровом Крим.

— Нам необхідно нести спільну відповідальність за мир і спокій у прикордонних районах з тимчасово окупованим Кримом. Тому разом із місцевою владою та МВС ми почнемо організацію громадських робіт із забезпечення дотримання правопорядку. Насамперед робота буде організована у Чаплинському, Каланчацькому та Генічеському районах. Плануємо залучити до цих видів робіт понад 100 безробітних осіб. Це будуть чоловіки, переважно учасники АТО та демобілізовані військовослужбовці, — поінформував в.о. голови Державної служби зайнятості.

За його словами, такі безробітні допомагатимуть дільничним поліцейським забезпечувати громадський порядок та проводити інформаційно-роз’яснювальну роботу. А ще Валерій Ярошенко поінформував, що днями директор Херсонської обласної служби зайнятості Євгеній Єрашов провів робочі зустрічі з керівниками районів, місцевим керівництвом МВС, представниками громадських формувань та організацій, які задіяні в реалізації проекту. Після зустрічі він зазначив, що з огляду на останні події (провокації та фальсифікації російських військових), представники місцевої влади всіляко підтримують цю роботу та наголошують на своєчасності й актуальності проекту.

Нині Чаплинський районний центр зайнятості вже видав направлення на цей вид робіт п’ятьом безробітним, з них 4 — учасники АТО, 1 — демобілізований військовослужбовець. Каланчацький районний центр зайнятості видав направлення двом безробітним та підібрав ще чотирьох. Триває підбір безробітних і в Генічеському районі. Перед початком роботи хлопці пройдуть професійний відбір та короткострокове навчання. А згодом, якщо добре себе зарекомендують та матимуть таке бажання, можливо, й самі поповнять лави Нацполіції.