Коли я влаштовувався на роботу перекладачем після вишу в приватну фірму, мені сказали, що офіційно оформлять через місяць після випробувального терміну. Я працював удома — перекладав тексти і надсилав електронною поштою. Мої переклади брали, ніхто не нарікав. Однак через місяць сказали, що мої переклади їх не влаштовують. У працевлаштуванні відмовили й за місяць роботи не заплатили. Чи можна якось стягнути з роботодавця плату за цей місяць? І як довести, що мої переклади професійні?

Володимир Ломакін, м. Київ

Консультує
Наталія ПІДДУБНА, 
керівник громадської приймальні Чернігівського
громадського комітету захисту прав людини,
член Всеукраїнської коаліції з надання правової допомоги

 

— На жаль, випадки, коли людину беруть на роботу з умовою проходження випробувального терміну, обіцяють потім офіційне працевлаштування, і в решті-решт не беруть на роботу, не поодинокі. 

На період випробувального терміну працівник оформляється нарівні з усіма іншими працівниками. Чинним законодавством України не передбачено будь-яких особливостей щодо оплати праці в період випробування, однак заробітна плата не може бути нижчою, ніж встановлений мінімальний розмір заробітної плати.

Якщо останнього дня випробувального терміну адміністрація підприємства не повідомила працівника про те, що він не витримав випробування, і той продовжує працювати ще хоч би один день, звільнення його як такого, що не витримав випробування, вважається порушенням трудового законодавства.

Роботодавець може розірвати трудовий договір, «якщо протягом випробувального терміну встановлено невідповідність працівника роботі, на яку він прийнятий». Під невідповідністю слід розуміти недостатню кваліфікацію кандидата на посаду або неможливість його виконувати роботу за станом здоров’я, за умови документального підтверд?жен?ня (наявності службових (доповідних) записок безпосереднього керівника про невиконання поставлених завдань; невиконання або неякісне виконання посадових обов’язків, лікарняних листів, висновків МСЕК тощо).

Під час звільнення роботодавець повинен здійснити остаточний розрахунок із працівником: нарахувати заробітну плату на момент звільнення, компенсацію за не використану відпустку, здійснити обов’язкові утримання, зокрема перерахувати податок з доходів фізичних осіб.

Однак у випадку нашого заявника офіційно поданих до роботодавця заяв та документів немає, роботодавець лише обіцяв працевлаштувати в майбутньому, що значно ускладнює процес доведення факту працевлаштування. Стягнути ж заробітну плату за період роботи під час випробувального терміну буде дуже складно і це можливо лише в разі встановлення юридичного факту працевлаштування в судовому порядку.

Шановні читачі «Урядового кур’єра»! Якщо ви хоч ете поставити запитання консультантам сторінки «Запитайте у юриста», ви можете надіслати його за адресою: 01008, м. Київ, вул. Садова,1, редакція газети «Урядовий кур’єр» або на електронну скриньку az@ukcc.com.ua 

Сторінку підготувала інна КОСЯНЧУК, «Урядовий кур’єр»,за підтримки Всеукраїнської коаліції з надання правової допомоги