Набула чинності постанова «ради міністрів» «ЛНР», згідно з якою на тимчасово непідконтрольній Україні території для оплати товарів і послуг дозволяється використання чотирьох валют: української гривні, російського рубля, долара США і євро. Перша «дошка оголошень курсів» у Луганську з'явилася в магазинах мережі «Народний», тобто колишнього «АТБ», який «прихватизували» керманичі самопроголошеної республіки.

«Нестача? Плати з власної кишені!»

На касах зробили наклейки: мультивалютна! Продавці шоковані. І покупці теж. Ось що вони пишуть під вигаданими іменами в соцмережах. «Із тими «народними» цінами, які вони там ставлять, скоро й мультивалютної системи не буде». «Уявляю, стоїть моя тітка у кіоску ковбасному, і приносять їй 50 «євриків». Та в неї за день такої виручки немає, а вона починає подумки за курсом Нацбанку переводити спочатку в гривні, а потім, припустимо, в наявні рублі. А якщо неправильно порахує? Нестача? Плати зі своєї кишені», а ще «Як розібратися з усією цією арифметикою бабусям і дідусям?».

До слова, останню пенсію наші старі отримали торік у жовтні. І не в євро, звісно.

«Прибуток обчислюють щодня, з урахуванням курсу, з індексацією тощо. Як тепер це все розрахувати, ніхто не знає, — зауважує працівник бухгалтерії великої торговельної точки, який наважився поділитися своєю думкою з місцевим офіційним сайтом новин. — Ми вважаємо, що введення мультивалютної розрахункової системи — це така завуальована форма переходу на рубль».

Як розібратися з мультивалютною арифметикою бабусям і дідусям?. slavyanoserbsk.com

Дивний курс

Власники пунктів обміну валют над нововведенням просто сміються: «Ось дивіться: у магазині обмінний курс рубля 35, а я рубль купую за 42,5 (станом на 16 березня. —  Авт.). Тобто ти прийшов у магазин, дав 100 російських рублів і купив товару на 35 гривень. А в мене за ті ж 100 рублів ти отримав 42 гривні. Ну, люди ж рахувати вміють! Те ж саме й з доларом: у мене 24, в магазині 21. Євро у мене 25 проти 22. Розумієш?!»

Та й комунальники щось не «проголосували», як зазвичай, одноголосно.

У БТІ поспішили чесно заявити, що за їхні послуги можна розплачуватися доларами і євро, оскільки «використання мультивалютної системи в діяльності ДКП «Бюро технічної інвентаризації» буде, в першу чергу, зручно іноземним громадянам, які мають нерухомість на території «ЛНР». Цікаво, начальник БТІ Яків Чернишов сам зрозумів, яку гучну заяву зробив? Адже її можна розуміти так, що «ввічливі люди» в камуфляжі і зовсім нечемні козаки, які навіть в телестудії не знімають папах, вирішили заплатити за самовільно зайняті будинки та квартири?

Найтверезішими в цій ситуації виявилися транспортники. «Міністр» інфраструктури, транспорту та зв'язку «ЛНР» Олександр Чумаченко заявив, що «приватні перевізники не користуються мультивалютною системою».

Якщо згадати повідомлення про те, що в багатьох бюджетних установах, школах і лікарнях замість зарплати людям видають гуманітарну допомогу, то як розподілити кілограм гречки, щоб цілий місяць їздити на роботу? Відсипати водієві півкіло за проїзд чи склянки все-таки вистачить? 

Павло ПОСТНІКОВ
для «Урядового кур'єра»