Останній місяць літа — це не лише гаряча пора для хліборобів, а й підбиття підсумків найвідповідальнішого часу господарювання. Недаремно у нашому фольклорі найбільше народних  афоризмів і приказок присвячено серпню. Погляньмо, скільки мудрих настанов, прогнозів і сподівань криється у їхньому змісті: «У серпні — підсумки літа», «Серпень готує, вересень до столу подає», «У серпневу пору все неси до двору», «Минули спаси — перевіряй запаси», «Якщо серпень з грозами — зима з морозами», «Серпень рік годує» тощо. Крім афоризмів, прислів’їв і приказок до наших днів збереглося чимало прикмет, що передають із покоління в покоління народні синоптики. Спостерігаючи за погодними умовами у дні серпневих релігійних свят, вони складали прогнози на наступні осінь, зиму, весну і літо.

На які ж природні прикмети і коли саме слід звертати увагу?

1 серпня — Мокрини. Старі люди за цим днем прогнозували, якою буде осінь. Якщо зранку йтиме дощ, то початок осені буде вологим, а наступного року гарно вродить жито; якщо опівдні хмарно — в середині осені дощитиме; якщо замрячить надвечір — вологим буде кінець осені; якщо день видасться сухим і теплим, багато сонячних днів слід очікувати у вересні, жовтні, навіть у листопаді.

2 серпня — Іллі Пророка. Існує легенда, що цей святий бере під свою опіку воду. Всім, хто відчуває за собою якісь провини, слід удосвіта скупатися, «щоб змити свої гріхи». Зібрану цього дня дощову воду (на Іллю рідко не дощить) вважають цілющою. «На Іллі — новий хліб на столі», — каже народна мудрість. Коровай, пироги та вареники з борошна  нового врожаю мають  прикрашати обідній стіл. Сонячний день на Іллі — в наступному році недорід. Слід потурбуватися про хлібні запаси.

На Маковія у церквах парафіяни освячують запашні букети з трав, з-поміж яких обов’язково мали бути головки маку. Маковійські букети зберігають біля образів упродовж року. З нагідок, чебрецю, м’яти готують цілющі чаї, купелі для немовлят, настоями ополіскують голову — щоб не боліла і не випадало волосся. Взимку мак використовували для куті на Різдво, а на Благовіщення засушені квіти дівчата вплітали у волосся. Несли в церкву освячувати обов’язково і мед — вважали, що саме тоді він набуває цілющих властивостей.

У давнину кияни збиралися на березі Дніпра святити воду. Скупатися цього дня — запобігти сімом недугам. Тому свято ще називають Спасом на воді, або Мокрим Спасом.

На Маковія починають відлітати у вирій птахи. З Першого Спаса — холодна роса. Старі люди кажуть: «У Першого Спаса все у запасі — дощ і вітер, погода й негода». Якщо на Маковія сонячно та сухо, такою самою буде й наступна осінь.

Святкують Преображення Господнє (Яблучний Спас, Другий Спас) 9 днів. А саме 19 серпня за древнім звичаєм освячують перші плоди (злаки, виноград чи яблука). Тому в народі цей день називають Другим, або Яблучним Спасом. У давнину до цього часу правовірні селяни не їли садовини, бо то вважалося великим гріхом. Якщо хто-небудь таки не втримається і з’їсть яблучко до Спаса, спокутувати цей гріх можна було тільки тим, що сорок днів після Спаса не їсти жодного яблука.

З Другим Спасом співпадає початок храмових свят. За давньою традицією в Україні кожен населений пункт має своє релігійне свято — храм. Це день глибокого пошанування пам’яті близьких і рідних, які відійшли в інший світ.

«Прийшов Спас — держи рукавиці про запас», — повчає народне прислів’я. Якщо цього дня сухо і сонячно — осінь буде засушливою, а зима морозною;  якщо дощитиме — осінь буде вологою.

З Успіння Пресвятої Богородиці починається перше бабине літо. На цю пору припадає дозрівання калини, заготівля її на зиму. «Без верби і калини — нема України». Ця дивовижна рослина стала одним із символів нашої держави, її кетяги використовують у багатьох народних обрядах і святах. Якщо побачите під стріхою сільської хати кетяги калини, знайте — тут є дівчина на виданні.

До Успіння слід завершити польові роботи і зібрати садовину. «Успіння проводжай, а осінь зустрічай», — нагадує народне  прислів’я. Якщо ластівки та журавлі відлетять до цього дня — на Покрову (14.10) може випасти перший сніг. Якщо день буде погожим — осінь буде теплою та сухою.

На Горіховий Спас (Третій Спас) під час церковних богослужінь парафіяни освячують лісові та волоські горіхи. Завершується збір пізніх фруктів і овочів. У льохах — дозріле молоде вино. Починається осінній вилов риби у ставках. Настала пора весіль. «На Спаса весілля гуляти — бути подружжю багатим», — стверджує народна мудрість.

Нехай справджуються кращі народні прикмети та приказки, а українському роду не буде переводу!

Cерпень — місяць врожайний, тож закономірно, що розпочинається сезон гучних весіль. Фото Володимира ЗAЇКИ

1—7 серпня — Всесвітній тиждень грудного вигодовування

2 серпня    — День високомобільних десантних військ; Пророка Іллі

4 серпня    — День Національної поліції України

6 серпня    — Всесвітній день боротьби за заборону ядерної зброї

7 серпня    — День Повітряних сил Збройних сил України

8 серпня    — День військ зв’язку

9 серпня    — Міжнародний день корінних народів світу

12 серпня   — Міжнародний день молоді

14 серпня   — День будівельника; День працівників ветеринарної медицини; Маковія, Перший Спас — Медовий,

15 серпня   — День археолога

19 серпня   — День пасічника; Всесвітній день гуманітарної допомоги;  Преображення Господнє (Другий Спас — Яблучний)

23 серпня   — День Державного прапора України; Міжнародний день пам’яті про работоргівлю та її ліквідацію

24 серпня   — День Незалежності України

27 серпня   — День авіації

28 серпня   — День шахтаря; Успіння Пресвятої Богородиці. Перша Пречиста

29 серпня   — Міжнародний день дій проти ядерних випробувань; Третій Спас — Горіховий

30 серпня   — Міжнародний день жертв насильницьких зникнень 

Павло ЛАРІОНОВ
для «Урядового кур’єра»