У Каліфорнії збудують перший у світі мікрорайон з будинків, які надрукують на 3D-принтері. Експерти вважають, що в цій технології безліч переваг і перспектив, але є й вади, наприклад комунікації. Який вигляд матимуть помешкання майбутнього, зібрані на будівельному майданчику з надрукованих деталей, дізнавався «Урядовий кур’єр».

Будівельна компанія Mighty Buildings планує врегулювати гостру житлову кризу за допомогою роботів і технології 3D-друку, повідомляє видання Business Insider. У каліфорнійському місті Ранчо-Міраж збудують житловий масив за новітніми технологіями.

Таким буде перше у світі містечко, створене з використанням 3D-друку. Фото з сайту businessinsider.com

Mighty Buildings — не перша компанія, яка зосередилася на цій перспективній технології, але мікрорайон, який з’явиться в Ранчо-Міраж, забудовник позиціонує так: «Перший у світі житловий комплекс із роздрукованих будиночків. Це буде перша реалізація нашого бачення майбутнього житлового будівництва, яке можна дуже швидко розгорнути». Експерти вже підрахували, що такі будинки коштуватимуть дешевше, ніж звичайні житлові новобудови.

Будинки Mighty Buildings спорудять із запатентованого матеріалу Light Stone, який змінює форму під впливом ультрафіолетового випромінювання. Так створюватимуть панелі, які можна буде зібрати в будь-якому місці за технологією конструктора. Цей метод будівництва швидкий, але не за рахунок міцності будівлі, яку зводять. За словами головного спеціаліста з питань сталого розвитку компанії Сема Рубена, 3D-друк допомагає Mighty Buildings скоротити витрати на будівництво на 40%, зменшуючи кількість відходів на 99%.

Фото з сайту inhabitat.com

Будинки, створені за допомогою 3D-друку, не відрізняються за міцністю і шумоізоляцією від звичайних з бетону або цегли, вони не гірші від них і за якістю, запевняє забудовник. Площа будиночка становитиме майже 134 кв. м, а кожна ділянка під таку забудову — 929 кв. м. Таке житло матиме по три спальні та по дві ванні кімнати. На задньому дворі будівельники встановлять власний басейн. Усі приміщення отримають смарт-систему контролю повітря і якості води. Енергію ці будинки братимуть від сонячних батарей, встановлених на даху, які можна буде доповнити батареями Tesla Powerwall.

«Наш проєкт спрямовано на мінімізацію впливу на навколишнє середовище і створення розумних і екологічних будинків для покупців, які дбають про довкілля», — йдеться у пресрелізі Mighty Buildings.

Спорудження будинків з використанням 3D-принтерів — це вже наша реальність, кажуть у компанії-забудовнику. Такі проєкти активно реалізують не тільки у США, а й Китаї, Індії, в країнах Європейського Союзу.

«Технологія має дуже багато переваг: низька вартість будівництва, скорочення кількості персоналу для монтажу такого будинку, швидкість зведення об’єктів, чистота на будівельному майданчику (будинки монтують на місці), простота (панелі збирають як конструктор) й істотне заощадження коштів. Але є й мінуси: значні початкові витрати на спеціальне обладнання для забудовників, адже 3D-принтер для друку компонентів і панелей коштує 2—3 мільйони доларів. Крім того, комунікації у новобудовах підводитимуть за старими технологіями.

Але таке будівництво сучасного дешевого житла і цілих екологічних містечок — най­оптимальніше рішення, коли потрібно дуже швидко спорудити велику кількість помешкань (наприклад, після стихійного лиха чи коронавірусної пандемії). Тому в майбутньому ці технології швидко розвиватимуться, а обсяги такого зведення житла збільшуватимуться», — вважають експерти.