На перший погляд почесне звання «Заслужений будівельник України», що значиться серед численних регалійПриємно отримати ордер на житло в урочистій обстановці. Фото Держспецтрансслужби голови Адміністрації Державної спеціальної служби транспорту генерал-лейтенанта Миколи Малькова, як для кадрового військового такого рангу видається трохи незвичним. Але це й справді лише на перший погляд, та й то непосвячений. Бо, з одного боку, сам статус Держспецтрансслужби є виразно будівничим, позаяк серед основних її завдань значаться технічне прикриття, реконструкція чи спорудження нових об’єктів національної транспортної системи, а також відбудова транспортних комунікацій, порушених внаслідок надзвичайних ситуацій різного походження. А з другого — значною мірою саме завдяки Малькову очолювана ним служба не словом, а ділом розв’язує одну з найнагальніших соціальних проблем українського офіцерства, а тепер і контрактників — житлову.

Активним будівництвом житла для військовослужбовців-залізничників і цивільних своїх працівників Держспецтрансслужба зайнялася в 2006 році. Багато в чому вимушено — з огляду на фінансову кризу і різкий стрибок цін на нерухомість та будівельні матеріали так само різко почала зростати квартирна черга у військах. Чекати, поки держава зможе забезпечити всіх дахом над головою, — собі ж дорожче, вирішили транспортники. Отож, засукавши в прямому і переносному значеннях рукава, взялися зводити житло власними силами, по-хазяйськи використовуючи наявні кошти держбюджету і свої технічні та професійні ресурси. Таким чином вдалося знизити вартість новозбудованого чи реконструйованого житла, а отже, і розширити власне житлове будівництво. В тому числі й за рахунок застарілих казарм та інших не дуже задіяних у діяльності служби споруд.

Першим у тому ж таки 2006 році воїни-залізничники здали в експлуатацію 40-квартирний будинок в Ужгороді. Наступного року звели будинок на шість квартир у Новомосковському гарнізоні, переобладнали в 28-кімнатний упорядкований гуртожиток старі казарми в Дніпропетровську і в 60-квартирний будинок у Конотопі. Ще через рік реконструювали в гуртожиток колишню казарму навчального центру в Чернігові і перебудували в комфортабельні 33 квартири приміщення штабу в Харкові. Знову ж таки, після капітальної реконструкції колишніх казарм у 2009-му ключі від нових помешкань отримали 44 родини військових у Дніпропетровську і 21 сім’я в Червонограді. Паралельно, що називається, з нуля звели 18-квартирний житловий будинок у Новомосковську… З тих пір щороку новосілля справляють по кілька десятків сімей офіцерів і контрактників Держспецтрансслужби, а одинаки практично без черги отримують місця в затишних гуртожитках.

Треба сказати, що весь період будівництва того чи того об’єкта підрозділи служби діють як єдина команда і допомагають одні одним, де треба, коштами, де — технікою і матеріалами, а де й просто діляться досвідом. Тим паче, майбутні мешканці особисто контролюють якість будівництва і опоряджувальних робіт. Чи не тому всі житлові будинки зводять за новітніми будівельними технологіями, з просторими і світлими квартирами, обладнаними всіма комунальними зручностями включно з автономним опаленням. На свій смак військові облаштовують і прибудинкову територію.

…Саме в такий новий будинок заселилися напередодні новорічних свят 24 родини військовослужбовців Держспецтрансслужби у м. Конотопі на Сумщині. Радість новоселів можна зрозуміти — найменша однокімнатна квартира тут має загальну площу 44 квадратні метри, тоді як трикімнатні сягають 80 «квадратів». Усе — від планування помешкань до під’їздів та інших місць загального користування продумано до дрібниць. Сам будинок розташований у затишному кварталі в оточенні ігрових майданчиків для дітвори і зелених насаджень.

— Це вже третій житловий будинок в цьому гарнізоні, — не приховує задоволення генерал Мальков. — У планах будівництво ще одного, цього разу 60-квартирного будинку для конотопців. Загалом же впродовж семи років в експлуатацію здано 20 житлових об’єктів, завдяки чому понад тисяча сімей справили новосілля.