ФЕНОМЕН

Лекції 9-річного Віталія Нечаєва з Черкас
підкорили студентів

Минулого літа, в Міжнародний день захисту дітей,  вундеркінду зі Звенигородки на Черкащині Віталику Нечаєву пощастило поспілкуватися з Президентом України Віктором Януковичем і навіть потиснути його руку. Хлопчик і сам якось виявив бажання в майбутньому стати президентом країни. Отож обом чоловікам було про що поговорити.

А поки що 9-річний учень, значно випередивши своїх однокласників у вивченні історії, пробує читати лекції для третьокурсників інституту історії та філософії Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького. Якщо перед першою дуже хвилювався, — як, мовляв, сприймуть такого юного лектора? — то друга пройшла напрочуд спокійно. Воно й не дивно: історія — один з найулюбленіших предметів юного науковця. Студенти були вражені знаннями хлопчика, просто зачаровані його цікавою розповіддю про гетьмана Вишневецького та про історію Київської Русі. Він легко оперує науковими термінами, блискуче орієнтується в історичних подіях і датах, називає маловідомі деталі, які роблять його лекцію дуже цікавою.

Юному лектору довелося встати на стілець, аби його було видно з останньої парти. Фото з сайту gazeta.ua

— Я легко запам’ятовую великі обсяги тексту, — розповів юний лектор. — Кілька сторінок з першого разу довго тримаються в голові майже дослівно.

Самої ж лекції Віталій не писав — він знає її напам’ять і може значно розширити — дали б тільки час. 

За неймовірні здібності вундеркінд навіть одержав національну премію. Історична ж наука вабить його вже не один рік. Нині працює над власним науково-популярним виданням, де будуть висвітлені події світової історії. Багато уваги планує приділити Україні. В нього є свій погляд на те, що було колись і відбувається на рідній землі нині.

Віталій Нечаєв викликав захоплення студентів своїми знаннями історії

Віталій мріє швидше закінчити школу і вступити до вищого навчального закладу. Як розповів директор навчально-наукового інституту історії та філософії Черкаського нацуніверситету імені Б. Хмельницького Василь Мельниченко, він вражений здібностями дитини. Із задоволенням узяв би його на навчання, але Віталій зізнався, що хотів би навчатися в столиці або за кордоном. Але жити хоче тільки в Україні: «Це велика країна, і світ про неї ще почує», — впевнений він.