СИТУАЦІЯ 

Зернотрейдери вимагають додаткових дозвільних центрів


«Розбірки», які після новорічно-різдвяних свят виникли між зернотрейдерами і залізничниками щодо неможливості експортувати заплановані обсяги збіжжя через нестачу рухомого складу, начебто, вщухли. Однак кожна сторона лишилися при своїй думці. Нагадаємо, що президент Української зернової асоціації Володимир Клименко звинуватив Укрзалізницю не лише в тому, що вона на період з 2010 до 2016 року не замовила жодного нового вагона у заводів-виробників, а й у тому, що значна частина рухомого складу вчасно не повертається з-за кордону. А ті, що є в розпорядженні транспортників, нерівномірно розподіляються серед експортерів. За таких умов, висловив занепокоєння очільник зернотрейдерів, обсяг недоекспортованого зерна до кінця 2012 року може сягнути 20 млн тонн.

 Окрім залізничників, тоді дісталося на горіхи і так званим «єдиним вікнам», через які, мовляв, також затримується експорт зерна. Річ у тім, що з 1 січня 2012 року набув чинності закон, згідно з яким оформлення документів на вивіз збіжжя за кордон відбувається саме через «єдині вікна». Однак, на переконання В. Клименка, вони не готові оперативно обслуговувати експортерів зерна й тим самим гальмують їхню роботу.

Через великий наплив клієнтів дозвільні органи не встигають оформляти документи. Експорт зерна затримується на термін до десяти днів. Вихід із ситуації, що склалася, ті, хто від цього потерпає, вбачають у збільшенні кількості спеціалістів або формуванні окремого підрозділу, який би працював з експортерами зерна у тих регіонах, де їх найбільше.

 Однак, щоб змінити чинний порядок, треба внести поправки у законодавство. Зробити це терміново не випадає, оскільки Верховна Рада на канікулах. Тому президент Української зернової асоціації звернувся до уряду з проханням перевести роботу «єдиних вікон» у дві зміни, працювати без вихідних і святкових днів. Окрім того, відкрити такі дозвільні центри в портах, а в районах замість звичайних організувати спеціалізовані «єдині вікна» для обслуговування зернотрейдерів, і тим самим зменшити черги, які гальмують експортні операції.

 На запит редакції, як сприймають такі пропозиції в Державній службі з регуляторної політики та розвитку підприємництва, до чийого відання належать дозвільні центри, повідомили, що пропозиції зернотрейдерів отримали. Там намагаються оперативно на них реагувати, співпрацюючи з відповідними центральними органами виконавчої влади. Аби знайти порозуміння, нещодавно Український союз промисловців і підприємців провів «круглий стіл» за участю фахівців Мінекономрозвитку, експортерів та інших зацікавлених сторін з перспектив експорту зерна та продуктів його переробки. На засіданні, зокрема, розглянули й ті проблемні питання щодо діяльності «єдиних вікон» та обговорили шляхи їхнього врегулювання.

 Щодо кількості дозвільних центрів, що забезпечують видачу документів за принципом «єдиного вікна», то вони створені в усіх містах обласного та республіканського (АРК) значення, районах, а також на обласному та республіканському в АР Крим рівні (загалом 681 одиниць). Тобто ними охоплено всі рівні, на яких видаються документи дозвільного характеру.

Сьогодні видачу таких паперів забезпечують 900 державних адміністраторів. Задля організації максимально ефективної роботи проводиться їхня оптимізація — вводяться додаткові посади державних адміністраторів у штатні розписи органів місцевої влади. Щодо подовження робочого дня персоналу, то тут не все так просто, адже умови праці фахівців дозвільних центрів мають відповідати вимогам, передбаченим трудовим законодавством України. Тому порушене питання потребує грунтовного опрацювання, вважають у Державній службі з регуляторної політики та розвитку підприємництва.