У селі Часлівці, що в Ужгородському районі Закарпаття, півтисячі осіб. Однак у цьому разі має значення не кількість, а якість. По-перше, це село — одне з небагатьох в області не дотаційне, а, навпаки, підсилює відрахуваннями зі своїх надходжень бюджети вищого рівня. По-друге, саме з Часлівців, де розташоване Закарпатське лінійне виробниче управління магістральних газопроводів, за реверсом углиб України тече європейський газ. Тут на цілодобовому чергуванні — працівники перекачувальної станції, які забезпечують транспортування блакитного палива до наших осель.

— Ми ніколи не були на задвірках, бо мали в селі лікарню, аптеку, будинок культури, — розповідає сільський голова Марія Рояк. — Але поступово стан об’єктів соцкультпобуту погіршувався, відчували: Часлівці занепадають. Селяни влаштували референдум, на якому підтримали ідею створення власного органу місцевого самоврядування — сільради. З відстані років видно, що не помилилися.

Часлівецький сільський голова Марія Рояк щодня заходить до навчально-виховного комплексу. Фото автора

Довірили і не помилилися

Марія Берталонівна, дівчиною прийшовши на телеграфно-телефонну станцію в обласному центрі, майже два десятиліття провела біля слухавки. Не шкодує, бо, каже, від колег-телефоністок першою дізнавалася про всі новини в найдальших куточках країни й за кордоном. Тоді про інтернет ще не йшлося... Та всьому буває кінець. Коли селяни запропонували балотуватися на посаду сільського голови, деякий час відпиралася. Зрештою здалася, не витримавши натиску.

Чому часлівчани так напосідали? Бо добре знали її за роботою первинної організації Товариства угорської культури Закарпаття, яку очолює із 1992 року. «Виборчий» потенціал Марії Рояк був таким, що вона перемогла з першої ж спроби — з величезним відривом від конкурентів. На двох наступних виборах земляки знову довіряли їй «булаву».

Комфорт для малечі

Кілька років праці на чолі ради — і перша перемога. 2009-го у старих приміщеннях лікарні після повної реконструкції відкрили групу дитсадка, який перед тим багато років не діяв, 2011-го — ще одну. Через рік одним із перших в області тут почав діяти навчально-виховний комплекс. У ньому навчають 56 учнів, є дві групи дошкільнят — з українською та угорською мовами.

Якось приїхали партнери з Голландії, щоб побачити, як почуваються в цьому НВК учні. Не йняли віри: рівень комфорту перевершує їхній! Найцікавіше те, що на всі роботи з реконструкції використано лише 381 тисячу гривень бюджетних коштів. Загальна ж сума капіталовкладень перевищила 2 мільйони!

— Ми більш ніж на 80% здійснили роботи за спонсорські, а також грантові кошти від європейських інституцій, — доповнює розповідь Марія Рояк. — Оновили будинок культури. Перекрито металочерепицею дах, є гаряча вода, кухня, внутрішній туалет, оновлено бібліотеку, центр для гуртків за інтересами.

Багато змін у самому будинку сільради: зовні його утеплено, всередині облаштовано зал для громадських заходів і сімейних подій. Жодної копійки за оренду сільрада не бере. Тут і готельний номер з кухнею для приготування їжі. На другому поверсі планують розгорнути лікарняний стаціонар, а також стоматологічний кабінет.

Багато в чому Марії Берталонівні допомагає її син Томаш. Він закінчив Будапештський університет і володіє кількома іноземними мовами. Тож обладнання для майбутнього медзакладу з’явиться теж завдяки партнерським, побратимським зв’язкам, і не обтяжить сільську скарбницю. З Німеччини вже привезли приладдя для стоматкабінету, а у травні мають доставити звідти апарат ультразвукової діагностики. Загалом часлівчани підтримують тісні відносини з місцевими громадами п’яти країн.

Не тримаючись за крісло

Марія Рояк змогла переконати молодь з асоціації студентів-економістів Закарпаття в тому, що в селі варто розташувати спортивний центр. Отримавши кошти на будівництво від однієї з євроструктур, студенти через півроку таки прийшли сюди. Не останній аргумент — їм надали земельну ділянку в центрі Часлівців. Нині двоповерхова будівля майже готова, в ній проводитимуть змагання європейського рівня із дзюдо, боксу тощо.

Є користь і від навчального центру з альтернативних джерел енергії. За проектом ЄС Sunrise на її обладнання передбачено 150 тисяч євро. Тепер для гостей з України проводять майстер-класи, ознайомлюючи з альтернативними джерелами енергії. У найближчих планах пані Марії — дати лад водопроводу, каналізації та очисним спорудам. Вони раніше були на балансі іншої сільради, тепер їх передано Часлівцям.

А тим часом формується нова територіальна громада, в яку за згодою увійдуть два сусідніх села. Природно, що на роль центрального претендують Часлівці. Натомість вони готові поділитися половиною сільського бюджету, який після децентралізації значно збільшиться.

Марія Рояк резюмує, що варто не триматися за насиджене крісло, а робити все, щоб кращим ставало життя людей. Час розставить на місця, хто на що заслуговує, і про це не варто думати.