Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк вважав за потрібне винести на широкий загал інформацію про реальний баланс доходів і витрат у Донецькій та Луганській областях, включно з територіями, непідконтрольними українській владі. В такий спосіб глава уряду закрив старе питання: «Хто кого годує?» Міністерство фінансів разом із Державним казначейством та Міністерством економічного розвитку і торгівлі провело розрахунки та резюмувало, що загальний обсяг дотацій Донецькій області з центрального бюджету становить 37 мільярдів гривень. Для Луганщини цей показник сягає 19,8 мільярда гривень.

«У Донецькій області території, тимчасово підконтрольні російським терористам, потребують з центрального бюджету 19,6 мільярда гривень дотацій. У Луганській області — 14,6 мільярда. Допоки території цих регіонів контролюватимуть всілякі самозванці, центральний бюджет не відправлятиме туди кошти. Кабінет Міністрів не фінансуватиме терористів, — означив позицію уряду Арсеній Яценюк.

«Щодо долі людей також офіційно заявляю, що всі пенсії та соціальні виплати, пільги нараховують для кожного громадянина України, — додав Арсеній Яценюк. — Заберуться геть з території Донбасу російські терористи — ми невідкладно повернемо контроль над територіями і виплатимо персонально кожній людині ту соціальну пільгу, на яку вона має право. Якщо зараз туди спрямовувати кошти, то вони просто не дійдуть до людей. Їх вкрадуть бандити, і цей крок буде нічим іншим, як прямою підтримкою російського тероризму».

Центральна влада зробить усе, аби запобігти гуманітарній катастрофі на сході країни. Фото з сайту lb.ua

За принципом справедливості

Продовжуючи тему, Прем’єр нагадав, що згідно з мінськими домовленостями, «засланці» мали полишити території сходу України, а Росія — зупинити підтримку терористів. «Виконайте домовленості, очистіть територію від зарази, яку ви туди завезли, і не робіть людей заручниками своїх імперських амбіцій», — додав він.

Нині керівництво держави дискутує щодо газового та електроенергетичного питання на Донбасі. Одна з позицій: оскільки східняки не сплачують за ці потреби, тепло та світло слід відімкнути. Друга позиція лояльніша. Її підтримує уряд і Арсеній Яценюк: «Там наші громадяни. Уряд не дасть цим людям замерзнути. Це призведе до гуманітарної катастрофи. Це наші території, це наші люди. З терористами розберемося окремо. Якщо зараз діяти жорстко, то це буде жорстко щодо самих українців». Згідно з рішенням Кабміну, на територію тимчасово окупованої частини Луганщини й Донеччини газ та електроенергія надходитимуть. Однак щойно центральна влада відновить контроль над цими територіями, суму коштів, яку накопичить уряд для виплат соціальних пільг і субсидій, буде зменшено (вирахують вартість витраченого на енергоносії). «Думаю, це справедливо», — резюмував глава уряду.

Він укотре повторив, що сідати за стіл із Росією віч-на-віч немає сенсу, знову-таки, наголосив на потребі вийти на женевський формат переговорів за участі США, ЄС, України, РФ. Бодай для того, щоб нагадати північному сусідові про потребу виконання кожного з 12 пунктів мінських домовленостей.

До захисту готові!

Біометрією  по візах

Присутнім Прем’єр нагадав, що з 10 листопада розпочнеться другий етап перевірки та звільнення з обійманих посад посадовців усіх рівнів державної влади, управлінь та правоохоронних структур у межах закону «Про очищення влади». Цей люстраційний етап стосуватиметься міністра юстиції, його заступників, керівників цього відомства та МВС, ДФС, СБУ, судової адміністрації, Генерального прокурора, його заступників та інших посадових осіб ГПУ. Етап триватиме до лютого 2015 року.

Уже потім Арсеній Яценюк повідомив, що в порядку денному роботи — ухвалення рішення про надання  150 мільйонів гривень на придбання понад 600 терміналів для видачі біометричних паспортів. «Я не задоволений тим, як Державна міграційна служба виконує доручення уряду із запровадження видачі біометричних паспортів. На те, щоб видавати громадянам щомісяця не 35 тисяч, а 150 тисяч паспортів, маємо два місяці. До кінця січня 2015 року система повинна працювати». Днями в Україну приїде місія ЄС і перевірить виконання плану з імплементації безвізового режиму.

Також Кабінет Міністрів прирівняв виплати у зв’язку із втратою годувальника для сімей працівників правоохоронних органів, які загинули у зоні АТО, до виплат родинам загиблих військовослужбовців Збройних сил. «У першу чергу важливі соціальні і людські питання: це зміна порядку нарахування виплат у тому разі, якщо у нас смерть або втрата годувальника, тобто наші хлопці, які на територіях АТО борються за незалежність країни, і в тому разі, якщо сім’я втратила годувальника, ми приймаємо рішення прирівняти виплати при втраті годувальника у Збройних силах і підтягнути ці виплати для працівників правоохоронних органів. Зараз, якщо загинув військовослужбовець, розмір виплати становить 609 тисяч гривень, а якщо працівник правоохоронних органів — 150 тисяч гривень. Ми приймаємо рішення, щоб виплати були однакові: для всіх по 609 тисяч гривень», — означив позицію Арсеній Яценюк.

А ще уряд дав старт роботі Суспільного телебачення і радіомовлення, ухваливши відповідну постанову. «Уряд розглядатиме постанову Кабінету Міністрів про створення відповідної юридичної особи, а фактично — про запуск Суспільного телебачення і радіомовлення в Україні. Понад 20 років говорили, тепер нарешті почали робити», — додав глава уряду.

До слова, Закон «Про Суспільне телебачення і радіомовлення України» Верховна Рада ухвалила 17 квітня 2014 року. Ним створено правові основи діяльності Суспільного телебачення і радіомовлення, визначено засади діяльності Національної суспільної телерадіокомпанії. Згідно з документом, для забезпечення поступового та послідовного становлення Суспільного телебачення і радіомовлення Кабінет Міністрів на базі Національної телекомпанії, Національної радіокомпанії, Державної телерадіокомпанії «Всесвітня служба «Українське телебачення і радіомовлення»; Державної телерадіокомпанії «Культура», обласних державних телерадіокомпаній, Державної телерадіокомпанії «Крим», Київської державної телерадіокомпанії, Севастопольської державної телерадіокомпанії; Української студії телевізійних фільмів «Укртелефільм», що реорганізовуються, утворює юридичну особу публічного права «Національна суспільна телерадіокомпанія України» (НСТУ).