СОЦІАЛЬНИЙ ПРОЕКТ

Що робить влада для громади

Земля в нашій країні завжди мала ціну. Недарма економісти і політики називають її стратегічним ресурсом. А ми з діда-прадіда знаємо, що її треба берегти. Що ж треба зробити, аби Україна таки стала аграрним світовим лідером, щоб господарювали на ній справжні хлібороби? Як уберегти українські землі від нечесних ділків, котрі останнім часом безсоромно рвуть її на шматки? Ці питання найбільше турбують наших співвітчизників.

Так, від початку 2012 року на урядову телефонну «гарячу лінію» та через Інтернет від громадян надійшло 8,6 тис. звернень із земельних питань, з яких понад 1 тис. — від тих, хто виявив бажання набути у власність або користування земельні ділянки із земель державної чи комунальної власності для ведення особистого селянського господарства, будівництва житлового будинку або інших цілей, але згоди на це від органів державної влади та місцевого самоврядування не отримав.

У числі «лідерів» — проблема оформлення державних актів на землю (41,9 % загальної кількості звернень). Із цих питань переважно зверталися люди, які подавали необхідні документи на отримання державних актів на право власності на землю та право постійного користування землею, але цих документів їм так і не видали.

Заявники також активно зверталися за сприянням у врегулюванні земельних спорів (17,5 %), що здебільшого виникали у зв’язку із неузгодженістю меж земельних ділянок, а також невиплатою орендарями плати за користування земельними паями. Питання переоформлення документів на землю (16,2 %) актуальні для громадян, які отримали земельні ділянки у спадок.

Земля для сільської жительки все життя є годувальницею. Фото Олександра ЛЕПЕТУХИ

В управлінні взаємодії з громадськістю Урядового контактного центру «УК» навели приклади, як завдяки урядовій телефонній «гарячій лінії» позитивно вирішують питання громадян. Приміром, житель села Чернеччини Охтирського району Сумської області звернувся від імені сина із проханням прискорити виготовлення державного акта на приватизацію земельного паю та видати державний акт на земельну ділянку. Необхідні документи для оформлення було подано ще у 2007 році. Після розгляду звернення Головне управління Держземагентства в Сумській області поінформувало про вирішення питання заявника.

Жителька смт Ювілейного Дніпропетровської області звернулася від імені своєї матері із с. Чумаки Дніпропетровського району щодо затримки з червня 2012 р. оформлення документів для присвоєння кадастрових номерів земельній ділянці та земельному паю, які та подала до відділу Держземагентства у Дніпропетровському районі. Дніпропетровська райдержадміністрація повідомила, що від Дніпропетровської регіональної філії ДП «Центр Державного земельного кадастру» до районного відділу Держземагентства надійшли позитивні протоколи проведення перевірок документації із землеустрою та обмінних файлів на ці земельні ділянки. Заявниці порекомендували звернутися до відділу Держземагентства у Дніпропетровському районі для отримання документів та присвоєння кадастрових номерів. Фахівці Урядового контактного центру зателефонували заявниці й з’ясували, що кадастрові номери присвоєно, державні акти отримано.

За минулий тиждень на урядову телефонну «гарячу лінію» звернулося 9070 заявників зі скаргами, заявами та пропозиціями.

0-800-507-309. Урядова телефонна «гаряча лінія» працює, крім неділі та святкових днів, за таким графіком: понеділок — п'ятниця — з 8:00 до 21:00, субота — з 8:00 до 19:00. Веб-сайт Урядового контактного центру www.ukc.gov.ua