Місцеві вибори на окупованих територіях Донецької й Луганської областей відбудуться за умови, що на вулицях там не буде озброєних людей, коли Росія виведе свої окупаційні війська, Україна відновить контроль над державним кордоном із Росією, а українська влада зможе гарантувати свободу зібрань і вільне волевиявлення громадян.

Наші бійці радіють кожному дню, коли на лінії зіткнення не стріляють. Фото з сайту radiosvoboda.ua

Незаконність означатиме санкції

В інтерв’ю кільком українським телеканалам Президент Петро Порошенко застеріг Москву й так зване керівництво самопроголошених республік на Донбасі від проведення незаконних місцевих виборів. «Ми не дозволимо повторити ганебну провокацію у вигляді фейкових виборів, подібних до тих, які були проведені 2 листопада минулого року», — наголосив Президент. Він заявив, що спроба провести незаконні місцеві вибори цього року стане «червоною лінією, за якою абсолютно гарантовано настануть санкції та посилення тиску».

Петро Порошенко переконаний, що завдяки безпековим, політико-дипломатичним заходам та початку імплементації мирного плану і мінських домовленостей на сході України нарешті спостерігається реальне припинення вогню. «Завдяки добре прорахованому комплексу безпекових і політико-дипломатичних кроків ми принесли в Україну  поки що не мир, але перемир’я, бо перемир’я — це коли не стріляють», — вважає Петро Порошенко. Він наголошує, що припинення вогню — лише початок виконання мінських угод. На його думку, встановлення режиму тиші — вагоме досягнення, завдяки якому вже збережено багато життів наших воїнів.

Термін не подовжується

Глава держави наголосив на необхідності повного виконання мінських домовленостей до кінця року. «Теза про те, що «продовжимо виконання мінських домовленостей після 1 січня 2016 року» означає «давайте продовжимо окупацію». Я не збираюся на це йти. І позиція України, світу буде абсолютно твердою», — цитує слова Петра Порошенка прес-служба Президента.

Триває повна демобілізація військовослужбовців, які захищали суверенітет і територіальну цілісність України останній рік. «За моїм дорученням Міністерство оборони, Генеральний штаб почали демобілізацію, і я вітаю тих хлопців, які цими днями повертаються додому», — сказав він. Мобілізовані під час останньої хвилі пішли у навчальні й тренувальні центри, після чого на відновленій техніці приступили до оборони держави. Він висловив тверде переконання, що Україна має всі можливості для того, щоб забезпечити свій суверенітет, територіальну цілісність, бо «має одну з найбільш боєздатних, патріотичних армій на континенті».

Невідворотність покарання

Президент наголошує, що подолання корупції та унеможливлення уникнення відповідальності перед законом хабарників — головне завдання реформи судової гілки влади і правоохоронних органів. «Судова реформа має забезпечити невідворотність покарання для хабарників, коли ні олігархічний «дах», ані вкрадені мільярди, ні політичні зв’язки — нічого не врятує», — наголосив Президент.

Уже створено державні структури, які мають довіру населення. «З одного боку тому, що вони не беруть хабарів, з іншого — вони рішучі у викоріненні корупції», — наголосив Петро Порошенко.  Він заявив, що українська влада «категорично налаштована на те, щоб Україна кардинально змінила імідж, для чого потрібне законодавче врегулювання і нормативні зміни». 

Петро Порошенко повідомив також, що Конституційна комісія завершила роботу над змінами до Конституції в частині судової реформи, і текст спрямовано на розгляд Венеціанської комісії. Глава держави висловив сподівання, що вже за два тижні Україна отримає висновки щодо цього проекту, і потім відбудеться широке обговорення змін до Основного Закону.

Крім того, добробут українців і підвищення соціальних стандартів життя — один із головних пріоритетів української влади. «Ми маємо забезпечити проведення таких кроків, які дадуть нам змогу сконцентрувати і накопичити кошти. Для цього здійснено перші кроки, сформовано відповідний резерв», — повідомив Президент. За його словами, це дало змогу вже з початком осені збільшити розмір мінімальної пенсії, заробітної плати для працівників бюджетної сфери та прожиткового мінімуму в Україні. 

Оксана КРАМАРЧУК
для «Урядового кур’єра»