Чистий четвер Прем’єр-міністр Володимир Гройсман провів на Кіровоградщині. Туди він відбув з робочою поїздкою, щоб оцінити ремонт консультативної поліклініки обласної лікарні, виконаний за кошти Державного фонду регіонального розвитку та обласного бюджету. Тепер в обласному кардіологічному диспансері є осучаснений операційний блок, де проводитимуть операції на відкритому серці. Потім глава уряду приділив час відвідинам медичного факультету №2 Донецького національного медичного університету. Проблеми регіону, зокрема втілення в життя державної програми «Доступні ліки», обговорювали вже в ході селекторної наради з питань охорони здоров’я з головами обласних державних адміністрацій.

На здоров’я нації в бюджеті вистачить

Кардіохірургічну операційну в обласному кардіологічному диспансері відкрито у лютому 2016 року. За рік там вдалося виконати 156 оперативних втручань, з них 66 — на відкритому серці, 59 — у разі порушення ритму серця, 17 — на артеріях, 8 — на венах. У консультативній поліклініці Кіровоградської обласної лікарні глава уряду назвав ремонт і реконструкцію закладів охорони здоров’я результатом розпочатої три роки тому реформи децентралізації. «Але найголовніше — інвестувати не у стіни лікарень, а у здоров’я людей», — додав він.

Час, відведений на спілкування з персоналом медичних закладів та пацієнтами центру, Володимир Гройсман витратив на розповідь про урядові ініціативи, зміни в системі охорони здоров’я, запровадження урядової програми «Доступні ліки», згідно з якою надаватимуть безкоштовні медпрепарати проти серцево-судинних захворювань, цукрового діабету ІІ типу та бронхіальної астми.

Говорив Прем’єр і про ситуацію з технічним забезпеченням медичних закладів, виплату заробітної плати медикам. Він нагадав, що у 2017-му заробітні плати лікарів зросли на 30%. А в місцевій аптеці він перевіряв успішність держпрограми «Доступні ліки».

Під час селекторної наради глава уряду закликав місцеву владу організувати масштабне інформування населення про цю програму. Його слова цитує департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ: «У нас є вся нормативна база, кошти для того, щоб людей, які потребують постійного лікування, забезпечити необхідними ліками».

Спілкування з відвідувачами кропивницької аптеки дало Володимирові Гройсману підстави говорити, що не всі люди знають про програму «Доступні ліки» і не всі мають до неї доступ через брак інформації. «Головне завдання — максимально розширити чинність програми і донести інформацію про неї до жителів міст, сіл, селищ в усій країні, в кожному регіоні, щоб люди могли скористатися новими можливостями», — означив позицію глава уряду, додавши, що на цю програму уряд передбачив 500 мільйонів гривень і за потреби готовий знайти додатковий ресурс.

Один раз, але надовго

Окрім цього, Прем’єр вимагає від місцевої влади забезпечення вчасних розрахунків з аптечними мережами за цією програмою. Посадовців він попередив: «Ви маєте, як годинник, розраховуватися з аптечними мережами. Цю програму забезпечення безкоштовними ліками ми запустили один раз і надовго. Вона діятиме і цього року, і в наступних роках. Тому я б хотів, щоб процес взаєморозрахунків був якісним, а доступ до програми забезпечувався сповна».

Він підкреслив, що «ритмічний» розрахунок з аптечними мережами — відповідальність місцевої влади. Уряд готовий перерахувати кошти навіть заздалегідь. Із ресурсом проблем у КМУ не виникає. Завдання влади на місцях — лише виконувати норми документа й не підривати довіру аптечних мереж.

«Попереджаю, шановні друзі, особливо перших керівників: якщо ви безвідповідально ставитиметеся до цієї програми, я вам обіцяю, що заробітну плату ви отримуватимете наліпками, які мають бути на аптеках «Доступні ліки». Це буде вам нагадуванням, що ви несете відповідальність за кожну людину. Я б хотів, щоб ми відповідально поставилися до цього нововведення», — резюмував Володимир Гройсман.

Віце-прем’єр-міністр Павло Розенко додав, що для підвищення ефективності реалізації урядової програми місцеві керівники повинні залучати якомога більшу кількість аптек, які братимуть у ній участь, і забезпечити наявність відповідного асортименту ліків. Нині до «Доступних ліків» долучилося понад 2000 аптек. На часі й розширення програми реімбурсації медпрепаратів.

Завершували селекторну нараду словами про намір уряду в квітні спрямувати на виконання дорожніх робіт 3,142 мільярда гривень, які було акумульовано на митниці в межах перевиконання планів. Митні платежі перевиконано, за даними глави уряду, у всій країні. Передовсім за рахунок розширення переліку областей-учасниць дорожнього експерименту.

А ще він закликав місцеву владу забезпечити високу якість дорожніх робіт, щоб уже за 5—7 років змінити ситуацію з незадовільним станом автошляхів на краще.