Стартувала основна сесія зовнішнього незалежного оцінювання — вчора близько 267 тисяч майбутніх абітурієнтів склали обов’язковий тест з української мови та літератури. Для юнаків і дівчат, які вже незабаром понесуть документи до університетів, свої двері відчинили 1102 пункти тестування по всій Україні. Упродовж трьох годин вступники корпіли над різноманітними завданнями. Причому більшості учасників отримані тестові бали не лише допоможуть стати студентом омріяного вишу, а й будуть підсумком навчання за шкільною партою. Адже для понад 200 тисяч цьогорічних випускників результати ЗНО з української мови, математики або історії України зарахують як державну підсумкову атестацію.

Тож, за даними Українського центру оцінювання якості освіти, найбільше учасників незалежного оцінювання зареєстровано для  тестування з державної мови і літератури — 267 тисяч, історії України — понад 193 тисячі осіб та з математики — майже 147 тисяч осіб. Цьогоріч найменше вступників складатимуть тест з французької та іспанської мов. Територіально  найбільше учасників зареєструвалися на Дніпропетровщині, у столиці та на Львівщині, найменше у Кіровоградській та Луганській областях. Приміром, у Києві до ліцею № 107, що на Подолі, одинадцятикласники з різних шкіл з’їжджалися організованими групами.

Як відомо, деякі учасники ЗНО спершу не могли отримати запрошення-перепустку, яку слід було самостійно роздрукувати із власної інформаційної сторінки. У профільному центрі пояснюють, що ця проблема виникла тому, що випускники друкували перепустки в останній день, унаслідок чого впродовж кількох годин тривало значне навантаження на сервер. Утім, поступово це питання вирішилося.

«Результати тестування з української мови й літератури плануємо оголосити орієнтовно 27 травня — їх розмістимо на інформаційних сторінках учасників ЗНО, — розповідає «УК» директор УЦОЯО Вадим Карандій. — Оцінки з ДПА не можуть бути оголошені раніше, лише одночасно із результатом з незалежного оцінювання».

Утім, одна справа спокійно дістатися до пункту тестування, інша — мати чимало перепон на шляху до здобуття освіти. Скажімо, перетнути лінію розмежування. Адже скласти тести бажають і діти, які проживають на непідконтрольній території Донбасу та в окупованому Криму. Яким чином вони можуть скласти ЗНО?

«Ми  намагатимемося забезпечити цим дітям безперешкодний виїзд, щоб вони встигли доїхати до пунктів тестування, — розповідає «УК» міністр освіти і науки Лілія Гриневич. — Водночас якщо хтось з учасників через незалежні від них причини — скажімо, перешкоди, створені окупантами, — не зміг прибути до пункту тестування, то може зареєструватися на додаткову сесію ЗНО».

За словами Вадима Карандія,  зареєструватися для участі у додатковій сесії  такі діти, а також учасники АТО, зможуть до 20 травня. За влаштування учасників відповідатимуть військово-цивільні адміністрації, громадські та волонтерські організації.

«Загалом діти, які перебувають на непідконтрольних та окупованих територіях, опиняються в нерівних умовах з підготовки до ЗНО, — говорить Лілія Гриневич. — Тож ухвалено відповідний закон щодо абітурієнтів з Криму, а також на часі закон, який мають розглядати у парламенті на наступному пленарному тижні стосовно абітурієнтів із зони АТО і непідконтрольних територій. Ці абітурієнти (якщо не мали змоги скласти ЗНО) зможуть вступати за квотою до окремих вишів. Але лише у зазначені університети — приміром, в евакуйовані з окупованих територій й ті, які розташовані в Донецькій та Луганській областях, але мають критично малу кількість вступників. Таким чином ми об’єднаємо інтереси навчальних закладів і випускників, які не мали змоги впродовж двох років навчатися в українській школі і дистанційно  вивчали предмети українознавчого циклу».

За словами Лілії Гриневич, одним з істотних нововведень є те, що сертифікат ЗНО, який вступники отримають цьогоріч, буде дійсним і наступного року, можливо, навіть 2018-го — це нині вирішує експертна комісія. Нагадаємо, що 11 травня відбудеться тестування з математики, 13 травня — з історії України. Решта тестів (з іноземних мов, біології, фізики, географії та хімії) чекають на майбутніх абітурієнтів після випускного балу — в червні.