ПРОДБЕЗПЕКА 

Імпорт вітамінної продукції суттєво зріс

Зараз на продуктових ринках вибір овочів та фруктів просто вражає. Проте хоч як дивно, та біля одних торговців рядком стоять покупці, а біля інших їх немає щонайменше в радіусі кількох метрів. Чому так, адже ціни та асортимент товару у них приблизно однаковий? Проте так здається лише на перший погляд. Якщо уважно придивитись, то там, де стоїть черга, торгують українськими овочами, зазвичай з машини, інші ж продавці реалізовують переважно заморську городину.

І це при тому, що вартість наших та іноземних овочів майже однакова. Так, кіло вітчизняних огірків коштує 7 грн, помідорів - 15 грн, капусти - 10 грн, кропу - 50 грн, салату - 40 грн. Імпортні огірки обійдуться в 12-13 грн, щоправда, за розміром вони менші за українські, але ж і ціна суттєво відрізняється. Кіло червоних іноземних помідорів коштує в середньому 20 грн, салату - 60 грн, капусти - 9-10 грн.

Щоправда, продавці, які торгують на ятках, знають про таку любов споживачів до всього "нашого", тому переконують останніх, що і їхня продукція теж вітчизняного походження. Невеличке дослідження показало, що жоден із п'яти продавців на одному зі столичних ринків не зізнався в тому, що його томати турецькі. Проте експерти зазначають, що помідорів на нашому ринку лише 40-50% вітчизняні, решта заморські.

- Я вже не одне десятиліття купую ранні овочі, і жодного разу ними не труїлась, - переконує киянка Валентина Прошко. - Це головна причина, чому я й стою в черзі, аби купити овочі з машини. Мені здається, що навіть якщо нашу городину й "шпигують" нітратами, то не настільки, як іноземну. До того ж, вітчизняний врожай увечері зібрали, а зранку вже продають, а заморський ще треба довезти до України. А щоб вони дорогою не згнили, ще якимись хімікатами обробити.

Проте директор Українського науково-дослідного інституту харчування Олег Швець переконує, що ранні, пізні, українські й іноземні овочі корисні.

- Безумовно, овочі, які ростуть у так званому закритому грунті, можуть більше отримувати добрив, нітратів, - каже фахівець. - Для того, аби не було навіть теоретичної загрози отруєння, потрібно овочі обробляти механічно - мити, якщо це огірки, можна очищувати від шкірки. Також незайве трошки потримати той же помідор в окропі, тоді 20-30% нітратів таким чином видалиться. Взагалі в овочах і фруктах головними корисними речовинами є харчові волокна. Загалом за останні роки я не чув, щоб хтось отруївся нітратами, які є в ранній городині.

Та бажаючим споживати українське потрібно його ще пошукати. Особливо це стосується невеличких міст і сіл, куди машини з ранньою українською городиною не доїжджають. Тепличні господарства, які в основному реалізують свою продукцію з машин, сконцентрували увагу на великих містах, де їхній товар розкуповують на "ура". Тому на периферії споживачі купують те, що їм пропонують, зазвичай це заморський урожай.

- В Україні тепличних господарств, що займаються вирощуванням овочів, небагато - близько двадцяти, - зазначає експерт аграрних ринків асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" Роман Сластьон. - Переважно вони вирощують огірки й помідори. Ці дві культури є основними. Небагато, але є господарства, де вирощують перець, зелень, салати. А от молода капуста й редька потрапляють на стіл до городян від селян, які живуть неподалік великих міст.

Загалом у квітні імпорт овочів зріс до 41,5 тис. тонн, що вдвічі більше порівняно з квітнем 2010 року. За даними УКАБ, картоплю найчастіше завозили з Єгипту та Нідерландів, капусту - з Польщі і Македонії, помідори - з Туреччини, цибулю - з Єгипту та Польщі, моркву і столовий буряк - з Польщі та Нідерландів.

А ТИМ ЧАСОМ

Екологічно чисті чи міфічно сертифіковані

Чималий скандал спричинився цими днями в Європі - у кількох країнах зареєстровано випадки захворювання людей на криваву діарею. Найбільше постраждалих у Німеччині, де вже зафіксували понад двісті випадків цієї хвороби, два з яких призвели до смерті. За однією з версій, джерелом небезпечної хвороби стали. екологічно чисті огірки, імпортовані з іспанських провінцій Альмерія і Малага.

Окрім того, десять випадків захворювання виявлено у Швеції, чотири - у Данії, три - у Великій Британії та один - у Нідерландах. Постраждалі переважно німці, що відвідували ці країни, або люди, які нещодавно побували у ФРН. Нині німецькі фахівці перевіряють більшість імпортованих огірків, які продаються під маркою біологічно чистих.

Іспанія, до якої найбільше претензій щодо якості городини, обіцяє якнайшвидше з'ясувати причину появи сумнівної продукції, однак підтримувати міф про безпечність харчових продуктів, які сита Європа виготовляє спеціально для себе, виробникам буде дедалі важче.