ЗАСІДАННЯ КАБІНЕТУ МІНІСТРІВ

Через негоду в Україні може бути зібрано  менше продовольчого зерна 


Упродовж літа, мабуть, не буде найактуальнішої та найгострішої теми, ніж збирання й збереження нового врожаю. Ще донедавна здавалося, що довгоочікувані дощі принесуть полегшення на спраглі від посухи поля. Втім, уже зараз негода видається селянам скоріше проблемою, ніж рятівним кругом. Розуміють це і в уряді, на що і звернув особливу увагу перший віце-прем’єр-міністр — міністр економічного розвитку і торгівлі Андрій Клюєв.

Загальний прогноз є сталим

Як виявилося, надмірні опади затримали цьогорічні масові жнива. Активні роботи проводяться у 13 областях, де обмолочено понад 752 га і засипано  в засіки понад 2,1 млн тонн зернових. Через це урядовець спрогнозував погіршення врожаю озимої та ярої пшениці на Кіровоградщині, Черкащині, Одещині, Вінниччині, Київщині, Миколаївщині та Дніпропетровщині.

Певною втіхою тут може слугувати непогана перспектива збирання кукурудзи, якою можна надолужити втрати колосових культур у загальному обсязі врожаю. Тож питання якості майбутнього врожаю не повинно вуалюватися його кількістю. 

Скажімо, профільний міністр Микола Присяжнюк на урядовому брифінгу довів до відома журналістів, що його відомство залишає сталими прогнози щодо цьогорічного валового врожаю зернових на рівні 45 млн тонн. Пшениці очікується зібрати 19,1 млн тонн, ячменю — 8 млн тонн, кукурудзи на зерно — 15,5 млн тонн. При цьому міністр не виключив, що частину продовольчого зерна буде переведено до фуражної групи. Першого передбачається зібрати 40% від загального збору.

Не слід забувати, що від цих показників залежить і задоволення внутрішнього ринку, і експортний потенціал, і фінансові результати діяльності наших сільгоспвиробників. Особливо гостро це стосується кредитування. Нині сума кредитів у галузі перевищує 32 млрд грн. Серед них 12,3 млрд становлять однорічні позики.

За інформацією, отриманою Андрієм Клюєвим з місць, несприятлива погода зіграла роль форс-мажорних обставин у багатьох кредитних угодах. Деякі комерційні банки наполягають на достроковому поверненні наданих кредитів. А з чого ж їх виплачувати, коли виробники ще не отримали коштів від реалізації врожаю? Тому Андрій Клюєв звернувся до керівництва Національного банку з проханням опрацювати з комерційними банками питання пролонгації раніше наданих аграріям кредитів.

Ціни вищі  за ринкові

Відзначено й зростання порівняно із січнем — травнем минулого року вартості продукції рослинництва і зернових культур старого врожаю через надмірний попит на зовнішніх ринках. Водночас нині, напередодні масової пропозиції зерна свіжого врожаю, закупівельні ціни різко пішли донизу. Це, за словами першого віце-прем’єра, ставить у невигідне становище і виробників, і державу.

У зв’язку із цим Мінагрополітики і Мінекономрозвитку отримали урядові доручення вжити додаткових заходів для утримання закупівельних цін на внутрішньому ринку, щонайменше на беззбитковому рівні. За таких умов істотно підвищується роль Аграрного фонду. Держава ж бо в період максимальної пропозиції зерна має застосовувати механізм фінансових інтервенцій.

«І Аграрним фондом, з метою забезпечення цінової стабільності на зерновому ринку, — наголосив Андрій Клюєв, — має бути закуплено зерно з урожаю 2011 року у запланованому обсязі — близько 3 мільйонів тонн». Нагадаємо: централізовано встановлені ціни закупівлі зерна до державного інтервенційного фонду є вищими за ринкові й гарантують товаровиробникам досить високий рівень рентабельності.

Загальний обсяг укладених з весни форвардних угод, розповів урядовець, охоплює 860 тисяч тонн на суму 1,5 млрд грн. Виробникам проавансовано 70% означеної суми. Решту вони отримають після поставки продукції до Аграрного фонду. Мінфіну ж доручено забезпечити стале перерахування коштів для вчасного розрахунку з постачальниками.

Звітуватимуть особисто

А який врожай без бензину й солярки? Технологічна потреба українського села під час збирання ранніх зернових і зернобобових становить понад 470 тис. тонн дизельного пального і 137 тис. тонн бензину. На 5 липня сільгоспвиробники вже накопичили 343 тис. тонн дизелю (73% від потреби) і 97 тис. тонн бензину (71%), що на 2% більше за минулорічні запаси.

Однак то в загальнодержавному вимірі. Хоч як це дивно, найменше забезпечена пально-мастильними матеріалами Автономна Республіка Крим — 29% дизпального і 42% бензину. Можливо, частково це можна пояснити тим, що витрачати запаси пального там почали раніше від інших регіонів. «Найбагатшими» ж областями є нині Дніпропетровська — 90% солярки й 87% бензину, Закарпатська — відповідно 89% і 83% та Херсонська, де накопичено 85 і 82% означених ресурсів.

Керівництво АР Крим та інших дефіцитно нестійких областей разом із Міненерговугілля і НАК «Нафтогаз України» зобов’язано розв’язати цю проблему у найстисліші строки. «До кінця цього тижня. Про виконання доповісти особисто», — підкреслив Андрій Клюєв.

Освіта як свобода вибору

Разом зі жнивами в державі розпочато і вступну кампанію до вищих навчальних закладів. Україна першою на пострадянському просторі запровадила систему «Електронний вступ». Про деякі її попередні підсумки у Клубі Кабміну журналістам розповів міністр науки, освіти і молоді та спорту Дмитро Табачник.

Абітурієнти подали вже понад 50 тисяч заяв. 42 тисячі з них надійшло за новою системою, з яких авторизовано понад 12 тисяч. Не скрізь все проходить як по маслу, але й значних затримок не виявлено. Найбільшим електронним збоєм була вимушена перерва на 3 — 4 години. Серед лідерів профільний міністр назвав провідні виші країни — Київський національний університет ім. Т.Г. Шевченка, Національний університет «Юридична академія» у Харкові, Київську та Львівську політехніки.

Останні разом з Донецькою зібрали міцний горішок майбутніх технарів, що, звичайно, не може не втішати. Міністр також нагадав номер консультативного телефону «Вступна кампанія» при очолюваному ним відомстві: 486-20-37 і спеціального колл-центру інформаційно-пошукової системи «Конкурс»: 239 -86-20.

На переконання міністра, основою нинішньої освіти є свобода вибору. Людина може подати документи чи їх копії в кілька ВНЗ. Побачивши себе серед потенційно зарахованих, остаточно визначитися з майбутнім фахом і закріпити успіх оригіналами необхідних документів. Так само і електронна система є лише підставою для участі в конкурсі, а не гарантією зарахування.

ЩО РОЗГЛЯНУТО НА ЗАСIДАННI УРЯДУ

  • Про  внесення зміни до Закону України «Про Перелік документів дозвільного характеру у сфері господарської діяльності» (проект Закону);
  • Про внесення змін до деяких законів України щодо ліцензування певних видів господарської діяльності (проект Закону);
  • Про врегулювання окремих питань щодо вдосконалення порядку призначення та надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива (постанова Кабінету Міністрів);
  • Про  затвердження Угоди між Кабінетом Міністрів України і Урядом Турецької Республіки про організацію міжнародного прямого вантажного залізнично-поромного сполучення між Україною та Турецькою Республікою (постанова Кабінету Міністрів);
  • Про  внесення змін у додаток до постанови Кабінету Міністрів України від 22 березня 2000 р. № 539 (щодо встановлення винагород спортсменам та їх тренерам) (постанова Кабінету Міністрів);
  • Про виділення коштів для проведення аварійно-відбудовних робіт з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації, що склалася на каналізаційних колекторах у м. Херсоні (розпорядження уряду).