Напередодні інавгурації новообраного глави держави у Верховній Раді відбулася подія, що справить неабиякий вплив на подальший розвиток політичної ситуації. Черговий пленарний день розпочався з поховання парламентської коаліції, ініційованого фракцією «Народного фронту», про що й оголосив її лідер Максим Бурбак. «Ми заявляємо про вихід із коаліції, припинення її діяльності з 17 травня 2019 року та про ініціативу формування нової коаліції з новим порядком денним», — сказав він, додавши, що нову коаліцію формуватимуть впродовж 30 днів.

Згадане депутатське об’єднання закликало інші фракції державницької ідеології негайно розпочати консультації з підготовки нової коаліційної угоди з новим планом дій. І на основі цього плану має об’єднатися нова більшість.

Прем’єр закликав народних депутатів спільно з урядом і новообраним Президентом визначити той порядок денний, який сьогодні об’єднує країну. Фото з Урядового порталу

«З огляду на заяву голови депутатської фракції політичної партії «Народний фронт» про вихід фракції з коаліції й у зв’язку з припиненням діяльності коаліції повідомляю, що сьогодні коаліція депутатських фракцій «Європейська Україна» у Верховній Раді восьмого скликання припинила діяльність», — Голові Верховної Ради Андрієві Парубію не залишилося нічого іншого, як констатувати цей доконаний факт.

Андрій Парубій додав, що, відповідно до Конституції, протягом місяця з дня припинення діяльності коаліції депутатських фракцій у Верховній Раді має бути сформовано нову коаліцію. «Закликаю представників усіх фракцій та груп розпочати консультації з приводу формування нової коаліції, — цитує УНІАН слова спікера. — Визнаймо, що це була хороша коаліція».

Непростим назвав таке рішення Прем’єр-міністр Володимир Гройсман. Як і створення цієї коаліції п’ять років тому, і як ті складні рішення, що їх доводилось ухвалювати. Та й нині, вважає глава уряду, «треба брати учать в ухваленні рішень, а не просто ходити на телебачення й ляпати язиком, обливати брудом всіх інших і робити все для того, щоб Україна була слабкою».

Прем’єр закликав народних депутатів спільно з урядом і новообраним Президентом визначити той порядок денний, який сьогодні об’єднує, зокрема щодо зміни виборчої системи. Тобто зміни мають бути такими, які необхідні державі.

«Немає значення, чи хтось залишиться за цими партами сидіти, чи ні. Політичне життя не починається і не завершується українським парламентом, — наголосив Володимир Гройсман. — Я мав півтора року недоторканності як Голова Верховної Ради. Як Прем’єр-міністр три роки не маю жодної недоторканності. І повірте, життя жодним чином не відрізняється. Недоторканність українського парламенту та інших чиновників роз’їдає їх зсередини, дає змогу порушувати закон, а за це все одно доведеться відповідати». Тож рішення про скасування депутатської недоторканності буде ухвалено, і Прем’єр закликав депутатів пришвидшити цей крок.

Володимир Гройсман переконаний, що Верховна Рада й уряд працюватимуть до парламентських виборів. А всі гілки влади мають об’єднатися й упродовж наступних п’яти місяців ретельно попрацювати на розвиток країни, а не лише заради виборів. Він бачить для цього вікно можливостей, шанс ухвалювати ефективні рішення.

Відповідав Прем’єр і на численні запитання народних депутатів. Щодо запуску нового ринку електроенергії він не бачить опції про перенесення визначеної раніше дати — 1 липня. «Мені як Прем’єр-міністру важливо, щоб на період запровадження ринку не допустити ніякого зростання ціни на електроенергію як для населення, так і для промисловості», — наголосив Володимир Гройсман.

А ось законопроект про запровадження в Україні податку на виведений капітал може бути ухвалено лише після узгодження з міжнародними партнерами. Бо це входить у зобов’язання країни перед ними. І довіряти владі міжнародне співтовариство почне лише після виконання нею взятих зобов’язань.

Прем’єр пообіцяв доручити Державній аудиторській службі направити комісію з перевірки всього дорожнього господарства Луганської області. Крім того, на його думку, слід негайно розблокувати конкурсний добір кандидатів на посаду очільника Державної митної служби, який суд призупинив у квітні за позовом одного з народних депутатів.

«Ми шукатимемо правові рішення для розблокування конкурсу. Публічно звертаюся до українських суддів: дуже прошу вас розглядати публічно і максимально відповідно до українського законодавства всі ті позови, які дехто подає до судів, використовуючи їх і підриваючи до них довіру для досягнення своїх меркантильних і хабарницьких інтересів, — емоційно закликав Прем’єр. — Нам дуже важливо розблокувати процес перезавантаження нової митної служби, яка дасть змогу побудувати якісні цифрові сервіси».

Михайло ЮРЧЕНКО
для «Урядового кур’єра»