РЕАКЦІЯ

Перший віце-прем'єр-міністр дав низку доручень органам влади, які мають покращити бізнес-клімат

Усі міністерства та відомства, а також місцева влада повинні набагато активніше співпрацювати з представниками малого та середнього бізнесу. Всі чиновники мають розуміти, що лише створення сприятливих умов для бізнесу сприятиме залученню інвестицій, створенню нових робочих місць та, зрештою, прискореному економічному зростанню. Про це заявив перший віце-прем'єр-міністр - міністр економічного розвитку і торгівлі Андрій Клюєв, коментуючи пропозиції Координаційної ради з розвитку малого та середнього бізнесу при Кабінеті Міністрів.

Реакція буде щоденною

За його словами, якщо базуватися на цих пропозиціях, постійно взаємодіяти з представниками підприємців повинні, зокрема Мінфін, Мінсоцполітики, МНС,Мінінфраструктури, Мінагрополітики, Міністерство охорони здоров'я, митна та податкова служби, а також Пенсійний фонд. Андрій Клюєв повідомив, що вони отримали доручення протягом кількох днів визначити конкретних посадових осіб, відповідальних за забезпечення належної комунікації з Координаційною радою.

Урядовець також наголосив на необхідності дотримання законодавства працівниками органів внутрішніх справ при проведенні перевірок малого та середнього бізнесу. Він повідомив, що МВС має відповідне доручення. Серед іншого йдеться про організацію щоденного, у режимі он-лайн, оприлюднення скарг на гарячій лінії МВС та реакцію на них на відомчому сайті.

Крім того, Мінфін, Мінекономрозвитку, Мін'юст та Державна податкова служба отримали доручення опрацювати питання зняття обмежень на реєстрацію платниками ПДВ платників єдиного податку. Як повідомив Андрій Клюєв, у разі необхідності будуть підготовлені пропозиції до розгляду в другому читанні проекту закону "Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів".

Також Державна податкова адміністрація отримала доручення забезпечити однозначне тлумачення і застосування норм Податкового кодексу щодо стягнення збору за спеціальне водокористування, повідомляє прес-служба першого віце-прем'єра. За словами урядовця, будуть опрацьовуватися пропозиції щодо можливості зменшення ставки єдиного соціального внеску.

Також він повідомив, що Мінрегіонбуду доручено терміново проінформувати Кабмін і Координаційну раду про стан нормативного врегулювання розміщення малих архітектурних форм, а також прискорити затвердження порядку розміщення тимчасових споруд відповідно до законодавства.

Землю оцінюватимуть спільно

За словами Андрія Клюєва, багато нарікань у підприємців викликають і механізми нормативної оцінки землі. Тому Мінагрополітики разом з іншими органами виконавчої влади за участю підприємців мають провести аналіз існуючих методик грошової оцінки землі та в 10-денний строк поінформувати уряд. А Мінрегіонбуд має включити представників Координаційної ради підприємців до складу робочої групи з оцінки та спрощення процедур узгодження і введення в експлуатацію будівництв, тимчасових споруд та МАФів.

Крім того, Київська міська державна адміністрація отримала доручення провести зустріч з представниками адміністрацій ринків та підприємців для обговорення і розв'язання проблем ринкової торгівлі, включаючи стихійну. Столична адміністрація також має провести перевірку роботи КП "Київпарксервіс", перевірити скарги підприємців та вжити заходів у разі виявлення порушень чи зловживань. А Мінекономіки та Антимонопольний комітет, за словами Андрія Клюєва, повинні опрацювати пропозицію щодо встановлення мінімального обсягу торгових площ в супермаркетах та гіпермаркетах для продукції місцевого виробника.

"Ми нагадали керівникам усіх регіонів про необхідність суворо дотримуватися вимог закону про засади державної регуляторної політики, приймаючи акти на регіональному та місцевому рівнях, - заявив Андрій Клюєв. - Також на підставі скарг підприємців буде проведено детальну перевірку рішень місцевої влади в Алчевську та Ялті". Загалом він підкреслив, що уряд уважно працюватиме зі всіма пропозиціями підприємців, і за кожною з них буде дано доручення відповідним органам влади.