Один із пріоритетів роботи уряду — створити умови, щоб якомога більше українців поверталися з-за кордону. На цьому наголосив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час учорашнього урядового засідання.

«Для цього ми продовжуємо програму швидкої відбудови. Спрямовуємо додаткові 9,3 мільярда гривень для 13 регіонів. На ці кошти буде відремонтовано житлові будинки, школи, лікарні, об’єкти критичної інфраструктури», — розповів Прем’єр-міністр. 

За словами Дениса Шмигаля, в питанні повернення українців не йдеться про адміністративні заходи, а суто про стимули. Зокрема, це швидка відбудова інфраструктури, більше безпеки, кращі умови для життя, більше можливостей самореалізації. У цьому питанні уряд продовжує європейські реформи. Прем’єр-міністр наголосив, що динаміка євроінтеграції має залишатися такою самою високою, як і в попередні два роки. 

«Очікуємо, що вже цього місяця Єврокомісія затвердить переговорну рамку з Україною. Це один із ключових кроків для початку процесу переговорів про наш вступ у ЄС», — зазначив Денис Шмигаль.

Дорожня карта для економіки

Одне з головних завдань уряду, за словами  Прем’єра, — подальше посилення вітчизняної економіки. Дорожня карта тут складається з кількох пунктів.  Перший — залучення інвестицій.

«Інтенсивно працюємо з партнерами для створення великої кредитної лінії для відновлення України та інтеграції з ЄС на п’ять років під 0%. Це кошти на будівництво, ремонт, логістику, освіту тощо», — сказав очільник уряду.

Він повідомив про ухвалене на засіданні розпорядження, яке відкриває можливість отримання позики від Міжнародного банку реконструкції та розвитку обсягом 1,5 мільярда доларів.

«Це допоможе нам і надалі допомагати бізнесу, нарощувати експорт, забезпечувати макрофінансову стабільність», — пояснив рішення Денис Шмигаль. Він повідомив про затвердження відповідною постановою умов позики від Канади. Це додатково 2 мільярди канадських доларів, які наша країна може отримати цього року.

Глава уряду акцентував на страхуванні інвестиційних проєктів: «Торік запровадили страхування міжнародних та українських компаній за допомогою Експортно-кредитного агентства.  Залучили MIGA та DFC до страхування військових ризиків. За допомогою британських партнерів почали страхувати торгові кораблі, що йдуть чорноморським логістичним коридором. У підсумку змогли вдвічі знизити страховий тариф. Певні країни надали своїм резидентам страхові інструменти.  Один з останніх кейсів — Шведське експортно-кредитне агентство (EKN) тепер приймає заявки на спеціальні кредитні гарантії для експорту в Україну.  Працюємо, щоб таких рішень було якомога більше», — поінформував Прем’єр. 

За його словами, Україна перебуває в постійному діалозі із союзниками для зміцнення нашої ППО. Це ще надійніше прикриє основні промислові центри держави. Денис Шмигаль сказав, що в уряду  є розуміння пріоритетності галузей, куди залучати інвестиції насамперед. Це зокрема видобуток критичної сировини, повний цикл виробництва акумуляторів для електрокарів,  хімічна промисловість, оброблення деревини, потокове скло, машинобудування.

Чітка позиція щодо ЗАЕС

Два роки тому озброєні російські військові всупереч усім нормам міжнародного права окупували Запорізьку атомну станцію. Безпрецедентний випадок в історії, який поставив континент на межу катастрофи. Відтоді зафіксовано понад 150 грубих порушень експлуатації станції, кожне з яких може стати фатальним.

«Тому щодо ЗАЕС наша позиція чітка та зрозуміла: активувати найжорсткіші санкції проти рф, задіяти всі можливі інструменти  МАГАТЕ та ООН, якнайшвидше повернути український контроль над станцією», — наголосив Прем’єр-міністр.

У розрізі енергетики як другого пункту дорожньої карти він нагадав про заплановане завершення будівництва третього та четвертого блоків на Хмельницькій АЕС, зведення блоків №5 та №6 за технологією АР1000, створення двох інтерконекторів до Європи для посилення енергетичної інтеграції з ЄС та нові об’єкти високоманеврової генерації потужністю 2—3 ГВт.

Третій пункт — південні порти та порти Дунаю.

«Продовжуємо відновлювати та розвивати морську логістику для нашого експорту. Майже 30 мільйонів тонн вантажів через новий морський коридор — лише початок. Прагнемо досягти довоєнних показників і навіть їх перевершити», — наголосив Прем’єр. Він нагадав, що після масштабної модернізації Дунайського кластера вантажообіг там зріс майже на 600% порівняно з 2021 роком, зростатиме і надалі. А інвестиційний потенціал становить майже 1 мільярд доларів.

Щодо експорту в ЄС наземним транспортом уряд робить усе, щоб вирішити проблемні питання із сусідами, передовсім Польщею. Зняття блокади кордону — передумова нового етапу взаємовигідної співпраці. Від цього виграють і Польща, і Україна.

«Шляхи солідарності» від Європейського Союзу мають функціонувати й надалі на повну силу. Для цього оновлюємо й автоматизуємо митницю, розвиваємо електронну чергу, плануємо будівництво інтермодальних логістичних центрів», — поінформував Прем’єр. Він нагадав про просування ініційованої Президентом Володимиром Зеленським платформи «Зроблено в Україні» та позицію партнерів, те, що доходи від конфіскації російських активів необхідно  використати на користь України.

Підсумовуючи, Денис Шмигаль наголосив, що економічні успіхи напряму залежать від розвитку оборонно-промислового комплексу. Адже це фундамент наших Сил оборони. Тут у пріоритеті інновації, особливо щодо дронів та РЕБ, масштабування внутрішнього ринку озброєнь, спільні виробництва з партнерами, трансферт технологій.

Джерело: Департамент  комунікацій  Секретаріату КМУ