МЕХАНІЗМ

У перспективному розвитку економіку очікує програмно-плановий підхід

Учора Верховна Рада прийняла за основу законопроект про Державну програму соціального і економічного розвитку України на 2012 рік та основні напрями розвитку на 2013-2014 роки. За таке рішення проголосував 271 народний депутат.

Програму представляв перший віце-прем’єр-міністр — міністр економічного розвитку й торгівлі Андрій Клюєв. Вона охоплює всі, разом із державним, сектори економіки, їх показники та заходи з визначенням необхідних на 2012 рік ресурсів за джерелами фінансування.

Проектом передбачено новий механізм державного регулювання економіки, який полягає у широкому та всебічному використанні програмно-планового підходу. Його реалізація дасть змогу забезпечити не менш як 6,5% зростання ВВП і 8,3% приросту промислового виробництва, повідомляє прес-служба урядовця.

Метою є послідовне підвищення рівня та якості життя громадян на основі економічного зростання, яке, у свою чергу, грунтуватиметься на створених державою умовах для позитивних структурних зрушень, підвищення національної конкурентоспроможності. «Саме за логікою: від стабілізації до зміщення акцентів у бік перебудови економіки  уряд і формував Програму», — повідомив урядовець.

Андрій Клюєв назвав 7 основних пріоритетів, визначених за кожним напрямком реформ. Ними є: забезпечення умов для соціально-економічного зростання; модернізація виробництва та інфраструктури; підвищення соціальних стандартів; посилення ролі регіонів у забезпеченні зростання економіки та підвищення їх  відповідальності за розв’язання соціальних проблем; зміцнення обороноздатності держави; захист прав і свобод громадян, зміцнення законності та правопорядку; розвиток міжнародної співпраці.

Названо й 7 основних завдань. Першим є поліпшення умов життєдіяльності громадян, підвищення рівня зайнятості, створення нових робочих місць, зниження темпів інфляції, скорочення рівня бідності. Друге — поліпшення якості та доступності освіти і медичного обслуговування. Третє — забезпечення продовольчої, енергетичної та екологічної безпеки. Четверте — створення сприятливих умов для ведення бізнесу. П’ятим Андрій Клюєв назвав відновлення довгострокового кредитування підприємств і домогосподарств. Шосте — залучення інвестицій та прискорене відтворення виробничого капіталу. І останнім є послаблення диспропорцій у розвитку регіонів, насамперед, через розвиток їх економічного потенціалу та інвестиційної привабливості.

Учора ж Верховна Рада прийняла до розгляду проект державного бюджету на 2012 рік. Перше й друге читання головного фінансового документа країни заплановано провести до 20 жовтня і 20 листопада відповідно.