ЗАСІДАННЯ КАБІНЕТУ МІНІСТРІВ

Прем’єр поставив низку завдань, виконання яких має посприяти зростанню економіки на 3,5%  

Попри святкові дні, уряд із першого цьогорічного засідання показав налаштованість на напружену роботу, щоб досягти конкретних результатів. Тон тут задав Прем’єр-міністр Микола Азаров, який після короткого привітання з Новим роком рясно «засіяв» підлеглих завданнями та дорученнями. «У народі кажуть: як рік зустрінеш, таким він і буде. Від того, який старт буде дано в січні економічним процесам, соціальним перетворенням та законопроектній діяльності, залежатимуть динаміка і темп роботи на цілий рік», — зауважив глава уряду.

Імпульс в усіх напрямках

Основну увагу Прем’єр приділив потребі продовжити модернізацію країни, зокрема в економічному напрямку. «Нам необхідно активізувати економічний розвиток так, щоб цього року забезпечити принаймні до 3,5% зростання ВВП», — наголосив Микола Азаров.

За його словами, для досягнення такого результату потрібно поліпшити інвестиційний клімат, активізувати процеси дерегуляції, нарощувати власне виробництво. «Ми налаштовані створити такі умови, щоб у нас було власне потужне сільськогосподарське машинобудування, щоб в Україні будували власні тепловози, вагони і швидкісні потяги, щоб українські ІТ-новації впроваджувалися насамперед на вітчизняному ринку. Нашій промисловості потрібен потужний інвестиційний поштовх», — сказав глава уряду.

Передусім Микола Азаров акцентував увагу на необхідності енергійнішого управління програмою імпортозаміщення, а також скороченні негативного сальдо зовнішньоторговельного балансу: «Це особиста відповідальність першого віце-прем’єр-міністра Сергія Арбузова і міністра економічного розвитку та торгівлі Ігоря Прасолова».

Прем’єр поставив завдання відновити роботу нафтопереробної та хімічної галузей, а також електрометалургії: «За це особисто відповідають віце-прем’єр-міністр Юрій Бойко і міністр енергетики та вугільної промисловості Едуард Ставицький».

Крім того, цього року має запрацювати програма індустріального будівництва житла. Водночас, за словами глави уряду, жорстко за графіком повинно тривати капітальне будівництво соціальної інфраструктури, за що він пообіцяв суворо питати. Особисту відповідальність у цьому напрямку покладено на віце-прем’єр-міністра Олександра Вілкула та міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадія Темника.

У свою чергу міністр інфраструктури Володимир Козак отримав завдання прискорити розвиток транспортної галузі, підвищити якість та ефективність пасажирських і вантажних перевезень. Прем’єр заявив, що цього року слід будувати автостради, швидкісні залізниці, а транспортний парк — оновлювати технікою вітчизняного виробництва.

Аграрний сектор, наголосив глава уряду, потребує серйозної індустріалізації. Він зазначив, що потрібно закріпити та вивести на новий рівень досягнення у тваринництві, а також рослинництві. «Вирощування зернових фактично всюди, де є умови, треба здійснювати за передовими індустріальними технологіями. І вже зараз розпочати підготовку до непростої — це вже сьогодні зрозуміло — весняно-польової кампанії. Відповідає за це міністр аграрної політики та продовольства Микола Присяжнюк», — сказав Прем’єр.

Одним із напрямків нарощування виробництва має стати сільгоспмашинобудування. Фото УНIAН

Закони слід роз’яснювати

Окрему увагу він звернув на проблеми з виплатою заробітної плати бюджетникам, що з’явилися наприкінці минулого року. «Вимагаю від керівників міністерств і відомств, місцевих адміністрацій із перших днів нового року взяти цю ситуацію під особливий контроль. Зарплати, відпускні, лікарняні, соціальні допомоги тощо повинні виплачуватися повністю і вчасно. Треба організувати роботу так, щоб раз і назавжди поставити крапку в цій темі», — заявив Микола Азаров. При цьому він поставив вимогу, щоб Міністерство соціальної політики запровадило щотижневий моніторинг виплати зарплати і соціальної допомоги і регулярно доповідало уряду про стан справ.

Також доручення отримали віце-прем’єр-міністр Костянтин Грищенко (зокрема щодо розвитку туристичної галузі та експлуатації спортивної інфраструктури) та Міністерство фінансів (щодо контролю за об∂рунтованістю формування місцевих бюджетів і жорсткого дотримання бюджетної дисципліни).

Значною підтримкою для зростання економіки та впровадження якісно нових соціальних стандартів мають стати ∂рунтовні  законодавчі ініціативи. Глава уряду зазначив, що з 1 січня в Україні набрали чинності 52 нових закони та 36 нормативних актів Кабінету Міністрів. «Вони визначають послідовне продовження реформ, спрямованих на дерегуляцію і створення сприятливих умов ведення бізнесу, на забезпечення прав громадян», — наголосив Микола Азаров.

Він нагадав, що чинності набувають закони про зайнятість населення, про екстрену медичну допомогу, про громадські об’єднання, про Державний земельний кадастр, про стимулювання інвестиційної діяльності у пріоритетних галузях економіки з метою створення нових робочих місць, про проведення економічного експерименту щодо державної підтримки суднобудівної промисловості та інші, а також окремі положення Бюджетного та Податкового кодексів.

«Нововведення значно спрощують життя та діяльність як бізнесу, так і громадянам у різних сферах. Тому нові норми треба дуже якісно роз’яснити. Постійно і широко інформувати людей про зміни, що запроваджено. Треба також тривалий час «супроводжувати» нововведення, тобто практично допомагати кожній людині, робити висновки із практики, вдосконалювати процеси», — наголосив глава уряду, додавши, що це завдання для всіх міністерств і відомств.  

ЩО РОЗГЛЯНУТО НА ЗАСIДАННI УРЯДУ

♦ Про  внесення змін до деяких законів України щодо стимулювання залучення інвестицій (проект закону);

♦ Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо  вдосконалення  діяльності акціонерних товариств (проект закону);

♦ Про затвердження Порядку ведення Єдиного державного порталу адміністративних послуг (постанова Кабінету Міністрів);

♦ Про надання дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельних ділянок (розпорядження уряду);

♦ Про схвалення Концепції Загальнодержавної програми поводження з відходами на 2013 — 2020 роки (розпорядження уряду).