Робоча поїздка Прем’єр- міністра Арсенія Яценюка до Харкова не обмежилася лише благословенням груп швидкого реагування патрульної поліції, про що ми писали у попередньому номері. Це місто — потужний промисловий та індустріальний центр країни. Тож не побувати принаймні на одному з великих підприємств глава уряду просто не мав права. Ним став завод «Електроважмаш». 

Тут склалася непроста ситуація з керівництвом, тож Прем’єр мусив розібратися що й до чого. Простіше кажучи, судовим рішенням стосовно іншого судового рішення відбулося звільнення одного керівника і призначення іншого, що, на думку Арсенія Яценюка, неприпустимо.

На харківські підприємства Арсеній Яценюк покладає особливі надії. Фото з Урядового порталу

«Кабінет Міністрів подав до Верховної Ради проект закону, який дає змогу уряду протягом шести місяців після ухвалення закону ухвалювати рішення про скасування контрактів з керівниками державних компаній, які неефективно виконують свою роботу і які виконують її виключно через призму політичного і бізнес-інтересу», — додав Прем’єр.

Загалом економічна ситуація в Україні потребує запровадження нової індустріальної політики. А «Електроважмаш» — це одна з її основ, бо зараз це підприємство конкурує зі світовими гігантами, наприклад, компанією Siemens та Alstom.

Крім нової індустріальної політики в цілому, уряд оновлює й політику управління об’єктами державної власності: «Неприпустимо, коли державні компанії є годувальницями політичних партій, перебувають під впливом тих чи тих політичних діячів. Саме тому уряд ухвалив рішення про початок конкурсу на призначення керівників п’яти найбільших державних компаній», — цитує департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну слова Арсенія Яценюка.

Днями оголошено конкурсний відбір на посади керівників  чотирьох із них: «Електроважмаш», ПАТ «Центренерго», УДППЗ «Укрпошта», ДП «Укренерго». Харківське підприємство перше на отримання нового керівника. І колектив мусить долучитися до активної дискусії з цієї проблематики. 

«Очікую, що достойні менеджери, які здатні запроваджувати нову індустріальну політику в країні, подадуться на конкурсну комісію, і уряд прийме рішення незалежної конкурсної комісії, — наголосив Прем’єр. —  Далі ми рухатимемося шляхом незалежного призначення керівників топ-50 найбільших державних компаній».

А ще «Електроважмаш» і «Турбоатом» представлять проект поставок в Іран, Монголію, Казахстан, Бангладеш та Індію. Важливе і освоєння таких нових ринків, як Узбекистан, Казахстан, Туркменістан. 

Нині «Електроважмаш» постачає обладнання передовсім на державні компанії: Укренерго, Центренерго і Укрзалізницю. Тому, за словами глави уряду, під час затвердження фінансових планів розвитку цих компаній окреме фінансування буде передбачене на інвестиційну складову, щоб «Електроважмаш» мав замовлення.

Це особливо важливо за умови диверсифікації ринків. «Електроважмаш» разом із «Турбоатомом» мають представити проект комплектної поставки до Ірану, Монголії, Казахстану, Бангладеш, Індії. Саме тому днями українська делегація відбуває до Ірану для переговорів з цього питання.

Не слід забувати й про перспективні ринки Узбекистану, Казахстану, Туркменістану. «Наша продукція якісна, наша продукція відома у світі. Українська банківська система і державні банки готові підтримати такі індустріальні проекти виходу українських компаній на зовнішні ринки», — запевнив Арсеній Яценюк.

І такий вихід на зовнішні ринки має відбуватися безпосередньо, що забезпечить нашим виробникам прямі контракти, прямі постачання, зростання доходів державних компаній, додаткову зайнятість і доходи Української держави загалом.

А ще в Харкові Арсеній Яценюк,  міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, Голова представництва Європейського Союзу в Україні Ян Томбінський і Голова Консультативної місії ЄС Кястутіс Ланчінскас вшанували пам’ять жертв тоталітаризму. Вони поклали квіти до Українсько-польського меморіалу жертвам тоталітаризму й політичних репресій та вшанували пам’ять загиблих хвилиною мовчання. 

Михайло ЮРЧЕНКО
для «Урядового кур’єра»