Наразі енергетичну безпеку країни надійно забезпечує в тому числі й вугільна галузь. І це відбувається в дуже важких воєнних умовах, які склалися в більшості районів видобутку вугілля на Донбасі.

Тож за це щиро подякував шахтарям цього регіону та всім робітникам галузі в інших областях країни перший заступник міністра енергетики та вугільної промисловості Юрій Зюков. За його словами, у травні цього року було видобуто 2 мільйони тонн вугілля, що на 205 тисяч тонн більше, ніж в аналогічному періоді 2013 року.

«Ми почали працювати через біржу, де реалізували вже 400 тисяч тонн цього виду палива, і вперше за чотири останніх роки продавали його за ринковими цінами. Понад 100 тисяч тонн вугілля нам вдалося підняти зі складів. Також дуже важливою нашою перемогою є те, що ми майже ліквідували тіньові схеми реалізації цього вуглеводню та посередників, які продавали вугілля за заниженими цінами. За рахунок цього нам вдалося знизити собівартість видобутку вугілля», — зазначив він.

У міністерстві вважають, що завдяки цьому було знято фінансове навантаження на бюджет на 180 мільйонів гривень. Ці кошти було перерозподілено на капітальне будівництво об’єктів галузі.

Слід сказати, що було також збільшено вартість реалізації товару із 600 до 900 гривень за тонну. Міністерство рапортує, що за останні місяці воно здійснює плідну роботу, скеровану на всебічне заощадження коштів. Так, завдяки зниженню цін на матеріали та обладнання, йому вдалося заощадити близько 300 мільйонів гривень.

Водночас Міністерство енергетики та вугільної промисловості працює над програмою реформування розвитку галузі. Вперше, за словами Юрія Зюкова, її буде скеровано не на те, щоб збільшити надходження з бюджету, а щоб перевести шахти на беззбитковість і протягом короткого терміну (до 4—5 років) скоротити державне фінансування галузі з 15 до 3 мільярдів гривень на рік.

Тим часом, як зазначає високопосадовець, на сьогодні у важких умовах ведення воєнних дій у Донецькій та Луганській областях дуже важко вдається забезпечувати шахти вибуховими речовинами та підвозити на роботу людей, адже чимало з копалень блокують бойовики. Саме через це в травні не було видобуто 200 тисяч тонн вугілля на суму 100 мільйонів. «Але люди організовуються у загони народної самооборони своїх об’єктів, щоб таким чином завадити діям різних бандитських формувань. Проте, зазначу, що в охоронців шахт немає зброї. Тому сподіваємося на здоровий глузд людей, які опинилися, як кажуть, по різні сторони барикад», — каже високопосадовець.

Щоправда, він уточнив, що за весь час військових протистоянь на державних копальнях не було жодного випадку їх зупинки чи, тим більше, простоїв. Таким чином, шахтарі Донбасу, які прагнуть миру та злагоди у своєму регіоні, продовжують працювати, що так не легко, але так необхідно для всієї України.