ЗАСІДАННЯ КАБІНЕТУ МІНІСТРІВ. Уряд відвів два тижні на поповнення запасу необхідних препаратів у медичних закладах

Погодне затишшя нинішньої осені ніби спеціально дає українцям шанс подбати про захист власного здоров'я шляхом вакцинації. Проте далеко не всі з нас поспішають до поліклінік. На це, а також на брак і недостатній рівень інформаційно-роз'яснювальної роботи в ході вчорашнього засідання уряду звернув увагу і Прем'єр-міністр Микола Азаров. 

Медики
мають активізуватися
 

Він зобов'язав усі медичні установи, фахівців-медиків, Академію медичних наук активізувати зусилля у цьому напрямку. Крім того, всіх попереджено про перевірки наявності та якості вакцин і ефективності роботи амбулаторій. Водночас люди мають знати й про поодинокі випадки ускладнень, які, втім, у жодному разі не повинні стримувати процес імунізації. Адже це мало не єдиний шлях уникнути гострих інфекційних хвороб або перенести їх у легкій формі.

Головам обласних державних адміністрацій Прем'єр доручив упродовж двох тижнів надолужити прогаяне, тобто напередодні сезонної епідемії грипу забезпечити всі лікарні, поліклініки, фельдшерські пункти повним набором необхідних ліків. Профільне міністерство разом із Мінфіном зобов'язані терміново виділяти потрібні фінанси.

При цьому головною управлінською вимогою був і залишається суворий підрахунок використання народних грошей. За цим здійснюватиметься жорсткий принциповий контроль. "Наголошую, ми не будемо ліберальничати там, де йдеться про державну й фінансову дисципліну", - і рука Миколи Азарова владно лягла на роздрукований порядок денний урядового засідання.

Довіра і відповідальність

Минулі місцеві вибори в Україні вже стали історією. З усіма плюсами й мінусами, переважна більшість їх учасників і спостерігачів схиляються до думки, що процес пройшов у спокійному й демократичному руслі.

Відзначено і нову тенденцію у політичній культурі. Раніше в Україні не було прийнято цивілізовано вітати свого опонента з перемогою ще до оприлюднення офіційних результатів виборчого марафону. А саме так учинив кандидат від Партії регіонів на посаду мера Запоріжжя. Звичайно, це лише паростки, до справжніх сходів ще дуже далеко. Хоча це й продемонструвало, що вибори поступово перестають бути схожими на війну, нарешті перетворюючись на змагання програм і особистостей.

Особливої актуальності набуває швидкість прийняття рішень у процесі формування місцевого самоврядування. На часі -прийняття бюджетів усіх рівнів. Новим людям на керівних посадах належить оперативно сформувати місцеві органи влади і заходитися активно працювати. "Україна знаходиться не на екваторі. Попереду зима. І два роки спокійної роботи, що не залишають часу на розкачування", - наголосив Микола Азаров.

Вищі соцстандарти

Настав час підбивати й деякі підсумки соціальної політики в державі. Про них журналістам на урядовому брифінгу повідав міністр праці та соціальної політики Василь Надрага. Як і було обіцяно, соціальні стандарти протягом року змінювалися у бік зростання чотири рази. Останнє підвищення заплановано здійснити з 1 грудня. Таким чином, загальний їх рівень, навіть з урахуванням інфляції, на 47% перевищив минулорічний показник.

Соціальні стандарти не є абстрактним поняттям. Вони охоплюють мінімальну й середню пенсії та заробітну плату, інші соціальні виплати. Видатки цьогорічного бюджету у цьому напрямку зросли на 7,1 млрд грн, повідомив урядовець. Він додав, що у бюджеті наступного року також заплановано підвищення соцстандартів. Скажімо, прожитковий мінімум передбачено встановити на рівні 963 грн.

Із заявами про нарахування субсидій на оплату послуг ЖКГ звернувся 1 млн 416 тис. громадян. Це більш ніж уп'ятеро перевищує торішній показник. А за вчорашніми даними, 603 тисячі заявників уже користуються цими пільгами.

Серед досягнень чинного уряду Василь Надрага назвав скорочення на 22% безробіття. Ці дані було обраховано за загальноприйнятими світовими методиками. Певною мірою вдалося скоротити борги із заробітної плати. На початку року їх було на 1 млрд 737,7 млн грн. У жовтні вже зафіксовано 1 млрд 340 млн. Звичайно, тим, кому заборгували, від цього не легше, але тенденція все ж присутня.

Наші інтереси в Антарктиді

Ухвалення Державної цільової науково-технічної програми проведення досліджень в Антарктиці на 2011 - 2020 р. має не лише наукове, екологічне чи кліматичне значення. Особливої актуальності набувають економічні перспективи, розповів на брифінгу голова Державного комітету з питань науки, інновацій та інформатизації Володимир Семиноженко.

Вірогідні запаси нафти і газу на білому континенті у півтора раза перевищують запаси Аравійського півострова. І це без урахування покладів золота, інших корисних копалин і 80% усієї прісної води на планеті. Особливо тішить той факт, що Україна входить до складу 28-ми країн, які мають право голосу і право вето щодо будь-яких дій в Антарктиці.

ЩО РОЗГЛЯНУТО НА ЗАСІДАННІ УРЯДУ

►Про внесення змін до деяких законів України щодо пріоритетних напрямів інноваційної діяльності (проект закону);

►Про внесення змін до Сімейного кодексу України щодо особливостей усиновлення окремих категорій дітей (проект закону);

► Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення процедур банкрутства (проект закону);

► Про затвердження Порядку використання у 2010 році коштів Стабілізаційного фонду для фінансування Державної комплексної програми розвитку авіаційної промисловості (постанова Кабінету Міністрів);

► Про схвалення Концепції Державної цільової соціальної програми оздоровлення та відпочинку дітей на 2011 - 2015 роки (розпорядження уряду).