ДІАЛОГ

Уряд планомірно виконує умови Меморандуму для поліпшення соціального захисту всіх без винятку категорій чорнобильців та афганців

Афганці й чорнобильці будуть захищені. Про це заявив Департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ. Як відомо, 4 листопада ЗМІ поінформували про те, що 7 листопада представники громадських організацій афганців та чорнобильців прийдуть під стіни будинків уряду та Верховної Ради з акціями протесту. Причиною невдоволення стало нібито невиконання умов підписаного 30 вересня Меморандуму між урядом та представниками всеукраїнських громадських організацій афганців і чорнобильців щодо врегулювання питань соціального захисту цих категорій громадян.

Однак при цьому анонсування запланованих на 7 листопада акцій протесту було зроблено громадянами, які не брали участі в укладенні згаданої угоди 30 вересня. Більше того, представники громадських організацій, які брали участь у переговорному процесі та підписанні згаданого Меморандуму, вважають, що уряд планомірно виконує взяті на себе зобов’язання, враховує вимоги чорнобильців та афганців при розробці рішень, які суттєво покращать рівень соціального захисту цих категорій громадян, консультується з відповідних питань з представниками афганських та чорнобильських спільнот.

Юрій Андреєв роз'яснює, які вимоги «Союз Чорнобиль України» висуває урядові. Фото Володимира ЗАЇКИ

Водночас представники громадських організацій, які вели діалог з урядом, вважають, що з акціями протесту можуть вийти організації-клони.  Мета таких дій, скоріше за все, зірвати планомірну роботу щодо врегулювання питань соціального захисту для всіх без винятку категорій чорнобильців та афганців і вирішити «точково» лише власні питання, зокрема, отримати для себе одночасно чималі кошти на виконання судових рішень із загального фонду та залишити його спустошеним, що згодом може ускладнити вчасну виплату пенсій іншим чорнобильцям та афганцям.   А вчора під час спілкування з журналістами  президент Всеукраїнської громадської організації «Союз Чорнобиль України» Юрій Андреєв висловив таку думку. Мовляв, неприпустимо, щоб невеличка група чорнобильців вирішувала свої проблеми шляхом ліквідації соціальних програм для мільйонів чорнобильців. За його словами, у даному випадку рішення повинно бути раціональним, а головне — задовольняти інтереси всіх чорнобильців. Він наголосив, що всі пільговики мають рівні права на соціальну підтримку, і віддати одним усе — значить, інших обділити.

«Потрібно зрозуміти стан тих людей, які не можуть вийти, які прикуті хворобою до ліжка. Чи отримає сирота свої 400 гривень після того, як інші задовольнять всі судові рішення. Ні, звичайно», — зазначив Юрій Андреєв. Йшлося, зокрема, що зараз жоден бюджет не в змозі виконати всі популістські закони, які передбачали пільги мільйонам українців упродовж багатьох років. Виплата значних коштів за судовими позовами одним пільговикам позбавить інших можливості отримувати будь-яку допомогу, оскільки ці суми значно більші за весь бюджет України.

Керівник чорнобильської організації також пояснив, чому «Союз Чорнобиль України» не вийшов 1-2 листопада під стіни парламенту. Насамперед, зазначив він, не було жодних підстав планувати подібні дії. Крім того, в такому випадку був би розірваний союз з афганцями: «Адже тільки в союзі з афганцями ми добилися такого конкретного діалогу з урядом. Разом з тим, і ми, й афганці підписали меморандум, тому якщо «Союз Чорнобиль України» все-таки вийшов би під Верховну Раду, то це означало б, що ми цей меморандум розірвали власними руками і таким чином звільнили б уряд і владу в цілому від виконання тих зобов’язань, які вона взяла на себе».

Нагадаємо читачам, що проблема має давню історію. Судитися за свої пенсії чорнобильці почали з 2003 р., коли мінімальну пенсію за віком було збільшено з 19 до 190 грн. За Радянського Союзу ліквідатори — інваліди 3 групи — не могли отримувати менше 6 мінімальних пенсій за віком, 2 групи —  не менше 8 і  1-ї — не менше 10. Тобто на той час усе було справедливо. Але коли Союз розпався, чорнобильські пенсії ніхто й не думав індексувати, як, зрештою, й чорнобильський заробіток, з котрого вони розраховувались. «Союз Чорнобиль України» за останні роки ініціював зміни в закон про статус чорнобильців — планувалося осучаснити  заробіток, для того щоб щорічно індексувалися чорнобильські пенсії залежно від зростання середньої зарплати по Україні.