Повернути гроші, що поцупили попередні представники влади, — це не лише вимога громадськості, а й нагальна необхідність. Адже йдеться про чималі кошти, які могли піти на фінансування армії, соціальні виплати тощо. Після Революції гідності минуло чимало часу, але до українського бюджету повернуто копійки. Водночас експерти кажуть, що не все ще втрачено.

Іноземні фахівці допомагатимуть українським повертати вкрадені гроші.Фото з сайту tsn.ua

Прогресивне законодавство

Допомогти у вирішенні цього питання має організація Transparency International. «Співпраця України й Transparency International грунтуватиметься на запровадженні антикорупційного законодавства задля отримання реальних результатів від роботи нових антикорупційних органів, — наголосив міністр юстиції Павло Петренко. — Другий блок питань — співпраця у секторі відкриття бенефіціарних власників. Україна ще рік тому запровадила одну з найпрогресивніших законодавчих норм щодо відкритої інформації про кінцевого власника компанії. Тепер в українському реєстрі бізнесу можна отримати інформацію не лише про учасника того чи того товариства, а й про кінцевого власника компанії. Це дуже актуально, адже світ починає запроваджувати законодавство з деофшоризації й боротьби з компаніями, які приховують свої активи через офшорні зони».

Уряд і парламент забезпечили слідчих усіма необхідними механізмами ефективного розслідування справ «сім’ї». На жаль, це поки що не допомогло змінити ситуацію на краще.

Тільки на території України арештовано понад 1,5 мільярда доларів США в компаніях, яких підозрюють у тому, що вони належать Віктору Януковичу. Також у багатьох країнах арештовано чималі суми в межах запровадження санкцій чи блокування активів за запитами вітчизняних правоохоронних органів. Український уряд і парламент внесли дуже багато законодавчих змін щодо надання нашим слідчим органам механізмів ефективного розслідування цих справ. Це і заочне кримінальне провадження, і спецконфіскація, яка дає змогу вилучати кошти, що перебувають на рахунках підставних компаній. Уже підготовлено законодавчі зміни стосовно проведення цивільної конфіскації коштів. Це необхідно для завершення розслідування справ проти корупціонерів і повернення грошей з інших країн. Правоохоронні органи мають продемонструвати результат — відкрити кримінальні провадження, які завершаться вироками судів і поверненням коштів до українського бюджету.

Це лише початок шляху

На думку голови правління міжнародної організації Transparency International Хосе Угаса, Україна вже запровадила чимало заходів у напрямі антикорупційної реформи, однак це лише початок шляху. Якщо законодавчі ініціативи не впровадити належним чином і не буде політичної волі й ресурсів для реалізації норм, прописаних в законодавстві, не варто сподіватися на очікувані результати.

«Історія свідчить, що в багатьох країнах антикорупційні органи (схожі на ті, які створено в Україні) не впоралися з покладеними на них завданнями переважно через брак гарантій їхньої незалежності. Не було й достатніх ресурсів для роботи, — зазначив Хосе Угас. — Тож незалежність — це ключ для гарантування ефективної роботи антикорупційних органів в Україні. Досвід показує, що відкриття декларацій посадовців — це, звісно, добре, але цього замало, якщо не з’ясувати незаконне збагачення цих чиновників. Задля розслідування справ і повернення в Україну коштів, які вкрав Янукович, ми готові допомагати разом з іншими країнами».

Виконавчий директор Transparency International в Україні Ярослав Юрчишин висловив сподівання, що восени ми станемо свідками як мінімум публічних процесів над діячами режиму Януковича за підтримки Мін’юсту та Transparency International. «Щоправда, відповідає за розслідування цих справ Генеральна прокуратура, — переконаний Ярослав Юрчишин. — Сподіваюсь, що заяви її очільника Юрія Луценка не будуть такими самими, як його попередників, і ми станемо свідками засудження (нехай і на початковому етапі) Януковича та ключових осіб його режиму. Також спільно працюємо над якомога швидшим упровадженням антикорупційного професійного незалежного суду».