НОРМОТВОРЧІСТЬ

Уже давно в Україні права введених в оману «пірамідальними» схемами людей захищає Закон «Про захист прав споживачів»

Як і обіцяли ще навесні експерти та народні обранці —  український парламент розпочне боротьбу з фінансовими пірамідами — так воно і сталося. Нещодавно у Верховну Раду було спрямовано урядовий законопроект №2700 «Про заборону фінансових пірамід в Україні».

Цей документ уже офіційно зареєстровано і його можна знайти на сайті вищого законодавчого органу.

За словами директора департаменту регулювання та нагляду за наданням фінансових послуг фінкомпаніями Нацкомфінпослуг Галини Павленко, цим проектом визначено поняття фінансових пірамід, а також чітку заборону їх створення та реклами. «Ні для кого не секрет, що саме реклама втягує громадян в ці шахрайські схеми. Також законом пропонується ввести кримінальну відповідальність за створення таких пірамід. Ми очікуємо, що найближчим часом цей законопроект буде внесено на розгляд», — зазначила вона.

Що стосується кримінальної відповідальності за створення та «просування» цих фінансових бульбашок, то урядовим  законопроектом передбачено позбавлення волі для їх організаторів терміном на 8 років.

Чимало експертів вважають таке покарання м’яким. Так,  керівник Українського аналітичного центру Олександр Охріменко зазначає, що за організацію таких пірамід треба позбавляти волі терміном від 8 до 15 років.

Окрім цього, експертна спільнота впевнена, що законопроект треба доповнити відповідальністю платіжних систем, через які виконувалися фінансові операції учасників пірамід. Це передусім стосується різноманітних систем, які використовують електронні гроші.

Тим часом урядовий законопроект не оминає і критика. Так, за словами  керуючого  партнера адвокатського об’єднання «АЛІАС» Олександра Горового, проект закону, який складається з  трьох статей, має занадто загальний, декларативний характер, в ньому не визначені критерії оцінки щодо виявлення, ліквідації  та запобігання створенню фінансових пірамід. «Без чіткого визначення поняття «фінансова піраміда»  та встановлення критеріїв оцінки діяльності, яка може бути віднесена до їх створення та функціонування, неможливо буде з ними боротися, а тим більше — притягувати до кримінальної відповідальності за їх організацію і функціонування. 24 грудня 2012 року народним депутатом Сергієм Терьохіним на розгляд Верховної Ради було внесено законопроект  №1159 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо впровадження електронних грошей та запобігання створенню фінансових пірамід», в якому пропонується внести в чинні закони норми, які дають визначення поняття «фінансова піраміда». Цей законопроект уже внесено до порядку денного другої сесії парламенту України сьомого скликання», — зазначає він.

Головне науково-експертне управління Верховної Ради в своєму висновку щодо законопроекту №2700 також зазначає, що умови для створення фінансових пірамід повинні бути конкретизовані в документі  більш детально, оскільки  за їх умисне вчинення у проекті передбачається кримінальна відповідальність. Також у висновку зазначається: «...запропонований варіант визначення змісту поняття «фінансова піраміда» у ст. 2 проекту потребує уточнення, адже його окремі формулювання не відповідають вимогам щодо юридичної визначеності правової норми».

Однак не можна сказати, що навіть сьогодні пересічні громадяни не захищені від діяльності фінансових бульбашок. Просто слабка юридична обізнаність робить свою справу. Так, у нашій державі діє чудовий Закон «Про захист прав споживачів». Згідно з його положеннями, якщо пірамідальні схеми застосовуються юридичними особами або фізичними особами-підприємцями, ця їх діяльність може бути визнана такою, що вводить в оману громадянина, і вони будуть нести відповідальність за завдані збитки у  відповідності до положень цього закону.

Втім, якщо «бульбашку» створено громадянином або групою осіб  віртуально, що не грунтується на діяльності будь-якої юридичної особи чи фізособи-підприємця, то й притягнути до відповідальності неіснуючого суб’єкта господарювання у відповідності до норм цього закону буде неможливо.

Отож захищатися від свавілля «пірамідальників» можна було вже давно. Правда, як бачимо, не завжди. А ухвалення закону «прямої скерованості», можливо, з правками та доповненнями, можна чекати вже цього року.