Звісно, було б дуже добре, щоб усі ми ніколи не хворіли й не травмувались. Проте життя непередбачуване. Тому коли людина потрапляє в складну ситуацію, то очікує на підтримку. Саме її вже протягом 16 років і надає Фонд соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України.

Нещодавно відбулося засідання колегії виконавчої дирекції фонду, де підсумували результати його діяльності за дев’ять місяців цього року. Про них «Урядовому кур’єру» розповів директор виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України Валерій АКОПЯН.

Перевиконати план

Директор виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України Валерій АКОПЯН

— Валерію Григоровичу, фонд вже котрий рік поспіль успішно виконує свої завдання. Як вдається досягати такого результату?

— Останні два роки фонд працює в особливих умовах, пов’язаних з реформуванням системи соціального страхування. Проте незважаючи на ці обставини, продовжує успішну діяльність та наочно демонструє, що справді є однією з найефективніших організацій у соціальній сфері нашої держави.

Так, за дев’ять місяців 2016 року до бюджету фонду фактично надійшло 5 мільярдів 275 мільйонів гривень. Так вдалося досягти хоч і невеликого — на 0,8% — але перевиконання плану. В абсолютному вимірі це становить 44,3 мільйона гривень.

Видатки ж фонду у звітному періоді становили 4 мільярди 736 мільйонів гривень. Левову частку їх — 4 мільярди 156 мільйонів гривень — профінансовано на відшкодування шкоди потерпілим на виробництві та членам їхніх сімей.

Крім того, на комплекс заходів з медичної, професійної та соціальної реабілітації, спрямованих на відновлення здоров’я і працездатності потерпілих, фонд використав 283,4 мільйона гривень.

— На які статті витрат спрямовано основні фінансові ресурси фонду?

— Головні наші фінансові ресурси спрямовуємо безпосередньо громадянам у вигляді грошових сум, які фонд виплачує застрахованим чи особам, які мають на це право, у разі настання страхового випадку. Тому ми справді найефективніша організація у державі з використання коштів.

У звітному періоді фонд здійснював нарахування щомісячних страхових виплат більш як 212 тисячам осіб. Ця кількість порівняно з аналогічним періодом 2015 року зменшилась на 47 тисяч осіб, тобто на 18%.

Очевидно, що таке зменшення насамперед зумовлено тим, що фонд не може виконувати повною мірою свої функції в окремих районах східних областей.

Станом на 1 жовтня приблизно 40 тисяч потерпілих і членів їхніх родин з Донецької області та більш як 22 тисячі з Луганської не звернулися по продовження раніше призначених страхових виплат до робочих органів фонду на підконтрольній українській владі території.

У структурі здійснених страхових виплат основна частина припадає на щомісячні страхові виплати — 4 мільярди гривень  (96,5%) та одноразову допомогу — 91,2 мільйона гривень (2,2%).

Щомісячну грошову суму в разі часткової чи повної втрати працездатності, що компенсує відповідну частину втраченого заробітку потерпілого, отримують 201,6 тисячі осіб. Сума витрачених за перші три квартали року на цей вид виплати коштів становить 3,8 мільярда гривень.

Середньомісячний розмір призначеної виплати порівняно із січнем-вереснем 2015 року зріс на 14,5% і становить 2045 гривень.

Чисельність отримувачів щомісячної страхової виплати особам, які мають на це право в разі втрати годувальника, порівняно з вереснем 2015 року зменшилася на 22% і становить 10,6 тисячі осіб.

Сума витрат на щомісячну страхову виплату особам, які мають на це право в разі втрати годувальника, за 9 місяців становить майже 178 мільйонів гривень. Середньомісячний розмір на одну особу — 1802 гривні. А це на 252 гривні більше, ніж за 9 місяців 2015 року.

— Яку ще грошову допомогу отримують громадяни від фонду, крім щомісячних страхових виплат?  

—  Одноразову допомогу в разі стійкої втрати професійної працездатності потерпілому було призначено 2,5 тисячі осіб. За січень-вересень 2016 року було використано на цей вид допомоги 46,5 мільйона гривень. Середній розмір допомоги на одного потерпілого становив 10,4 тисячі гривень.

У зв’язку зі змінами в порядку призначення одноразової допомоги потерпілим значно зменшився її середній розмір та, як наслідок, сума витрат бюджету фонду на цю допомогу.

Протягом січня-вересня 2016 року 240 сім’ям призначено одноразову допомогу в разі смерті потерпілого. Крім того, одноразову допомогу було призначено 219 утриманцям. Сума витрат на ці виплати становила 44,6 мільйона гривень.

Одноразову допомогу в разі смерті потерпілого на одну сім’ю в середньому призначали у розмірі 134 тисячі гривень, середній розмір виплати на одного утриманця становив 27,5 тисячі гривень.

Крім того, у цьому році фонд провів індексацію грошових доходів майже 92,5 тисячі потерпілих і членам їхніх сімей. Внаслідок цього досягнуто зростання середнього розміру щомісячних страхових виплат цих осіб на 532 гривні. Загальна сума витрат на індексацію становила 442,4 мільйона гривень, що майже на 8% більше, ніж у січні-вересні 2015 року.

Підтримати тих, хто цього потребує

— Як саме фонд допомагає нашим переселенцям?

— Із початку року було використано більш як 519 мільйонів гривень на страхові виплати для майже 25 тисяч переселенців, які виїхали із зони проведення АТО в інші регіони України. А також 615 мільйонів гривень на страхові виплати приблизно 28 тисячам потерпілих, що переїхали із зони проведення АТО в інші міста і райони Донецької та Луганської областей.

Станом на 1 жовтня проведено фінансування нарахованих видатків за раніше призначеними у 2014—2015 роках, але не виплаченими страховими виплатами тимчасово переміщеним особам з Донецької та Луганської областей, на суму понад 122 мільйони гривень.

Найбільшу кількість переселенців обслуговують у робочих органах виконавчої дирекції фонду в Харківській області — 8 тисяч, Дніпропетровській — 2,7 тисячі, Запорізькій — 2,3 тисячі, місті Києві — 2 тисячі осіб.

Як відомо, з липня цього року змінено порядок обслуговування внутрішньо переміщених осіб. Внаслідок чого кількість отримувачів зменшилася на 2,7 тисячі. При цьому заборгованість зі страхових виплат за 2014 та 2015 роки виплачено майже 66,5 тисячі осіб. Тобто всі потерпілі, які перемістилися на підконтрольну територію, отримали кошти від фонду в повному обсязі.

— Важливий напрям діяльності фонду — медико-соціальна реабілітація, відновлення здоров’я та працездатності потерпілих на виробництві.

— Упродовж січня-вересня 2016 року в закладах охорони здоров’я було проліковано та забезпечено медичною реабілітацією 9,4 тисячі потерпілих, що на 10% перевищує показник минулого року.

Зокрема медичну реабілітацію у санаторно-курортних закладах пройшли 513 осіб — на 76 більше, ніж було за результатами дев’яти місяців 2015 року. Загальна сума витрат становила 39,5 мільйона гривень.

Лікарськими засобами та виробами медичного призначення в аптечних закладах забезпечено понад 16 тисяч осіб. Витрати становили 66,7 мільйона гривень.

Санаторно-курортним лікуванням було охоплено 9,5 тисячі інвалідів та осіб супроводу відповідно до визначеної потреби. Приріст за річний період становив 27%. Загальна сума витрат на санаторно-курортне лікування — 115,4 мільйона гривень.

Технічні та інші засоби реабілітації, тобто протезно-ортопедичні вироби протягом звітного періоду отримали за кошти фонду 2699 потерпілих. Витрати становили 17,3 мільйона гривень. Спеціальні засоби пересування (коляски) отримали 188 потерпілих на загальну суму 2,6 мільйона гривень.

Виплати на спеціальний медичний догляд проведено 776 інвалідам внаслідок трудового каліцтва, на постійний сторонній догляд — 2689 особам, на побутове обслуговування — 3348 потерпілим. Обсяг витрат на необхідні види догляду становив 39,1 мільйона гривень. Витрати на додаткове харчування для 121 інваліда сягнули 0,9 мільйона гривень.

Зубопротезуванням, очним протезуванням, окулярами, контактними лінзами,  слуховими апаратами забезпечено 224 потерпілих на суму 0,6 мільйона гривень.

Крім цього, проводили компенсацію витрат на бензин, ремонт і технічне обслуговування автомобілів та на транспортне обслуговування для 4013 інвалідів, на що використано мільйон гривень.

Загалом же, що важливо, обсяг коштів, які використала виконавча дирекція фонду у звітному періоді для забезпечення потерпілих медико-соціальними послугами, збільшився за 9 місяців 2016 року на 21% в порівнянні з відповідним періодом 2015 року і становить понад 283 мільйони гривень.

— А які заходи з профілактики виробничого травматизму здійснює фонд?

— Стан виробничого травматизму безпосередньо впливає на видаткову частину бюджету фонду. Тому, звісно, не менш важливим нашим завданням є аналіз та здійснення дієвих заходів з профілактики виробничого травматизму та професійної захворюваності.

Статистика в цій сфері свідчить, що кількість нещасних випадків зросла на 1,5% (з 3329 до 3378 травмованих осіб) порівняно із січнем-вереснем 2015 року. При цьому кількість професійних захворювань зменшилася на 19%, або на 248 випадків (з 1313 до 1065).

Інструментарій фонду, що покликаний активно впливати на цю ситуацію, — служба страхових експертів з охорони праці. Для запобігання виробничому травматизму за 9 місяців 2016 року робочі органи виконавчої дирекції фонду на підприємствах взяли участь у проведенні 2,7 тисячі семінарів, 5,5 тисячі нарад, майже 2 тисяч засідань «круглих столів».

Задля надання роботодавцям постійної допомоги у вирішенні питань збереження здоров’я та забезпечення безпеки праці протягом звітного періоду страховими експертами з охорони праці надано 26 тисяч консультацій. Також вони взяли участь у впровадженні системи управління охороною праці на майже 12 тисячах підприємств.

— На чому плануєте сконцентрувати увагу найближчим часом?

— Підсумовуючи результати діяльності фонду, хочу зазначити, що загалом система спрацювала задовільно, і наш головний здобуток — щасливі очі і вдячність тих, заради здоров’я, достатку і спокою кого ми невпинно працюємо. Усім на місцях необхідно докласти максимум зусиль, щоб люди, якими ми опікуємось, і надалі відчували щоденну і повноцінну турботу.

Ірина БРАТКО
для «Урядового кур’єра»

ДОСЬЄ "УК"

Валерій АКОПЯН. Народився 20 липня 1958 р. в с. Чехівка Чорнобаївського району на Черкащині. Закінчив Київський інститут народного господарства (економіст).

Народний депутат України III та IV скликання. З квітня 2012 року — директор виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України. З 2003 року академік Української академії наук. Доктор філософських наук. Має почесне звання «Заслужений економіст України», інші нагороди.