Контрабанда цигарок за прибутковістю вже давно не поступається ні торгівлі зброєю, ні наркотиками. Тому жителі прикордонних регіонів невпинно змагаються між собою, придумуючи не тільки різні схованки, а й психологічні прийоми, щоб перевезти через кордон нелегальний товар. Щоб потім його продати у країнах з порівняно високими податками на тютюнові вироби, де ціни на пачку відрізняються від українських у рази. Кому, наприклад, спаде на думку оглядати вагітну, яка із приятелькою їде на екскурсію, або молоду матусю, що везе в автомобілі тільки памперси своєму малюкові? До яких ще хитрощів вдаються порушники митного законодавства, дізналась журналістка «УК».

Підводний  багаж

Як зазначають прикордонники й митники, для незаконного переміщення тютюнових виробів правопорушники використовують найрізноманітніші види транспорту, в якому облаштовують схованки. Легкові й вантажні автомобілі, вози, запряжені кіньми, човни, дельтаплани і літаки, які ласкаво називають «летючими табакерками». І партії товарів, які виявляють на кордоні, останнім часом стають дедалі більшими. Як повідомили у прес-службі ГУ Міндоходів у Львівській області, у пункті пропуску Краковець митники виявили майже 120 тисяч пачок сигарет, захованих у спеціально виготовлених нішах під сосновими дерев’яними брусами.

Крім таких масштабних контрабандистів, на незаконному переміщенні тютюнових виробів намагаються підзаробити так звані ручні, які переносять товар на собі. Один з варіантів — розфасувати блок і всі 10 пачок сховати на тілі під одягом. Щоправда, це найризикованіший спосіб, бо виявляють таких «ходоків» дуже швидко.

Тому в прикордонних селах використовують безпечніший варіант, намагаючись сплавляти товар річками у човнах, які часом шикуються в цілі каравани.

Бувають і екстремальніші способи транспортування. Так, наприкінці серпня на Одещині прикордонники виявили порушника, який за допомогою спорядження для дайвінгу під водою намагався переправити герметичні пакунки. Помітивши прикордонників, які очікували його на березі, чоловік залишив свій «багаж», розвернувся й почав тікати. Про «підводного» порушника правоохоронці повідомили своїх молдовських колег. Виловлені вісім пакунків з 4 тисяч пачок сигарет передано до митниці.

Контрабандні цигарки можуть ховати ще ретельніше — а все одно прикордонники знайдуть! Фото з сайту odessit.ua

Шкідливі звички обходяться дорого

За словами митників, критеріїв, на які вони звертають увагу, багато. Наприклад, переміщення на дуже старих, що не мають жодного комерційного інтересу, автомобілях. Або навпаки — на дуже нових престижних авто.

Нова машина — суто психологічний варіант. Розрахунок простий: якщо їде дорогий автомобіль, а в ньому солідного вигляду чоловік у краватці, інспектор митниці навряд чи запідозрить, що він незаконно перевозить сигарети. Проте були й такі факти.

«Вагітні жінки, старі, діти, що сплять, часто використовуються як своєрідний психологічний чинник. Розрахунок на те, що інспектор не оглядатиме автомобіль, у якому вони їдуть», — розповідає заступник начальника управління боротьби з контрабандою та митними правопорушеннями Чернівецької митниці Міндоходів Сергій Уретій. — Наприклад, був випадок, коли на автомобілі «Фольксваген Пасат» їхали дві молоді жінки, одна з яких була вагітна. Кордон вони перетинали без товару. На запитання, куди їдуть, розповіли, що були на екскурсії в Чернівцях і повертаються додому. Але, як з’ясувалося, у багажнику був газовий балон, в який упакували цигарки.

Був ще один випадок, коли молода жінка — громадянка Румунії — везла кілька пачок памперсів. Пояснила, що вдома дитина. Але вона так часто за ними їздила, що в інспекторів виникло питання: чи потрібні вони в такій кількості одній дитині? Виявилося, що зверху по периметру кожної пачки вона ховала цигарки».

Кілька років тому сталася історія, кожну деталь якої Сергій Уретій добре пам’ятає досі. Тоді кордон перетинав автомобіль «Мазда-6». За словами митника, це якраз той варіант, коли для порушення митних правил або контрабанди використовують дорогі автомобілі.

На перший погляд усе було дуже пристойно. На машині кордон перетинала добропорядна з вигляду родина: батько, мати і двоє хлопчиків — 7 і 10 років. Перевозячи по одному дозволеному на кожну людину блоку цигарок, вони часто їздили через кордон, але більше нічого не возили.

«Вирішили-таки машину оглянути, — згадує Сергій. — Перевірили салон, капот — порожньо. Просимо відчинити багажник. Чоловік починає возитися із замком, який заклинило. При цьому підганяє дітей: «Хлопці, швиденько стрибайте в машину, холодно»! Хлопці заплигують. Минає секунд 30–40, і багажник відчиняється. А там також немає нічого забороненого...

Поїздили вони трохи в нас. Але це мені не давало спокою. Ми спільно з прикордонниками почали думати, що ж це може бути. Використовуючи деякі елементи оперативно-розшукової діяльності, вирішили з’ясувати, куди вони прямують, виїжджаючи з пункту пропуску. За два кілометри звідси є паркінг вантажівок. З’ясувалося, що саме там глава сімейства завантажував у машину баули з цигарками».

Але вкотре оглядаючи автомобіль, митники знову нічого не виявили. «Можете уявити мій стан? Я бачив, як він поставив дві сумки з цигарками. Відчиняє багажник, а там нічого немає, — продовжує Сергій. — Просимо знову відчинити салон — він теж порожній. Минає 20–30 секунд, багажник зачиняється, відчиняється салон. Але й там нічого немає. І тут несподівано дуже досвідчений інспектор-кінолог виявляє нестандартний для такої машини трос ізоляції, захований під заднім сидінням. Як тільки жінка побачила, що його знайшли, стрибнула до кінолога на плечі, виштовхнула його з машини, вмостилася на заднє сидіння і заявила: «Машину ламати не дам».

За словами Сергія, все з’ясувалося дуже просто. Багажник відчинявся із салону цим тросом. А фішка була в тому, що хлопчаки в момент, коли тато говорив, що заїдає замок, за 20–30 секунд затягували обидві сумки в салон. А салон тонований такою щільною плівкою, що нічого не було видно. Коли багажник відчинявся, двері салону були зачинені, а коли зачиняли багажник і відчиняли двері салону, діти встигали все запхнути назад.

«Як виявилося потім, ці гастролери «працювали» у Львівській області, на Закарпатті, проробляючи той самий трюк із цигарками», — каже Сергій.

А днями схованку з цигарками митники знайшли в автобусі Neoplan, який, за словами водія, прямував у Болгарію за групою туристів. В обох передніх та одному задньому крилі було сховано 17,5 ящика цигарок.

За словами Сергія Уретія, після складання протоколу про порушення митних правил автомобілі, в яких знайшли спеціально облаштовані схованки, затримують, матеріали справи передають до суду, а вже суд приймає рішення щодо їх конфіскації.

Що стосується покарання, то Митний кодекс передбачає безальтернативну конфіскацію нелегального товару та штраф у розмірі його вартості. Тож варто подумати, перш ніж влаштовувати психологічні експерименти.

ДОВІДКА «УК»

Обсяг контрабанди тютюнових виробів у світі сягає 700 мільярдів сигарет на рік, що дає контрабандистам щорічний дохід 50 мільярдів доларів. Про це під час 10-ї щорічної зустрічі «Ялтинська європейська стратегія» (YES) заявив генеральний секретар Інтерполу Рональд Ноубл.