Щедрим видався цьогорічний серпень. У засіки  пливуть мільйони тонн добірного зерна, ринки переповнені різноманіттям овочів і фруктів, кавунів і динь. Тож немає сумніву, що взимку буде і хліб, і до хліба.

На зміну літньої гарячої пори прийшли осінні турботи: орати, сіяти, збирати. Традиційно вони завершуються до релігійного свята — Семена Літопроводця (14 вересня). До цього дня слід упоратися і з сівбою озимих. Зазвичай на другу половину вересня і першу половину жовтня у сільських районах припадає найбільше сватань і весіль.  Під час обряду сватання батьки жениха і нареченої через посередників (сватів) дізнаються про те, який посаг у майбутньої невістки і  які статки у жениха. Цікаво, що шлюб з вінчанням, але без весілля вважався недійсним. Якщо подружжя обоє були з бідних сімей, весільний обряд проводився у складчину — за кошти родичів і друзів. У далекому дитинстві я був свідком такого весілля, коли одружувалася моя старша сестра Устина. Пам’ятаю, по завершенні гуляння, тато і мама, радісно обнімаючи молодят, приказували: «Слава тобі, Боже, все було як у людей…»

Кетяги калини оберігають домівки від негараздів. Фото Світлани СКРЯБІНОЇ

З 14 по 21 вересня  триває друге «бабине літо». Зграї шпаків починають залишати обжиті місця, дедалі частіше із високості долинає легіт гусей та курликання журавлів, що летять у вирій. Якщо їх ключі високо — зима припізниться, а якщо низько — буде холодною і сніжною.

21 вересня — Різдво Пресвятої Богородиці. Друга Пречиста. На святковому столі мають бути пироги, вареники з білого борошна. Перед образом  Матері Божої ставлять свічку і мисочку  з кутею, заправленою спасівським медом. Так ушановують покійних матерів. Зібрані між Першою і Другою Пречистими лікарські трави мають чарівні властивості «приворотного зілля». Від Різдва Богородиці частіше починає дощити «Друга Пречиста дощем поливає — негаразди змиває», — каже народне прислів’я. Якщо Друга Пречиста з дощем, то й осінь буде вологою.

23 вересня — на  Петра і Павла (осінніх)  день осіннього рівнодення. Сонячного тепла стає менше, а ночі холоднішають. Господарі вивішують під стріхами кетяги горобини, калини, які оберігають обійстя від усіляких негараздів, нечистої сили. Якщо ягоди вродили погано — осінь буде засушлива, а якщо рясно і рано дозріли — зима буде суворою.

А на вересневе релігійне свято Воздвиження старі люди за погодними прикметами прогнозували, якою буде наступна зима. Якщо день сонячний — зима буде сухою і морозною; якщо захмарений і вологий  — вологою буде й зима. «На Здвиження жупан з кожухом міняються, а осінь — із зимою», — каже народне прислів’я.  Тож почнемо з цього дня готуватися до зими ретельно.

НАШ КАЛЕНДАР

1 вересня — День знань; День підприємця
2 вересня — День нотаріату
3 вересня — Міжнародний день солідарності журналістів;  День танкістів; День працівників нафтової, газової та нафтопереробної промисловості
11 вересня — Усікновення глави Пророка Предтечі і Хрестителя Господнього Іоанна
14 вересня — День фізичної культури і спорту; День українського кіно
15 вересня — День працівника лісу
16 вересня — Міжнародний день охорони озонового шару
17 вересня — День рятівника
21 вересня — Міжнародний день миру; День винахідника і раціоналізатора; Різдво Пресвятої Богородиці. Друга Пречиста
22 вересня — День партизанської слави; День машинобудівника
26 вересня — Всесвітній день мов; Всесвітній день моря
27 вересня — День туризму; Всесвітній день туризму; Воздвиження Чесного і Животворчого Хреста Господнього
30 вересня — Всесвітній день бібліотек; День усиновлення

Павло ЛАРІОНОВ
для «Урядового кур’єра»