ВИДОВИЩЕ

Королівський шлюб, за яким спостерігали понад два мільярди телеглядачів на всіх континентах, перетворився для британців у національне свято

Жителям Об'єднаного Королівства рідко та все ж випадає нагода побачити британську монаршу родину у повному складі. Королева Єлизавета II дедалі рідше з'являється на людях, не пропускає хіба що публічного святкування дня народження у червні та Дня пам'яті у листопаді (щось на зразок нашого Дня Перемоги. - Авт.). На інші події вона, як правило, відкомандировує нащадків престолу, які по черзі їздять світом як її представники.

Побачити родину у повному складі та стати свідками весілля століття - принца Вільяма з Кетрін Міддлтон - зібралися сотні тисяч британців та понад мільйон туристів під балконом Букінгемського палацу та на алеї Мелл.

Церемонія була розписана похвилинно

Світ нарешті дочекався грандіозного королівського весілля, яке трапляється раз на покоління. Британці та туристи, найбільш ласі до видовищ, займали місця поряд з дорогами, де проходила процесія, за кілька днів до події. Та чи варто це робити, якщо можна було вільно зайняти не менш вигідну позицію лише за годину до церемонії? Та й влада постаралась: аби не було тисняви, встановила по всьому місту гігантські телеекрани, заборонила переходити з однієї глядацької зони до іншої, щойно почнеться дійство та вивела на вулиці тисячі поліцейських.

857 доріг у центральній частині Лондона, прикрашених тисячами британських прапорів, перекрили вже о 6 ранку. Перші гості (найменш титуловані) з 1,9 тисячі запрошених почали прибувати у Вестмінстерське абатство з 8 ранку, найбільш титуловані ближче до церемонії, яка, як театральне дійство, була розписана похвилинно (починаючи від маршруту весільного кортежу, закінчуючи черговістю привітань, порядком розсадки гостей тощо). Із членів королівської родини, як того вимагає етикет, останніми до абатства прибули королева Єлизавета ІІ зі своїм чоловіком, герцогом Единбурзьким принцом Філіпом. Наречена з батьком з'явились у собор останніми на лімузині Rolls-Royce Phantom VІ.

Після церковної церемонії маршрут молодят проліг по центральних вулицях Лондона на 109-річній кареті до Букінгемського палацу, де відбувся знаменитий вихід на балкон з поцілунком молодят та привітанням публіки. Після чого над палацом пройшло авіашоу літаків британських ВПС.

Після вінчання молодята отримали титули герцога і герцогині Кембриджських (Duke and Duchess of Cambrіdge), графа і графині Стратхернських (Earl of Strathearn), барона і баронеси Каррікфергюс (Baron Carrіckfergus). Відтепер офіційною формою звернення до молодят буде Ваша Королівська Високість.

До останньої хвилини залишалось таємницею, хто робитиме вінчальну сукню Кетрін, авто, на якому добиратиметься наречена, місце весільної подорожі тощо. Цим скористались британські букмекери, які кілька місяців поспіль приймали ставки буквально на всі весільні аспекти - від дизайнера сукні до того, хто буде дружкою та шафером молодят. Можна лише собі уявити, скільки вони зароблять на монаршому весіллі, зважаючи, що лише на даті заручин Вільяма та Кейт одна букмекерська компанія заробила кілька тисяч фунтів стерлінгів і виплатила 100 тис. виграшу тим, хто прогнозував дату на кінець 2010 року.

Нарешті секрет розкрито. Над створенням двох весільних суконь (вінчальної та для вечірнього прийому) працювала група дизайнерів, яку очолив британський модельєр Брюс Олдфілд, один з улюблених дизайнерів принцеси Діани. Мейк-ап Кейт Міддлтон накладали шість стилістів, а зачіску робили два перукарі королівської родини - Річард Варді та Джеймс Прайс. Де молодята проведуть медовий місяць, поки не оголошувалося, проте вже відомо, що незабаром після весілля вони переїдуть на острів Англсі біля північного узбережжя Уельсу, де знаходиться авіабаза Королівських ВПС - на ній принц проходить службу як пілот пошуково-рятувального вертольота.

Лондон одягся в британський триколор

В усіх торговельних закладах Лондона в очах рябить від британського триколору. Полиці та вітрини супермаркетів, великих універмагів та маленьких крамничок ніби перефарбували у синьо-біло-червоний. Якщо раніше сувенір з британською символікою можна було придбати хіба що у туристичних кіосках у центрі Лондона, то цьогоріч шматочок "патріотичного" пирога будь-хто може скуштувати у місцевій булочній. У буквальному розумінні цього слова тістечка покрилися цукровою глазуррю з портретами молодят, традиційні імбирні чоловічки вдяглися у солодкі жилети а-ля Юніон Джек (так британці називають свій прапор. - Авт.). Відомі марки одягу випустили обмежені весняні колекції у тих самих відтінках, сумки та аксесуари з викарбуваними цифрами 29.04.11 та візерунком корони. Серветки, пластикові стаканчики, волейбольні м'ячі, їжа, напої, панами, покривала - все ніби огорнуте британським прапором.

Неабиякою популярністю користуються жіночі футболки з надписом "Це мала бути я", адже на місці Кейт мріяла бути ледь не кожна. Цікаво, що про все це думає сама наречена? Адже її портрети всюди - від печива та чайних пакетиків до наборів постільної білизни і туалетних сидінь. Жоден підприємець не втратив нагоди заробити на королівському весіллі.

Святкувати разом з молодим подружжям заохочують ресторани та готелі британської столиці. Вони розробили спеціальні меню на ці дні та встановили телеекрани, аби всі відвідувачі могли побачити трансляцію церемонії. Подружні пари з іменами Вільям та Кейт за пред'явлення свідоцтва про одруження мали нагоду безкоштовно випити келих шампанського або повечеряти.

Подарунок від Прем'єра - вуличні вечірки

Щедрим був подарунок Прем'єр-міністра Девіда Кемерона британцям - вихідний для усієї нації, аби разом святкувати монарше весілля як у старі-добрі часи, влаштувавши вуличні гуляння (street partіes). "Моя дружина Саманта та я організовуємо святкування на Даунінг-стріт, аби зібрати разом місцеву громаду та благодійні організації", - заявив він та закликав народ "приєднатися та веселитися".

Взагалі вуличні вечірки мають давнє коріння, та останніми роками їх влаштовують не часто та далеко не всюди. Шалений ритм життя столиці та наплив іммігрантів змінили обличчя та традиції деяких районів. Наприклад, у Східному Лондоні, де вузенькі вулиці, раніше двері осель завжди були відчинені, і сусіди ходили в гості одне до одного. Напередодні королівських весіль чи ювілеїв через вулицю натягували гірлянди з британських прапорців. А у день свята всі мешканці вибудовували один безкінечний стіл просто на дорозі, виносили їжу та напої, грала музика, проводилися конкурси та ігри. Було дуже весело. Вулиця перетворювалася на спільну вітальню, а сусіди - на єдину родину. Попри ностальгію у корінних лондонців.

Райради і іммігранти не в захваті від проведення вуличних свят. А все через зростання позовів на місцеву владу за будь-яку оказію, приміром, падіння через бананову шкірку на вулиці тощо. Суди завалені дрібними справами. Робітники житлово-комунальних господарств, ніби приватні детективи, прочісують місцевість, аби знайти та ліквідувати найменші недоліки - нерівності тротуарів, завеликі гілки на деревах, шматочки скла у траві. Державі дешевше наймати комунальників, аніж потім відшкодовувати наслідки постраждалим. Деякі бюрократи намагалися заборонити проведення святкувань на місцях. Але Девід Кемерон під час телевиступу заявив: "Я - Прем'єр, слухайте мене. Я влаштовую святкування. з хочу, аби ви святкували також".

Хто заплатить за весілля?

Окрім охочих подивитися, як святкують королі, до Лондона приїхали й супротивники подібних заходів. Антимонархічні делегації з Швеції, Данії, Норвегії, Бельгії та Іспанії висадилися на Туманному Альбіоні, аби переконати британців, що монархія - це пережиток минулого і недешеве задоволення для народної кишені. Європейці виступають проти утримання королівських дворів за рахунок податків і влаштовували так звані антивечірки, роздавали сувеніри з закликами не робити з "одруження двох багатіїв" подію року.

Звичайно, кожен має право вільно висловлювати свої погляди. Адже Велика Британія - це країна, де не тільки давні монархічні традиції, а й передусім демократичні. Кожному було дозволено робити, що забажається. Певна річ, у рамках закону. Щодо того, хто оплатить монарше весілля, достеменно відомо одне - усі: і королівська родина, і Міддлтони, і британський народ.

На останній випав обов'язок розрахуватися за охоронні послуги. Оскільки Прем'єр оголосив п'ятницю офіційним вихідним, а робота у вихідні в Британії оплачується подвійним тарифом, то автоматично поліцейським доведеться заплатити вдвічі більше, ніж зазвичай.

Вчорашнє королівське свято вже охрестили найдорожчою, з огляду на безпеку, подією в історії. Фінансисти також підраховують втрати національної економіки. Адже святкування в країні, починаючи з Великодня та закінчуючи Першотравнем, тривають 11 днів. У три офіційно робочі дні між Великоднем та весіллям принца навряд чи багато хто вийде на роботу. Поки туристи та прихильники монархії займали найкращі місця навколо Вестмінстеру та Букінгемського палацу, чимала частина байдужого до королівських подій населення Альбіону займала шезлонги на пляжах по всьому світу. Проте консервативний уряд наполягає, що завдяки напливу туристів та сприятливій погоді, державна скарбниця матиме прибуток. Адже продукти та алкоголь тануть з полиць супермаркетів, ніби сніг на щедрому квітневому сонці. Навіть ті британці, які не святкували весілля і не купували сувеніри, все одно влаштовують пікніки та барбекю, а тому витрачають у ці вихідні кругленькі суми. Бо в усі часи люди прагнули "хліба та видовищ". з навряд чи хтось заперечить, що видовище було того варте. Вражаюче, гарне, по-справжньому королівське, таке, що весь світ не відводив очей.

ХТО УДОСТОЇВСЯ ЧЕСТІ

Запрошених у Вестмінстер налічувалося 1900 чоловік - родичі і друзі, офіційні особи країни, дипломати, військові товариші Вільяма, з якими він був в Афганістані, члени світових монархій, представники благодійних організацій, які патронує королівська сім'я, кілька відомих особистостей різних сфер діяльності (наприклад, Девід Бекхем і Елтон Джон). Після церемонії для 650 осіб королева влаштувала ланч у палаці, після якого вся королівська сім'я вийшла на балкон для публічного поцілунку і вітання натовпу. Ввечері відбулося свято для близьких - сім'ї і друзів з 300 чоловік, яке влаштував батько нареченого - принц Чарльз. інші ж люди, звичайні британці, відзначали подію 5,5 тисячами вуличних вечірок.

ЦІКАВИЙ ФАКТ

Незадовго до весілля користувачі сайту beautіful people.com визнали Кейт Міддлтон однією з найкрасивіших королівських осіб в історії. Вона зайняла третю позицію. Перевагу було віддано відомій голівудській акторці, принцесі Монако Грейс Келлі та королеві Йорданії - Ранії. Цікаво, що принцеса Діана посіла четверте місце, тим самим поступившись нареченій свого сина.