ТРАДИЦІЯ

На Харківщині розбудили байбака, який не пообіцяв швидкого потепління

Пухнастий і зубастий синоптик Тимко ІІ  не хотів просинатися й добровільно полишати свій будиночок минулої суботи. Тож його хранитель, завідувач кафедри зоології Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна, професор Віктор Токарський з розумінням поставився до бажання тварини солодко спати: спершу постукав, а вже потім відчинив дверцята й витягнув байбака з рукотворної тепленької нірки. І той,  пригорнувшись, сповістив  на  професорське вухо, що весна настане через шість тижнів, однак буде холодною.

Свято байбака, за традицією, відбулося на біостанції ХНУ імені В.Н. Каразіна у Гайдарах. Саме тут ось уже дев’ять років поспіль проводять його харківські журналісти спільно з екологами, лісівниками, викладачами та студентами університету, до яких приєдналася й місцева влада.

 У руках хранителя Віктора Токарського розбуджений бабак на дітей не гнівається. Фото автора

— Ми першими в Україні започаткували День байбака, — розповідає його організатор, керівник Харківського прес-клубу Людмила Доля. — Ідею підхопили  згодом  інші. Скажімо, у Львові почали будити байбака 15 лютого,  на Стрітення, й запитувати в нього, коли настане весна. Ще один провісник — байбак Ватрушка — мешкає в Одеському зоопарку й  дає знати жителям Чорноморської перлини, коли  потепліє на вулиці.  А в Криму будять тхора і цікавляться в нього, чи буде в тамтешніх жителів урожай і чи приїдуть до них туристи. Не здивуємося, якщо незабаром розбудять у Карпатах ведмедя й до нього теж знайдуться запитання у краян. Нехай  буде більше таких свят —хороших і різних. Ми їм раді, бо вони привертають увагу людей до проблем довкілля, зокрема й до захисту байбаків.